Keresés
Close this search box.

Szabó Krisztián: Magyarország második a Nemzetek Kupájában!

Az XLavina Pap Motorsport versenyzőjének, Szabó Krisztiánnak az FIA Autocross Európa-bajnokság Buggy 1600-as kategóriájának újdonsült bajnokaként egy nemes feladata maradt az olaszországi Maggiorában rendezett szezonzáróra. A Touring Autocross-ban Európa-bajnok Kárai Tamással és a Super Buggy-ban szereplő Ábrahám Károllyal karöltve behozni a magyar csapatot az év végi 2. helyre.

Az XLavina Pap Motorsport versenyzőjének, Szabó Krisztiánnak az FIA Autocross Európa-bajnokság Buggy 1600-as kategóriájának újdonsült bajnokaként egy nemes feladata maradt az olaszországi Maggiorában rendezett szezonzáróra. A Touring Autocross-ban Európa-bajnok Kárai Tamással és a Super Buggy-ban szereplő Ábrahám Károllyal karöltve behozni a magyar csapatot az év végi 2. helyre.

Sikerült nekik! A csöppnyi magyar különítmény egész évben erőn felül teljesített, hiszen úgy hozták a magyar csapatot a 2. helyen a Nemzetek Kupájában, hogy a versenyek többségén mindössze ketten képviselték a magyar színeket: Szabó Krisztián a Buggy 1600-ban és Kárai Tamás a Touring Autocross-ban. Rajtuk kívül a sokszoros magyar bajnok Ábrahám Károly indult még el négy Eb-futamon a Super Buggy-ban, és ők így hárman szerezték a magyar csapat mind a 285 pontját, amivel Csehország mögött, 13 nemzet, köztük Németország és Franciaország fiait megelőzve a mesébe illő 2. helyet szerezték meg Magyarországnak az év végi összesítésben.

Hogy miért olyan mesébe illő ez a siker? Nos, mint mondtuk, a magyarok hárman hozták össze a 2. helyhez szükséges pontszámot, szemben a csehek 18 állandó Eb-résztvevőjével, illetve a németek, a franciák és a hollandok szintén jóval népesebb delegációjával. A Nemzetek Kupájába minden verseny esetében kategóriánként 1-1 pilóta: az adott versenyen az adott nemzetből a legjobb eredményt elérő versenyző pontszáma számít bele a csapatértékelésbe. Mivel a versenyek felén Szabó és Kárai csak ketten képviselték a magyar színeket, így ezeknek a versenyeknek az esetében a harmadik kategóriában, a Super Buggy-ban eleve nem is szerezhetett pontot a magyar csapat, de a másik két kategóriában is csak akkor, ha mindkét magyar versenyző célba ért és jó eredményt ért el.

Ezért is ért aranyat Szabó Krisztián idei elképesztően megbízható, egyenletesen kimagasló teljesítménye. Mögötte nem állt ott 5-6 hasonlóan versenyképes honfitársa arra az esetre, ha az egyik versenyen betlizne, ha ő nullázott volna egy futamon, az a magyar csapat Nemzetek Kupája szereplése szempontjából is nullázást jelentett volna a Buggy 1600 pontjait illetően. Krisz viszont minden versenyt pontszerző helyen zárt 2013-ban, két emlékezetes futamgyőzelme mellett további két dobogós helyezést is begyűjtött, minden versenyen A-döntőbe jutott, és az olaszországi szezonzárót leszámítva minden alkalommal a top5-ben végzett az FIA Autocross Európa-bajnokság legnépesebb és legsűrűbb mezőnyét felvonultató kategóriában. Idén 50 pontszerzője volt a Buggy 1600-nak, rajtuk felülkerekedve lett magabiztosan Európa-bajnok Krisztián.

