Keresés
Close this search box.

Páros tánc a betonon

blank

Sokan első alkalommal látogattak el Drift versenyre – ez a műsorvezető gyors helyi riportjaiból kiderült. A látványos keresztbecsúszások magasiskolája, az un. tsuiso csata!

Az ő kedvükért illetve magunkért is, ehhez a cikkhez kimásoltuk a leírást, miről is kell(ene) szólnia ennek a vérpezsdítő, egymás elleni „csatának!

 

Tsuiso (Tandem) csata – PRO/SemiPro kategória

A tsuiso párbajok során a két versenyző egy időben van a pályán és értékelésük egymáshoz képest történik. Az első értékelt körben az egyik pilóta vezet, a másik követi, majd fordítva. Tsuiso csaták alatt nincs bemelegítő kör (időjárási körülményekre hivatkozva a versenyigazgató engedélyezhet bemelegítő kört), újrahívás esetén sincs bemelegítő kör. Ennek a küzdelemnek a célja a vezető számára, hogy képes legyen hibátlanul végig driftelni az értékelt szakaszt, a követő számára pedig, hogy nyomást gyakoroljon az elől haladóra. A pilóták egyenletes teljesítménye a tsuiso csata során különösen fontos. Az első kör vezető autója mindig a kvalifikáción előbbre rangsorolt versenyző. A vezető pilótának ugyanazokat a kritériumokat kell teljesíteni, mint a kvalifikáción és minimum 90%-ban hoznia kell a saját kvalifikációs teljesítményét. Ellenkező esetben (pl. szándékos sebességcsökkenés, érintési pont(ok) feldöntése, stb.) ponthátrányt eredményez. A követőnek minél közelebb kell autóznia a vezetőhöz, és amennyiben nagyobb szögben, vagy jobb stílusban teszi mindezt, úgy pontelőnyhöz jut. Fontos, hogy maximum a vezető autó első kerekéig közelítheti meg a páros csata során. Előzni kizárólag a vezető autó nagyobb volumenű ívelhagyása vagy megforgása esetén lehet! Egyéb esetben teljesen kopírozni kell az előtte haladót és első sorban a dominanciát kell a bíróknak megmutatni.

 

Képeink a szombati napon, a tököli Sebességfesztivál semi Pro/Pro edzésén készültek. 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top