Keresés
Close this search box.

„A terveink minden bemutatott elemével nagyon jól állunk”

blank

Körmendy-Ékes Judit szakági elnök a keddi, budapesti sajtótájékoztatón elárulta, hogy a ritmikus gimnasztika szakág célja, hogy a hazai rendezésű májusi Európa-bajnokság után is a köztudatban maradjon a szakág Magyarországon.

A szervezőbizottság társelnökeként is tevékenykedő Körmendy-Ékes Judit kiemelte, hogy az európai és a nemzetközi tornaszövetség illetékeseitől „nagy dicséreteket” kaptak a közelmúltban. „A terveink minden bemutatott elemével nagyon jól állunk, ezért a versenyt megelőzően már nem is lesz több ellenőrzés” – mondta.

Kifejtette, Magyarországon a sportág sokat profitálhat a kontinensviadalból. „Generációváltás után vagyunk, a versenyzőink fiatalok, tehetségesek. Ez az Európa-bajnokság nagy lehetőség lesz számukra. Az a cél, hogy a ritmikus gimnasztika május után is a köztudatban maradjon” – hangsúlyozta a sportvezető.

Magyar Zoltán, a ritmikus gimnasztika szakágat is magában foglaló Magyar Torna Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy jelentkeztek a szertorna világ– és Európa-bajnokság megrendezésére is, és bár azokat nem kapták meg, nagy örömmel és várakozásokkal tekintenek a májusi verseny elé.

„Nagyon sikeres Európa-bajnokságot szeretnénk rendezni, bízom benne, hogy nagy érdeklődés lesz iránta az egész kontinensről. Régóta készülünk arra, hogy Magyarország ismét vendégül lássa Európa legjobbjait ebben a szakágban” – mondta, hozzátéve, hogy Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita lesz az Európa-bajnokság fővédnöke.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára a jegyeladások eddigi adatai alapján reményét fejezte ki, hogy közelítőleg teltházas lesz az esemény.

Deutsch-Lazsányi Erika, a ritmikus gimnasztika szakág technikai bizottságának vezetője elmondta, hogy a felnőtt egyéni válogatott tagjaiKis Alexandra, Pigniczki Fanni és Váray Míra -, valamint a Juhász Anna, Borda Korinna, Földi Cintia, Ákoshegyi Eszter, Várkonyi Dea, Juhász Emma, Györe Dorottya összetételű junior együttes kéziszer-válogatott az alapozó, majd formába hozó felkészülési időszakot követően, két hónappal az Európa-bajnokság előtt a kijevi Grand Prix-n kezdi meg a versenyszezont. Az azt követő hetekben pedig világkupákon és egyéb nemzetközi versenyeken próbálhatják ki új koreográfiáikat és tökéletesíthetik felkészülésüket.

Az Európai Torna Szövetség az új ciklusban több ponton is újított a versenyek lebonyolításán. Ami a verseny formátumát illeti, bevezették az úgynevezett team-eredményt, amit a junior együttes kéziszercsapat és a felnőtt egyéni tornászok által bemutatott nyolc – szerenként két-két – gyakorlat pontszámainak összegéből számolnak ki.

Ezzel egyidejűleg megszűnt a felnőtt egyéni csapat eredmény. „Módosult a lebonyolítás is. Az első és harmadik versenynap gyakorlatilag változatlan, de a második napon nagy változás történt: a rajtlistát itt nem sorsolják, hanem az első versenynap eredménye alapján határozzák majd meg a szőnyegre lépés sorrendjét. Azt gondolom, a közönség számára ezzel érdekesebbé teszik a team-versenyt” – mondta Kovács Andrea versenyigazgató.

A május 19. és 21. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő Európa-bajnokságon 37 ország – a felnőttek között 35, a junioroknál 28 – ritmikus gimnasztikázói vesznek részt.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top