Keresés
Close this search box.

Búvár expedíció a legnagyobb tengeri csata helyszínére

blank

A Magyar Búvár Szakszövetség az idei évben összevontan rendezi meg a technikai és barlangi búvárok hazai találkozóját, ahova a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az esemény egyik különleges témája egy idei búvár expedíció, amelyet a történelem legnagyobb tengeri ütközete 100. évfordulójának tiszteletére rendeznek, és ahová több európai ország miniszterelnökei és államfői is hivatalosak.

A Búvárkodás a Békéért elnevezésű kezdeményezés célja a megemlékezés mellett az első világháború víz alatti kulturális örökségének megóvása. A jütlandi csata helyszíne Dánia partjaitól 70 kilométernyire található az Északi-tengeren, ahol az angol és német flotta csapott össze annakidején. Az egész világháború végkimenetelére is hatást gyakorolt összecsapást mindkét fél igyekezett saját diadalának beállítani. Kétségtelenül a brit fél szenvedett súlyosabb veszteségeket, ennek ellenére távol tudták tartani riválisukat a világtengerektől. Angol oldalról több, mint 6000 tengerész vesztette életét, míg a németeknek 2500 főt meghaladó veszteséget kellett elkönyvelniük el az ütközetben, ahol 25, egyenként 50-100 méter hosszúságú hajó is elsüllyedt. A helyszín 2001 óta az UNESCO védelme alatt áll, mint a víz alatti kulturális örökség része.

Az augusztus 14. és szeptember 6. között sorra kerülő nemzetközi expedíciónak a Fourcault Parancsnok elnevezésű hajó szolgál főhadiszállásul. Az eseményre a világ minden tájáról érkeznek technikai búvárok, akikre 45-60 méteres mélység vár az egyébként jó állapotú hajóroncsoknál. Az expedíció a CMAS búvár világszervezet égisze alatt zajlik, és dr. Balogh Tamás személyében lesz magyar résztvevője is. A tervek között szerepel, hogy emlékművet helyeznek el egy-egy brit, illetve német hadihajón, magát az expedíciót pedig egy film elkészítésével örökítik meg.
III. Magyar Technikai és Barlangi Búvár Találkozó:
Magyar Sport Háza (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.), 2016. március 5., 9 órától
A tervezett program:
• Illés Marton – UTD-s Z-system
• Szilágyi Zsolt – Barlangi merülések Portugáliában
• Stef Tuven (B) – Jütland expedition, Dive for Peace
• Dr. Balogh Tamás – Jütlandi csata és történelmi háttere
• Stef Teuwen (B) – CCR diving
• Tomas Kis (SK)– Scooter diving
• Spanyol József – Baltictech Oland Expedition
• Balázs Gergely, Pataki Róbert – Kossuth-barlang
• Hosszú Attila – Molnár János-barlang
További információk: http://buvar.hu/136-47540.php

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top