Keresés
Close this search box.

Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!

blank

Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek a porában szerencsétlenül ugratott le egy dűnéről és megsérült az Opel Grandland X hátsó kardántengelye. Innentől már csak a jószerencséjében bízhatott a csapat, ami rá is mosolygott Fazekas Károly jóvoltából. 

„Egy 456 kilométeres szakaszt írtak elő mára a rendezők, amelynek végén volt egy körülbelül százhúsz kilométeres dűnés szakasz, amin nagyon jó tempóban közlekedtünk, de a dűnesor legvégén beütött a krach, túl gyorsan vettem az egyiket, és leestünk róla – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs. – Az autó belefúródott a homokba, a hátsó kardán teljesen elcsavarodott, kijött a helyéről és szétverte az emelő pumpáját, emiatt azt sem tudtuk használni. Úgy próbáltunk szerelni, hogy kilapátoltuk a homokot az autó alól, mert csak így fértünk hozzá a kardánhoz. Az egyetlen esélyünk ebben a helyzetben az volt, hogy valaki kihúz minket a célig, és nagy szerencsénkre jött Fazekas Karcsi. Neki és az egész csapatának nagyon köszönöm, hogy segítettek, mert így be tudtuk fejezni a szakaszt és holnap ott leszünk a rajtnál.”

A Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió cselekedete fair play-díjat érdemel, hiszen a saját eredményével nem törődve segített a bajba jutott honfitársain. Fazekas utóbb elmondta, egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy ott hagyja őket, sőt, egészen a táborig vontatta kamionjával az Opelt

„Nagy köszönet Fazekas Karcsiéknak, akik segítettek leszedni a kardánt, megvártak minket, majd pedig húztak, mint Floki a lábtörlőt, egészen a célig – mondta Bunkoczi László. – Végtelenül nehéz szakasz volt, az első száz kilométeren nem is álltam a helyzet magaslatán, volt három elkerülhető eltévedésünk, bár egyikkel sem veszítettünk sok időt. Jól mentünk, most hallottam, hogy volt olyan ellenőrző pont, amelyen tizenhetedikként haladtunk át, de harminc kilométerrel a cél előtt megette a fene az egészet, mert leestünk egy dűnéről. Nem volt magas, csak körülbelül két méteres, de túl nagy volt a tempó, és szétütöttük a kocsi hátulját. Végtelenül sajnálom, mert olyan jónak tűnt az egész, de el kell fogadni, a Dakaron vannak olyan napok, amikor egyszerűen semmi sem sikerül.”

Nem egyedül az Opel Dakar Team párosának akadtak gondjai, sokan kiestek, és sokan bent ragadtak a szakaszon a sötétedés beállta után is – többek között emiatt döntöttek a rendezők a pénteki szelektív lerövidítése mellett, amely így 113 kilométerrel rövidebb, vagyis 347 kilométeres lesz. 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top