Keresés
Close this search box.

Litkey Farkas, Vezér Károly, Weinhardt Csaba világbajnokok!

 

Magyarország adott otthont a Soling hajóosztály legkiemelkedőbb versenyének a 2013-as Audi-Ramada Soling Világbajnokságnak és nyílt Országos Bajnokságnak, mely 2013. szeptember 18-25. között került megrendezésre Batonalmádiban. A helyszínre 4 kontinens, 14 ország, 31 hajóban 93 versenyzője érkezett szeptember közepén, hogy megküzdjenek a sikerekért.

Magyarország adott otthont a Soling hajóosztály legkiemelkedőbb versenyének a 2013-as Audi-Ramada Soling Világbajnokságnak és nyílt Országos Bajnokságnak, mely 2013. szeptember 18-25. között került megrendezésre Batonalmádiban. A helyszínre 4 kontinens, 14 ország, 31 hajóban 93 versenyzője érkezett szeptember közepén, hogy megküzdjenek a sikerekért.

A 11-szeres Kékszalag győztes Litkey Farkas kormányozta hajó Vezér Károllyal és Weinhardt Csabával a fedélzeten 8 változó szeles futamban, kiélezett küzdelemben nyerte meg a 2013-as Soling Világbajnokságot. Második a kanadai Peter Hall, harmadik helyen pedig a brazil Nelson Ilha csapata végzett.

„Szeretnénk megköszönni, Wossala Györgynek, hogy meghívott erre a versenyre és ezzel életem legnagyobb élményéhez segített. Külön szeretném megköszönni Vezér Károlynak, hogy egy olyan gyors hajót tett alám, amivel igazán könnyű volt ebben az erős mezőnyben versenyezni. És persze Weinhardt Csabának is, azt a hihetetlen győzni akarást, ami mindhármunk közül a legnagyobb volt. Az ő számára csak az első hely elfogadható.” Nyilatkozta Litkey Farkas Soling Világbajnok.

Litkeyék az első öt futamon erősebb szelekben jelentős előnyre tettek szert a világbajnokságon. A hatodik és hetedik futamban már inkább a közvetlen ellenfelekre figyelve versenyeztek, és ötödik helyeket futottak. Az utolsó, gyengeszeles nyolcadik futamon már csak a kanadai Peter Hall kormányozta egység lehetett veszélyes az elsőségükre. Így érthető módon a két hajó egymást kergette már a rajt előtt is. Végül a második szigorított rajteljárásban mindketten korai rajtot vétettek, és a futamból kizárták őket.. MIvel a legrosszabb futameredményt nem számítják be az összetettbe, az egymáshoz viszonyított helyzetük nem változott.

„Az első rajtpróbálkozásnál mi próbáltuk az ellenfelet rossz rajtpozícióba hajtani. Sikerült is túljárni az eszükön, de a rendezőség visszahívta a mezőnyt. Nem vettük észre, és ők sem, hogy szigorított rajteljárás következik, amikor már nem szabad idejekorán a rajtvonalon túl kerülni, mert már nem lehet érvényesen javítani, Érdekes módon akkor meg Peter Hallék támadtak, nem is értettem, hogy miért, hiszen nekik volt már egy rossz futamuk, amit ki kellett volna ejteniük. A mi addigi legrosszabb helyezésünk ötödik volt, így ők csak akkor lehettek volna világbajnokok, ha győznek, vagy másodikok. Mindenesetre így már a rajtlövéskor eldőlt, hogy világbajnokok vagyunk, aminek persze nagyon örülünk.”

A Soling Világbajnokság végeredménye (letölthető pdf)
A Soling Magyar Bajnokság végeredménye

A Soling háromszemélyes, sportos, tőkesúlyos hajó. 1965-ben a norvég Jan Linge tervezte. Szigorú építési előírásoknak megfelelő, egységes, one design osztály, amelyben versenyen elsósorban nem a hajók közti technikai különbségek, hanem a velük vitorlázó csapatok tudása határozza meg a sorendet. 1972-től 2000-ig volt olimpiai szám.

Wossala György, Kovácsi László és Németh Péter 2004-ben, illetve a Wossala György, Vezér Károly, Németh Péter hármas 2011-ben világbajnoki ezüstérmet nyertek Solingban. Utóbbi összeállítású csapat 2012-ben Masters (veterán) világbajnokok lettek.

2003-ban Európa-bajnok lett a Gyenese Balázs, – Mónus Gyula, Vezér Károly összeállítású hármas. Wossala pedig Vezér Károllyal és Németh Péterrrel 2008-ban és 2010-ben szerzett Európa-bajnoki aranyat.

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top