Keresés
Close this search box.
amber chile rali 2019 tanak

Chile, három év kihagyást követően

Egy olyan helyszínre érkeznek meg a csapatok a hétvégére, amely 2019-ben debütált a Rali Világbajnokságban. A koronavírus járvány miatt azonban itt vége is lett a történetnek, egy időre. Chile a 32. ország volt, amely világbajnoki versenyt rendezhetett, s idén visszatér ebbe a dél-amerikai országba a rali mezőnye.

A május óta tartó murvás maraton utolsó fordulójához érkezünk meg a hétvégén. Szokás szerint itt is az elsőként rajtolók hátrányban lehetnek a később rajtolókkal szemben. Az útsöprögetés itt is kellemetlen feladat lesz az élen haladók számára, elsősorban a világbajnokságban vezető Kalle Rovanpera számára. Május helyett szeptember végén-október elején kerül megrendezésre ez a rali, az ilyenkor szokásos 15-17 fokos nappali hőmérséklettel. A déli féltekén lévő tavaszi időjárás hozza magával az esőzések esélyét.

2019-ben Ott Tanak itteni győzelmével beírta a nevét a ralis történelemkönyvekbe. „Jó kis rali volt a legutóbbi, amikor ott jártunk. Az utak remekek voltak, helyenként Walesre emlékeztettek. A szezon utolsó murvás ralija. Nagyszerű verseny, egyszer voltam, egyszer nyertem, így már nagyon várom.” – szögezte le a Ford észt pilótája.

A második helyen Sebastien Ogier ért célba, míg a dobogó harmadik fokára Sebastien Loeb állhatott fel. Kalle Rovanpera akkor csak a kilencedik lett. Mekkorát változott azóta a világ! A Toyota szerezte meg az első győzelmet, s minden bizonnyal a másodikra hajt Chilében.

Legutóbb az Akropolisz Ralin az első két helyet a Toyota pilótái gyűjtötték be, s a gyári ponttáblát is vezeti a csapat 91 pontos előnnyel. Amennyiben 13 pontot vagy annál többet szerez a csapat a dél-amerikai versenyen, akkor ott világbajnokká koronázzák. Ami az egyéni ponttáblát illeti, Kalle Rovanpera 33 ponttal vezet csapattársa, a második helyezett Elfyn Evans előtt. Ugyanúgy 33 ponttal lemaradva a harmadik helyen a Hyundai pilótáját, Thierry Neuville-t találjuk. Nekik hármójuknak van még matematikai esélyük az egyéni világbajnoki címre.

A rali

A 2023-as Chile Rali csütörtöktől vasárnapig tart, s a 16 gyorsasági szakasz összesen 320,98 km hosszú lesz. A rali főhadiszállását ezúttal is a fővárostól, Santiagótól, 500 km-re délre található Concepciónban rendezik be.

Az ünnepélyes rajt csütörtök este veszi kezdetét Los Angelesben, mielőtt a mezőny elindulna a háromnapos megmérettetésre a vadabb régió ligetes területein, közepesen gyors gyorsasági szakaszokon. A technikás és gyors ívelt utak nagy kihívást jelentenek idén is a versenyzők számára. Az útvonal nagy része új a négy évvel ezelőttihez képest. Vasárnap négy szakaszt teljesítenek a csapatok és a El Ponen 2 Wolf Power Stage-el ér véget a rali.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top