Keresés
Close this search box.
amber holland f1 2022 dobogo

Max otthon is első

Max Verstappen nem okozott csalódást az érte kilátogató hatalmas nézőtömegnek Hollandiában. A 24 éves pilóta ugyanis vasárnap a hazai győzelmét is behúzta a múlt hétvégi Spa-i győzelmet követően. A címvédő világbajnok jó formában van, ez volt zsinórban negyedik győzelme. A második helyen George Russell ért célba a Mercedes volánja mögött. A bronzérmes helyre Charles Leclerc állhatott fel.

„Igen, nem volt olyan egyszerű verseny, nagyon keményen mentem az egész verseny során. A biztonsági autóval persze nehéz kitalálni mikor a legjobb kimenni a bokszba, de jól alakultak a dolgok amint lágyakra váltottunk. Ismét jó volt a versenytempónk.” – szögezte le a versenygyőztes holland. „Mindig különleges otthon nyerni, s idén még jobban meg kellett érte dolgoznom. Hihetetlen hétvége volt, nagyon örülök, hogy megnyertem a Holland Nagydíjat.” – tette hozzá.

Belgium után Hollandiában is ragyogó időjárás fogadta a Forma-1-es mezőnyt, s nem játszott szerepet a verseny alakulásában. Eddig hozta a Holland Nagydíj azt, amiért újra életre hívták. A domináns Max Verstappen zsinórban másodjára is hazaviheti a győztesnek járó holland trófeát. Ez a győzelem azonban nem volt olyan könnyed, mint a múlt hétvégi belgiumi futamon.

Az első kockából rajtolt a Red Bull pilótája és a nyitó körökben is vezetett. Később kénytelen volt átadni az elsőséget Lewis Hamiltonnak és George Russellnek, akik közepes abroncsokon hajtottak. Később ismét a mezőny élére állt a hazai versenyén. A Juki Cunoda okozta virtuális biztonsági autós fázis és a Valtteri Bottas kiállása okozta biztonsági autós időszak extra bokszbeállási lehetőséget nyújtott a pilóták számára. Már aki kihasználta.

Verstappen és Russell így jutott előnyhöz és az első és második helyezéshez, miközben Lewis Hamilton emiatt vesztette el dobogós helyét és esett vissza az első helyről a negyedikre. Charles Leclerc könnyedén kielőzte a közepes gumikon szenvedő Hamiltont, s ezáltal ezüsttálcán kapta a bronzérmes helyet. Hamilton joggal lehetett dühös. Egy potenciális győzelemtől fosztotta meg csapata, mikor őt nem hívták abroncscserére.

Sainzt kellett maga mögött tartania a záró körökben, de annak úgyse sok értelme volt, mivel egy korábbi büntetés miatt (nem biztonságosan engedték ki a bokszból a spanyolt) tudva levő volt, hogy hátrébb esik. A spanyol viszont önkéntelenül is segítette Hamiltont, amikor maga mögött tartotta az utána érkező Perezt, Alonsót, Norrist, Ocont és Strollt. Sainz végül Norris mögé esett a nyolcadik helyre a büntetését követően.

A versenyből ezúttal is ketten estek ki. Juki Cunoda és az a Valtteri Bottas, aki immár zsinórban harmadszor mondott korai búcsút a versenynek.

Rengetegen kilátogattak a zandvoorti versenypályára is, itt is kitették a megtelt táblát. A holland rajongók narancsba öltöztették a lelátókat, de pihenhetnek egy kicsit, hiszen a jövő hétvégi monzai pályán várhatóan piroslani fognak a lelátók a Tifosiktól. Monza a Ferrari hazai versenye, ahol a Tifosi (őrült Ferrari rajongók) számára nem is okozhatna nagyobb örömet, ha végre láthatná, hogy valamelyik Ferraripilóta megszerzi a hazai győztes trófeát.

A Sebesség Templomával zárul a Forma-1-es cirkusz európai megmérettetése. A szezon utolsó hat futamára Európától távoli országokban kerül sor, ahol még ősszel és tél elején is kedvező időjárás lesz a versenyzésre.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top