vargazsolt

Három újonc Varga Zsolt utazó keretében

Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn kijelölte 16 fős keretét a szerdán kezdődő zágrábi világkupa-selejtezőre, melyen Varga Dénes nem szerepel.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az olimpiai bajnok Varga Dénes a tervek szerint a nyári folytatásra tér majd vissza a válogatottba. Szintén nem utazik el a horvát fővárosba az egyaránt kisebb sérüléssel bajlódó Zalánki Gergő és Vigvári Vince, igaz, utóbbi kettőt tartalékként jelölte meg a kapitány, így szükség esetén csatlakozhatnak majd társaikhoz.

A 16 fős utazó csapatban a szeptemberi, spliti Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert 13 fős válogatottból 11-en lesznek ott, és a zágrábi hatcsapatos tornán Szakonyi Dániel, Aranyi Máté, valamint Vismeg Zsombor révén három újoncot avathat a szakvezető, aki ismét számíthat az Eb-ről sérülés miatt lemaradt Pohl Zoltánra és Vámos Mártonra.

Mindhárom játékosban látom a potenciált, hogy hosszú távon meghatározó tagjai legyenek a magyar válogatottnak, ezért is fontos, hogy játéklehetőséget kapjanak. Persze egy esetleges olimpiai szereplés nem ebben a pillanatban dől el, hanem hogy a következő másfél évben milyen munkát végeznek el, és hogy az adott pontokon, amikor lehetőséget kapnak, miképpen teljesítenek” – nyilatkozta Varga Zsolt az újoncokról a Duna Arénában tartott sajtónyilvános edzést követően. Hozzátette, mindenki máshol tart a fejlődésben, de ezeket a játékosokat mindenképpen menedzselni, építeni kell, megadni nekik a megfelelő útirányt.

A Ferencváros vezetőedzői posztját az idény végéig ellátó Varga Zsolt kiemelte, folyamatosan tanulni kell a mérkőzésekből, hibákból, gyengeségekből: „Akkor járunk jó úton, ha megvan mindenkiben az alázat, hajlandók meglátni például, hogy egy olasz csapat mivel vert meg minket a világbajnokságon. Ezeket a játékelemeket kell magunkba szippantani, és megcsinálni bármelyik olyan csapattal szemben, amelyik valamiben előttünk jár. Ezeket átvéve, begyakorolva, alapképességgé kell fejleszteni, és akkor el tudunk jutni egy olyan szintre, amikor a magyar csapat lesz a jelenlegi öt-hat közül a legesélyesebb a tornán. Nekünk ezt az esélyt kell minden egyes nap, akár egy-egy százalékkal is növelnünk.”

Szakonyi Dániel, az FTC 29 esztendős kapusa azt mondta, hevesebben dobogott a szíve, amikor a szövetségi kapitány felolvasta a keretbe hívott játékosok neveit és a hálóőrökkel kezdett.

Nekem addig tartott a kerethirdetés, amíg elhangzott a nevem, utána szinte már nem is hallottam az egészet, nagyon boldog vagyok. A Ferencvárosban egy szerencsétlen eset, Vogel Soma sérülése miatt több lehetőséget kaptam ebben a szezonban, de örülök, hogy a lehető legjobb fizikai és mentális állapotban kerültem oda, és szép eredményeket értünk el.” A kapus hozzátette, elsősorban magával szemben vannak elvárásai a világkupán, szeretné magát beverekedni az együttesbe.    

Jansik Szilárd csapatkapitány szerint a világkupa egy remek felmérő lesz, hiszen komoly téttel nem rendelkezik, nem kvalifikál semmilyen világeseményre. „Szerencsére most egy olyan időszakban vagyok, hogy megtaláltak a jobb megoldások, ez most kell is, mert a válogatott után következik a klubszezon legfontosabb szakasza, benne a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjével.”

A világkupában a magyarok szerdától sorrendben Franciaországgal, Olaszországgal, Japánnal, az Egyesült Államokkal és a házigazda Horvátországgal játszanak. Mivel a sorozat döntőjének Los Angeles ad otthont, így az amerikaiak automatikusan továbbjutók, mellettük a két legjobb csapat szerepelhet a végjátékban.

(Forrás: MTI, nyitókép: MTI/Bugány János)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top