Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Hunskate - Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség)

„A versenyzőink nemcsak tehetségesek, hanem vagányak is”

Fotó: Facebook (Hunskate - Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség)

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) ügyvezető igazgatója, Orendi Mihály úgy fogalmazott, hogy egy éremmel és 12-16 megszerzett ponttal elégedett lenne a 2018-as pjongcsangi téli olimpián.

A MOKSZ pénteki sajtótájékoztatóján Orendi Mihály felidézte, az eddigi legsikeresebb sportági szereplés az 1980-as Lake Placid-i játékokon elért öt pont volt, a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros ezüstérme révén. A 2014-es szocsi játékok óta a 2015-ös vb-n 12, tavaly 16, míg idén 20 olimpiai pontnak megfelelő sikereket értek el a magyar versenyzők. Így – mint mondta – reális elvárás lehet ez a célkitűzés, melynek elérése esetén „elégedetten, emelt fővel” térhetnek majd haza.

„Az olimpiát semmilyen más eseménnyel, még egy világbajnoksággal sem lehet összehasonlítani. A versenyzőink azonban nemcsak tehetségesek, hanem vagányak is. A fiúkról még azt is mondhatnám, hogy kicsit játéknak fogják fel. Nem félnek senkitől, egyértelmű számukra, hogy bárkit meg tudnak verni” – fejtette ki. Hozzátette, mindkét nemben van hat-nyolc olyan versenyző, aki bármelyik számot meg tudja nyerni. Kitért rá, a kajak-kenu szövetséggel folytatott egyeztetések alapján a versenyzők olimpián szerepelt kajakosokkal ülnek majd össze, hogy ezáltal is segítsék a mentális felkészülésüket.

„Tizenkét sportolóval számolunk, a műkorcsolyázók közül Tóth Ivett szerzett kvótát Magyarországnak. A női és férfi rövidpályás gyorskorcsolya-csapat is kiharcolhatja a szereplést a világkupákon, így először lehetne ott egyszerre mindkét nem váltója az ötkarikás játékokon. Ez öt-öt főt jelentene, illetve a nagypályás korcsolyázó Nagy Konrád is ott lehet Pjongcsangban” – fejtette ki.

Orendi Mihály elmondta, az április közepe óta tartó felkészülése eddig Mátraházán, illetve Budapesten zajlott. A teljes short track-keret vasárnap Calgaryba utazik, majd Olaszországban folytatja a felkészülést. A két csapat a 111 nap múlva, Budapesten rajtoló négyállomásos vk-sorozatban harcolhatja ki az olimpiai szereplést: ehhez a három legjobb eredményt figyelembe véve kell az első nyolc közé kerülnie az idei rotterdami vb-n ezüstérmes női, illetve bronzérmes férfi váltónak.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hangsúlyozta, a magyar korcsolyasport 1932-ig visszanyúló története során 2 ezüst– és 4 bronzérmet nyertek a műkorcsolyázók és jégtáncosok, míg ma „nyilvánvalóan a rövidpályás gyorskorcsolya a húzóerő”.

„A MOB szövetségi ranglistáján 2015-ben először lett dobogós a korcsolyasport, ezzel meghálálva, hogy helyet kap a kiemelt sportágfejlesztési programban” – mondta.

Kulcsár Krisztián leszögezte, az elmúlt időszak világversenyei jól sikerült, így joggal bizakodók a pjongcsangi téli olimpia előtt 244 nappal.

„A korcsolya mellett a sí, a biatlon és a snowboard esetében van esély magyar részvételre. Szocsiban tizenhat magyar sportoló vett részt, Pjongcsangban közel a duplájára is esély lehet, ráadásul több sportágban is éremesélyek vannak” – tette hozzá.

Kitért rá, olyan sportágból érkezik, ahol fontos a megfelelő idegállapot.

„A teher, ami a sportolón van, az az esetek többségében azért van, mert saját magára rakja. Aki azt mondja, hogy egy olimpián nem roggyan meg a térde, az nem mond igazat. A kérdés az, hogy az adott pillanatban hogy dolgozza fel a nyomást” – tette hozzá a világ– és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes korábbi párbajtőröző.

Dobor Dezső, a szeptember 28. és október 1. között Budapesten sorra kerülő vk-viadal sajtófőnöke ismertette, a mobil jégen ötezer néző előtt negyven ország mintegy négyszáz versenyzője méretteti meg magát. A vk-sorozat Dordrechtben és Sanghajban folytatódik, majd november 19-én Szöulban zárul.

A sajtótájékoztatót követően egy rövidfilmet vetítettek le, amely a rövidpályás férfi gyorskorcsolya-váltó versenyét mutatta be egy drónnal.

DrónHarc

DrónHarc – Te elég gyors vagy a jégen? Are You fast enough on ice? #icewithus #hunskate #borntoice #jégvelünk #élharcosok #élenállunk Kérjük támogassátok megosztással és oldal LIKE-kal az Olimpiai Short Track Válogatott munkáját!

Közzétette: Hunskate – Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség – 2017. június 9.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top