Keresés
Close this search box.

Szabó Krisztián totálkár után is dobogón

Pole-pozíció, rajt-cél győzelem, kis bukás önhibából, totálkár másvalaki hibájából, egy hihetetlenül sportszerű és példaértékű gesztus egy versenyzőtárstól, majd kölcsönkamionnal is két dobogó – kis túlzással több minden történt Szabó Krisztiánnal az amerikai ChampTruck World Series idei ötödik állomáshelyén, a Gateway Motorsports Parkban, mint mással egy versenyszezon alatt összesen.

Az Illinois és Missouri állam határán fekvő versenypályán a 23 éves magyar versenyző hamar felvette a ritmust, hiszen a szombati időmérő edzésen elsöprő fölénnyel, nyolc tizedmásodperces előnnyel szerezte meg a pole-pozíciót a Truck Race Team USA Volvo VNL 670-es versenykamionjával. Az első futam is tökéletesen alakult számára, így egy percig sem lehetett kérdés rajt-cél győzelme, majd a fordított rajtrácsos második futamon, a mezőny végéről indulva – részben egy biztonsági autós periódusból is előnyt kovácsolva – utat tört magának a pódium második fokáig.

A nap záróakkordját jelentő harmadik futam azonban már egy kisebb figyelmeztetőjel volt számára, ám a nagyobb baj ekkor még elkerülte. Egy nagyon tempós jobbos kanyarban egy hajszállal elfékezte magát, kikerült a fűre, és minimális 20-30 km/órás sebességgel a gumifalba csapódott. Bár a kamion inkább csak fénysérülést szenvedett, Krisztiánnak tolatnia kellett, és jó 20 másodperces lemaradásba került a többiekkel szemben. Ennek ellenére nem adta fel, eszeveszett tempót kezdett el diktálni, és a leintésig még sikerült is visszaelőznie egy vetélytársát, így az 5. helyen zárta ezt a futamot.

A vasárnapi versenynapnak újult erővel és motivációval vágott neki, ám az aznapi első, összességében negyedik futamban egyik versenyzőtársa hátulról kiforgatta őt a pálya egyik leggyorsabb kanyarjában, amelynek következtében a kamion irányíthatatlanul a pályát szegélyező falba csapódott. Krisztián ugyan ép bőrrel megúszta a nem kis becsapódást, ám a kamion eleje csúnyán összetört, és a károk felmérése után nyilvánvalóvá vált, hogy a csapat a hátralevő futamokra már nem tudja időben megjavítani és újra versenykész állapotba hozni a Volvót.

A bukásról készült felvétel: https://www.youtube.com/watch?v=sTjqVLG09cI

A magyar pilóta számára ezen a ponton véget is érhetett volna a versenyhétvége, ám egyik versenyzőtársa, Mike Ryan egészen példaértékű módon a segítségére sietett. Az amerikai pilóta saját versenyzéséről mondott le, és egy hihetetlenül nemes gesztust gyakorolva felajánlotta Krisztiánnak, hogy a hátralevő két futamon ő induljon el 11-es rajtszámú Optima versenykamionjával. Hogy mennyire sportszerű volt ez a tett Mike Ryan részéről, arról mindent elmond, hogy ő a mostani hétvégét megelőzően a 2. helyet foglalta a bajnoki összetettben, így elméletileg az év végi elsőségre is minden esélye meglenne, ennek ellenére ruházta át az indulás jogát a magyar versenyzőre.

Hogy mi vezérelte ebben a lépésében? „Egyetlen másik csapat vagy pilóta sem utazik 12 órát egy repülőgéppel csak azért, hogy segítsen növelni a bajnokság létszámát és tenni annak népszerűsítése érdekében, ezért biztos vagyok benne, hogy nála jobban senkit nem illet meg ez a pilótaülés. Örömmel mondok le a javára az indulás jogáról, ahogyan korábban ezt ő is megtette Tommy Boileau javára, amikor neki a ralikrossz Eb-n volt kötelezettsége” – indokolta a nemes gesztust Ryan, ami az autósportok eredménycentrikus világában minimum indoklásra szorul, annyira szokatlan jelenség.

Krisztián köszönte szépen és élt a lehetőséggel! A magyar pilóta az ötödik futam előtt kapott egy bónusz bemelegítő kört, de ezt leszámítva teljesen szűz kézzel állt rajthoz, hiszen életében először ült a 11-es rajtszámú Optima versenykamion volánjánál. Ez teljesítményén a legkevésbé sem látszott meg, hiszen a rajtnál ugyan pozíciót vesztett Mike Morgannel szemben, ám később egy ügyes manőverrel visszaelőzte a bajnoki pontverseny éllovasát, így a dobogót jelentő 3. helyen zárta a versenyt. A hétvége főműsorszámának szánt „Podium Race”-en sem adta alább, és néhány pazar előzést bemutatva már az élen is haladt, ám később az egész hétvégén remeklő Allen Boles – kihasználva az egyenesekben megmutatkozó egyértelmű erőfölényét – visszaelőzte őt, így Krisztián végül egy 2. hellyel zárta kalandos hétvégéjét.

„Remélem, ez volt a legszerencsétlenebb hétvégém, és ezután már csak jobb jön!” – foglalta össze röviden érzéseit a magyar tehetség az utolsó verseny leintése után, mielőtt hozzátette: „Szeretnék hatalmas köszönetet mondani Mike Ryannek, amiért átadta nekem versenykamionját, hogy helyette indulhassak vele az utolsó két futamon. Nagyon sportszerű cselekedet volt tőle, amiért hálás vagyok. Köszönöm a csapatnak is az áldozatos munkát. Bízom benne, hogy a következő, három hét múlva esedékes, virginiai versenyre sikerül újra topállapotba hozni a most kicsit viseltessé vált kamionunkat, és újra a Truck Race Team USA 23-as rajtszámú monstrumával száguldhatok majd.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top