Keresés
Close this search box.
si202406300197

Gabriel Bortoleto első győzelmét aratta a Formula 2-ben, Spielbergben

Gabriel Bortoleto parádés teljesítménnyel szerezte meg első Formula 2-es győzelmét a spielbergi versenyhétvégén egy izgalmas futamon. Az Invicta Racing pilótája már a verseny elején átvette a vezetést az AIX Racing versenyzőjétől, Joshua Duerksentől, majd kiválóan kezelte a tempót és a gumikat, így megnyerte a futamot. A második helyen az MP Motorsport autóját vezető Franco Colapinto végzett, míg a harmadik helyet a Campos Racing pilótája, Isack Hadjar szerezte meg.

Még a rajt előtt dráma alakult ki, mivel a pole-pozícióból induló Dennis Hauger, valamint Kush Maini és Jak Crawford is lefulladt a formációs kör kezdetén, így a boxutcából kellett rajtolniuk. Duerksen így az élről indulhatott, mögötte Bortoleto, Colapinto és a bajnokságot vezető Paul Aron sorakoztak fel.

Colapinto az első öt pilóta közül egyedüliként a lágy keveréken kezdte a versenyt, és hamarosan nyomás alá került Aron és Hadjar részéről, akik szuperlágy gumikon versenyeztek. Az élmezőnyben Duerksen és Bortoleto csatáztak a vezetésért, amit a brazil versenyző a 4. körben a 4-es kanyarban átvett.

Colapinto következett, aki szintén megelőzte az AIX Racing pilótáját a 3-as kanyarban. A 6. körben Josep María Martí veszítette el a 6. helyet a Sprint verseny győztese, Oliver Bearman ellenében, aki a 3-as kanyar kijáratánál előzte meg.

Röviddel ezután a virtuális biztonságis autós fázis lépett érvénybe, mivel Zane Maloney autója leállt. Miután a Rodin Motorsport autóját eltávolították, a verseny újraindult, és több versenyző is kiállt a szuperlágy gumikról lágyakra váltani. Ebbe a csoportba tartozott Martí, Duerksen, Bortoleto, Taylor Barnard, Richard Verschoor és Andrea Kimi Antonelli is – utóbbi azonban lefulladt a boxutcában, így a 16. helyről a 10.-re esett vissza.

Martí volt a legnagyobb nyertes a boxkiállások során, ő ugyanis átvette a verseny vezetését Bortoleto előtt. Hadjar, Duerksen és Aron követték a spanyol pilótát Aron öt másodperces büntetést kapott, mivel többször irányt váltott fékezés közben Hadjarral vívott csatájában.

A 18. körben Aron megelőzte Duerksent, majd Bortoleto felzárkózott Martí mögé, hogy harcoljon a vezetésért. A brazil pilóta a 3-as kanyarban előzött és átvette a vezetést.

A 24. körben Hadjar DRS távolságra zárkózott Martí mögé, és elkezdődött a csata a hatodik helyért. Miközben küzdöttek, Aron is közeledett hozzájuk. A francia pilóta végül a 3-as kanyar bejáratánál előzte meg Martít, és már Bortoleto üldözésére koncentrált, aki két és fél másodperccel előtte járt.

Enzo Fittipaldi is erős napot fogott ki, megelőzve csapattársát, Rafael Villagómezt és a Trident versenyzőjét, Roman Staneket. Duerksen volt a következő célpontja a 9. helyen.

A két Campos pilóta közötti csata a 32. körben folytatódott, amikor az éllovas Colapinto letudta kötelező boxkiállását. Az MP újonca a 8. helyre tért vissza, Fittipaldi és Duerksen mögé. Gyorsan megelőzte mindkettőjüket a 3-as és 4-es kanyarokban az 35. körben, így az 5. helyre került, alig három másodpercre Arontól.

Az élen Bortoleto előnye Hadjar előtt több mint három és fél másodperc volt, miközben a francia pilóta nyomás alatt tartotta Martít, Aront és a remekül felzárkózó Colapintót. Az argentin versenyző a 38. körben előzte meg Aront a 4-es kanyarban, majd a következő körben Martít is maga mögé utasította.

Az utolsó körben Hadjar is elcsúszott Colapinto elől, de Bortoleto utolérése már nem volt lehetséges. Bortoleto elsőként haladt át a célvonalon, megszerezve ezzel első Formula 2-es győzelmét.

Colapinto a 2. helyen zárt Hadjar előtt, Martí negyedik lett, míg Fittipaldi az ötödik helyen végzett. Aron büntetése miatt a hatodik helyre csúszott vissza, őt követte Duerksen, Amaury Cordeel, Taylor Barnard és Zak O’Sullivan, aki a 10. helyen zárt és pontot szerzett az ART Grand Prix számára.

Ma P1 a Feature Race-en, nagyon boldog vagyok, különleges pálya számomra. Mindig jó emlékeim vannak itt, és végre megszerezhettem első Formula 2-es győzelmemet. Nagyon-nagyon boldog vagyok, köszönöm a csapatnak, a McLarennek és mindenkinek, aki támogatott és segített, hogy ma a dobogó legfelső fokára állhassak” – nyilatkozta a futam után Gabriel Bortoleto.

Ezzel az eredménnyel Paul Aron továbbra is 115 ponttal vezeti a bajnokságot, kilenc ponttal megelőzve Isack Hadjart. Gabriel Bortoleto győzelme után 85 ponttal a harmadik helyre lépett elő, míg Zane Maloney negyedik helyre csúszott vissza 75 ponttal, amelyet Franco Colapinto is megszerzett az ötödik helyen.

A csapatok versenyében a Campos Racing 155 ponttal növelte előnyét a Hitech Pulse-Eight előtt, akik 138 ponttal állnak. Az MP Motorsport és az Invicta Racing egyaránt 137 ponttal követi őket, míg az ötödik helyen a DAMS Lucas Oil áll, akik nem gyarapították 95 pontos gyűjteményüket a versenyen.

A versenyzők nem sokáig pihenhetnek, mivel a következő hétvégén, július 5-7. között már Silverstone-ban kerül sor a nyolcadik fordulóra.

Szerző: Tepliczky Péter, nyitókép: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top