Keresés
Close this search box.
si202406300296

Luke Browning magabiztos rajt-cél győzelmet aratott

A Williamsakadémia versenyzője, Luke Browning idei második győzelmét ünnepelte Ausztriában, miután magabiztosan végig az élen haladt, kimaradva a mögüle zajló csatákból. A Prema pilótái az utolsó kanyarokig küzdöttek a dobogós helyekért, melyek során Gabriele Miní végzett Dino Beganovic és Christian Mansell ellőtt.

A Formula-3-asok főversenye nyitotta a vasárnapi programot a Red Bull Ringen. A korai kezdésnek köszönhetően jóval alacsonyabb hőmérsékletek fogadták a résztvevőket, mint a szombati sprinten. A bajnokesélyes Luke Browning a pole-pozícióból startolva alaposan elugrott a rajtnál premás ellenfeleitől, akik Lindblad, Minì, Beganovic sorrendben követték egymást. A legtöbbet Noel León javított, aki a 13. helyről egészen a hatodikig jutott fel az első körökben. Tim Tramnitz a negyedikről a hetedik helyig csúszott hátra, majd Sebastian Montoyával ütközött, aminek következtében utóbbi kiállásra kényszerült, míg Tramnitz manőveréért később 10 másodperces büntetést kapott. Az élen közben hatalmas csata alakult ki: Beganovic előzte meg Minít, majd Lindbladot is. A svéd közeledett az élen haladó Browningra, miközben Lindblad további pozíciót bukott Minível szemben. A barcelonai főverseny győztese (Lindblad) később Dunnével érintkezett, az angol így elvesztette lehetőségét a dobogóért zajló küzdelemben.

A negyedik-ötödik helyért is kemény csata zajlott Goethe és Leon között, aminek végül a mexikói versenyző itta meg a levét, ugyanis az apró kontakt jobb hátsó defektet eredményezett a Van Amersfoort Racing autóján. A hihetetlen, 9 helyes felzárkózás ezzel véget ért és a vétlen versenyző a mezőny végére esett vissza. Mindeközben a bajnokságot vezető Fornaroli szépen araszolt előre a 24. helyről, és már a pontszerzés kapuján kopogtatott. A kezdeti gumispórolásból a verseny végére óriási adok-kapok alakult ki a dobogóért. Mindennek az élen autózó Browning örülhetett a legjobban, aki így szép könnyedén uralta végig a futamot. A jobb gumikezelés által Miní csatában volt a második helyért, amit egy rövid időre még Mansell is birtokolt. A küzdelem az utolsó kanyarokig tartott a két premás között, oda-vissza előzték egymást, miközben a Hitech színeiben Browning elsőként szelte át a célvonalat. Végül Miní maradt elől, a negyedik helyen pedig Oliver Goethét intette le a kockás zászló, ami azt jelenti, hogy német remek sorozata továbbra is tart, az idei összes versenyen pontot szerezve.  A szombati sprintergyőztes Nikola Tsolov lett a hatodik, Lindblad végül a 7. helyen futott be, míg a nyolcadik Laurens van Hoepen lett.  

Kiválóan versenyzett Fornaroli is, aki a mezőny végéről a 9. helyre javított a Tridenttel. A gyenge időmérős szereplés alaposan rányomta bélyegét az olasz sportoló hétvégéjére, aki bár így is pontokat mentett, de elveszítette az összetettbéli vezetést Browninggal szemben. A bajnoki tabella második helyére Miní lépett fel, aki 11 pontos hátránnyal követi az angolt. Fornaroli lemaradása a harmadik helyen már 20 pont, Beganovic pedig további 6 egység lemaradással követi őket a negyedik helyen. Az idei mezőny erősségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az eddigi 6 időmérőn hat különböző pilóta szerzett rajtelsőséget, és a 12 futamból 10 különböző győztes született.

A bajnokság a silverstone-i Brit Nagydíjjal folytatódik a tripla hétvége záró felvonásaként, majd az egy hetes szünetet követően hazánkba, a Hungaroringre látogat a mezőny.

Szerző: Landek Norbert, nyitókép: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top