Keresés
Close this search box.
amber eszt rali 2022 neuville

Sikerre éhesen Észtországban

Egy hosszabb nyári szünetet követően ismét munkába áll a rali világbajnoki mezőny. A hétvégén a sorozatban negyedik murvás rali, az Észt Rali következik. 2020-ban debütált ez a verseny, így idén immár negyedszer látogat el a versenysorozat a balti államba.

A Szafari Ralit követi ez a megmérettetés, amely furcsán ért véget. Vasárnap este a nyolcadik helyen célba érő Thierry Neuville-t ugyanis kizárták, mivel illegális pályabejárást hajtott végre. A dobogósokat azonban ez nem érintette, a Toyota hatalmas dominanciával zárta az afrikai versenyt. Az első négy helyen pilótái értek célba. A győztes trófeát az a Sebastien Ogier vihette haza, aki csak bizonyos ralikon áll idén célba, így Kalle Rovanpera első helyét a világbajnokságban nem befolyásolta ez az eredmény. Rovanpera egyébként a második helyre vitte célba autóját Kenyában.

„Tavaly az időjárás beleszólt a rali végkimenetelébe. Remélem idén is lesz egy kis eső, mivel én rajtolok először pénteken. Mint minden ralin, most is az a terv, hogy a győzelemért megyek, itt meg különösen, hiszen azelőtt igen erősek voltunk.” – utalt Rovanpera a tavalyi nagyon domináns eredményére. Ha esik, előny lesz murván elsőként rajtolnia, ha nem, akkor sincs veszve minden, csak sokkal munkásabb lesz nyernie. Ő fog akkor a többiek előtt sepregetni, tisztítani az utat.

Ott Tanaknak köszönhető az Észt Rali részvétele a Rali Világbajnokságban. 2020-ban ezt meg is ünnepelte, hiszen a Hyundai volánja mögött megnyerte hazai raliját. Az utána következő két évben azonban nem tőle volt hangos a sajtó, hanem Kalle Rovanperától, aki nagyon fiatalon nagyon szép teljesítményt nyújtva hazavihette a győztes trófeát Észtországból. 2021-ben ráadásul történelmet is írt azzal, hogy minden idők legfiatalabb raligyőztesévé vált. Az idén az M-Sport Ford színeiben versenyző Tanak szeretne jó teljesítményt lerakni hazai raliján. A 35 éves pilóta jelenleg negyedik az egyéni ponttáblán 42 pontos hátránnyal az élen álló Kalle Rovanpera mögött.

A Szafari Rali idén is nagyon megterhelő volt a csapatok számára, de a Toyota 2022 után ismét hengerelt. Kérdés mire lesz képes a finn központú csapat Észtországban egy másfajta murvás felületen. A portugál, szardíniai és kenyai murva nagy kihívás elé állította a csapatokat. Ehhez képes finomabb és gyorsabb utak fogadják a mezőnyt Észtországban és az azután következő Finn Ralin. Ez más autóbeállításokat és más vezetési stílust követel meg a versenyzőktől.

A Hyundai jócskán lemaradt a Toyotától a gyártók ponttábláján, így a cél nem lehet más, minthogy megpróbálja maximalizálni a megszerezhető pontokat. Cyril Abiteboul csapatvezető optimista a balti versenyt illetően. Elmondása szerint minden eddigi Észt Ralin dobogós volt valamelyik Hyundaipilóta. Ennek ellenére tisztában van vele, hogy nagyon nehéz lesz ez a megmérettetése számukra is.

„Az Észt Rali nagy kihívást tartogat számomra minden évben. Gyors és széles útjai azt jelentik, hogy az átlagsebesség nagyon magas lesz. Nagyon elkötelezettnek kell lenned és kényelmesen kell érezned magad az autóban.” – szögezte le Thierry Neuville, aki a Szafari Ralin ejtett bakiját minden bizonnyal szeretné jóvátenni a hétvégén.

A rali

A rali főhadiszállását és a szervizparkot 2020 óta minden évben Tartuban rendezik be, az Észt Nemzeti Múzeumnál. Ez idén is így lesz.

A 2023-as Észt Rali három napon át tart, s a 21 gyorsasági szakasz 300,42 km-t tesz majd ki.

Gyors murvás utak várnak a mezőnyre, sok dombos, ugratós szakasszal. Technikásabb részek is lesznek hol széles, hol szűk hegyi utakkal.

A csütörtöki Tartuban rendezett rajtceremóniát követően elindul a verseny egy rövid szuperspeciális gyorsasági szakasszal a szervizpark közelében. A pénteki nap lesz a rali leghosszabbja, 133,38 km-nyi gyorsasági szakasszal. A versenyzők ekkor az ismerős Peipsääre, Mustvee és Raanitsa szakaszokon hajtanak. Szombaton két szakaszt teljesít a mezőny kétszer délelőtt, majd kétszer délután is. A Tartu szuperspeciális szakasz még egyszer sorra kerül ezen az estén. Vasárnap a nagyjából új Karaski gyorsasági szakaszt és a Kambja szakaszt teljesítik kétszer. Ez utóbbi lesz a versenyzáró Power Stage is.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top