Maggiorában 28 pontot kellett még szereznie a magyar különítménynek ahhoz, hogy biztos legyen az év végi 2. hely a Nemzetek Kupájában, és Kárai Tamás 25, Szabó Krisztián 8, illetve Ábrahám Károly 4 pontjának köszönhetően ezt magasan sikerült teljesíteni. Krisz számára ugyan nehezen indult a verseny, hiszen szombaton egy akkor még ismeretlen hibaforrás folytán erőtlen volt a buggy, ám vasárnap a 21 éves magyar tehetség bizonyította, nemcsak egyéni céljaiért tud úgy küzdeni, mint egy oroszlán, de akkor is, ha a nemzeti csapatérdek úgy kívánja.

Krisz a szombati első időmérő edzés 38. helyét és az első nap végi 21. helyet követően vasárnap egészen a 9. helyig harcolta fel magát, miután a B-döntőt a 7. rajtkockából megnyerve jutott fel az A-döntőbe. Ott már nem volt szerencséje, és nem tudott tovább javítani helyezésén, de célját így is maximálisan teljesítette. Két korábbi junior Európa-bajnoki címe után 2013-ban Szabó Krisztián a Buggy 1600 felnőtt mezőnyében is felért Európa csúcsára, és két honfitársával karöltve a magyar csapatot is a 2. helyen hozta célba a Nemzetek Kupája év végi összesítésében.

„Örülök, hogy meglett a 2. hely a magyar csapatnak, ez nagy dolog, és szerintem nem is gondoltuk volna az év elején, hogy sikerülhet. Ez egy hihetetlen év volt a magyar autocross számára, úgyhogy azt hiszem, mindannyian boldogok lehetünk, akik szeretjük ezt a sportot. (Kárai) Tomi és én nyerni tudtunk Nyirádon, mindketten Európa-bajnokok lettünk már Franciaországban, és most Olaszországban ez a csapat 2. hely is meglett, amihez persze (Ábrahám) Karcsi is hozzátette a maga részét” – kezdte a pozitívumokkal az OXXO Energy Drink által támogatott pilóta.

„Alapvetően tehát örülünk, de én a magam részéről most picit csalódott is vagyok, mert nem sikerült úgy szerepelnem ezen az utolsó futamon, ahogy szerettem volna. Szombathoz képest javult valamelyest az autó, de még mindig nem volt az igazi; tudom, hogy volt már sokkal jobb is. Ennek ellenére próbáltam erőm szerint küzdeni. A második előfutam előtt szerencsére fellocsolták a pályát, ami most jól jött nekünk, mert egyrészt szeretek vizes pályán menni, másrészt a picit gyengélkedő autóval így nagyobb esélyünk volt felvenni a versenyt a többiekkel, mert kevésbé jöttek ki a különbségek, mint száraz pályán. Ez az előfutamom jól is sikerült, a 4.-ről indulva a 2. helyen értem célba. A harmadik előfutamban viszont megint csak 4. lettem, és ezzel összességében csak a B-döntő 7. rajtkockájába kvalifikáltam magam” – elevenítette fel maggiorai versenyének alakulását Krisz.

„A B-döntő előtt aztán szerencsére megint locsoltak, így eljött az én időm, és itt sikerült is megelőznöm mindenkit és nyernem. Az A-döntőre viszont megint teljesen felszáradt a pálya, és noha nagyon szorosan együtt haladtunk mind a tízen, és sokáig 8. voltam, de aztán pont előttem forogtak meg. Beszorultam picit, és elmentek mellettem, így végül csak 9. lettem. Nem ilyen eredményről álmodtam az egyik kedvenc pályámon, de alapvetően nincs okunk búslakodni. Most volt egy picit gyengébben sikerült hétvégénk, de ha összességében nézzük az egész 2013-as évet, akkor minden okunk megvan az örömre, hiszen sikerült elérnünk a célt, amiért egész évben keményen dolgoztunk a csapattal” – mondta el végül Szabó Krisztián.

Fotó: Bethlen Tamás

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top