Keresés
Close this search box.

Az ikrektől az egyetlen világbajnokig: bemutatjuk az rg Eb legnagyobb csillagait

blank

Pénteken kezdődik a Papp László Budapest Sportarénában a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság, eljött hát az idő, hogy bemutassuk a legnagyobb sztárokat és a mezőny legérdekesebb figuráit. Szívműtét után versenyző világklasszis, megkülönböztethetetlen ikerpárok, osztályelső repülőgépmérnök-hallgató, nyelvzseni újságírótanonc – ők lesznek a főszereplők a következő napokban.

A LEGNAGYOBB SZTÁROK AZ ARÉNÁBAN

Alekszandra Szoldatova (Oroszország): Az egyetlen világbajnok a mezőnyben, kétszer nyert vb-aranyérmet egyéni csapatversenyben az olimpiai bajnok Margarita Mamun és az olimpiai ezüstérmes Jana Kudrjavceva társaként. A mezőny alighanem leghajlékonyabb és leglazább tagja, annyira extrém módon, hogy néha gondot okoz neki teste kontroll alatt tartása. Mellesleg akár topmodell is lehetne.

Dina és Arina Averina (Oroszország): Egypetéjű ikrek, olyan picik voltak, amikor bekerültek az orosz válogatottba, hogy az edzőknek kétségeik voltak afelől, bírják-e a terhelést. Sokat nőttek és erősödtek, de még mindig aprócskának számítanak – és továbbra is úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás. Igen jó tanulók (családjuk mindig fontosnak tartotta ezt) és edzőjük, Vera Satalina szerint rendkívül gyors a felfogásuk, ami kulcsfontosságú új elemek tanulásánál. Már évek óta a válogatott tagjai, de ez az első igazán nagy versenyük.

Neviana Vladinova (Bulgária). A bolgárok évek óta építik fel, idén berobbant a közvetlen világelitbe, az orosz sztárok egyik legnagyobb riválisa lesz. Évekig ment vissza újra és újra a bolgár válogatott válogatóira, mert nem tartották előnyös testalkatúnak. A kitartás végül meghozta jutalmát. A 2017-es világkupa-versenysorozat összetett győztese, a riói olimpia 7. helyezettje.

Kacjarina Halkina (Fehéroroszország): Kétszeres vb-ezüstérmes, négyszeres Eb-érmes. Világklasszis csapattársa, Melityina Sztanjuta visszavonulása után lett az első számú fehérorosz tornász. Tizennégy évesen át kellett esnie egy szívműtéten, hogy folytatni tudja élsportolói pályafutását. 2014 óta minden évben a tíz legjobb tornász között végzett a világranglistán, hatodik lett a riói olimpián.

Marina Durunda (Azerbajdzsán): Ukrajnában született, Cipruson élt sokáig a családjával, de Azerbajdzsán színeiben lett világklasszis ritmikus gimnasztikázó – az azeriek megtudták, hogy nem kaphat ciprusi állampolgárságot, és lecsaptak a már akkor nagyon ígéretes versenyzőre. A riói olimpia 9. helyezettje, Európai Játékok-ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes, négy nyelven beszél.

Viktoria Veinberg Filanovszki (Izrael): Picike, végtelenül aranyos, nagy közönségkedvenc és döbbenetesen kidolgozott izomzata van – már csak azért is, mert katonaviselt, megjárta a kötelező izraeli katonai szolgálatot. Nem sokkal az Eb előtt nyerte meg élete első világkupa-versenyét. A 2016-os egyéni összetett Európa-bajnokság első hat helyezettje közül csak ő indul most Budapesten.

Viktoria Mazur (Ukrajna): Ugyanannyira szép, mint amilyen megbízhatatlan tornász: jó napján világklasszis, de ritkán van tényleg jó napja. Négyszeres világbajnoki bronzérmes, Eb-ezüstérmes és –bronzérmes. Van egy egész különleges képessége: remek kéziszercsapat-tornász is, volt, hogy egy idényen belül szerepelt egyéniben és kéziszercsapatban is, sőt, világbajnoki érme is van mindkét versenyből, ami rendkívüli ritkaság!

Kseniya Moustafaeva (Franciaország): Fehéroroszországban született, de gyerekkorától kezdve Franciaországban él, édesanyja az edzője. Kiváló nyelvérzéke van, francián és oroszon kívül angolul és spanyolul is beszél, újságírónak tanul. A riói olimpia 10. helyezettje.

Sara Llana (Spanyolország): Nem tartozik a közvetlen világelitbe, de annál érdekesebb: egyrészt 158 centijével az egyik legapróbb rg-s a mezőnyben (az átlagmagasság 170 centi körül van), másrészt repülőgépmérnök-hallgató, egyetemén osztályelső, ami elképesztő teljesítmény az élsport mellett.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top