Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Maria Sharapova)

Átlagban minden második évre jut doppingbotrány

Fotó: Facebook (Maria Sharapova)

Tegnap robbant a hír, miszerint az ötszörös Grand Slam-bajnok Marija Sarapovánakjanuári ausztrál nyílt bajnokságon pozitív lett a doppingtesztje. Azonban nem a 28 éves sportolónő az első teniszező, akire a dopping árnyéka vetült pályafutása során.

1995: A svéd Mats Wilander és a cseh Karel Novacek szervezetében kokain nyomaira bukkantak a Roland Garros alatt. Mindketten három hónapos eltiltást kaptak.

1997: Andre Agassi 2009-ben beismerte, hogy 12 évvel korábban metamfetamint vett be. A pozitív doppingteszt után hazudott a férfi profikat tömörítő ATP-nek, amely nem büntette meg őt. Az amerikai sztár három évvel vallomása előtt, 2006-ban visszavonult.

1998: A cseh Petr Korda mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolont mutatott ki a vizsgálat, egyéves eltiltással lakolt érte.

2001-2005: Az argentin játékosok közül Juan Ignacio Chela, Guillermo Coria, Guillermo Canas és Mariano Puerta is doppingvétséget követett el, melyekért különböző hosszúságú eltiltást kaptak.

2003: A brit Greg Rusedski ugyancsak nandrolonnal bukott le. A pozitív tesztet szennyezett élelmiszerek fogyasztásával magyarázta, végül felmentették.

2007: A svájci Martina Hingis szervezetében kokainhasználatra utaló jeleket találtak a wimbledoni Grand Slam-torna során. Kétéves eltiltása után ismét aktív.

2009: A francia Richard Gasquet kokainhasználat miatt két és fél hónapos büntetést kapott.

2009: A belga Yanina Wickmayert és Xavier Malisse-t a tartózkodási hely bejelentésének ismételt elmulasztása miatt egyéves büntetéssel sújtották, melyet egy hónap múlva felfüggesztettek. Wickmayer még aktív.

2012: A cseh Barbora Strycova mintájában a tiltólistán szereplő sibutraminra bukkantak. Fél év elteltével visszatérhetett a pályára.

2013: A müncheni tornán a horvát Marin Cilic pozitív tesztet szolgáltatott, mintája a stimulánsok közé tartozó niketamidot tartalmazott. Kilenc hónapra eltiltották, de a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy hónapra csökkentette a büntetést.

2013: A szerb Viktor Troicki megtagadta a vértesztet, ezért tizennyolc hónapra eltiltották, melyet a CAS 12 hónapra mérsékelt. Jelenleg ismét aktív.

2016: Az orosz Marija Sarapova bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje az ausztrál nyílt bajnokságon. Az ötszörös Grand Slam-bajnok azt mondta, hogy decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére.
Sarapova egyébként nem csak az eltiltás miatt járt rosszul a botránnyal. Tavaly ő volt a legjobban kereső sportolónő, mivel 2015-ben 29,5 millió dollárral gazdagodott, azonban a vizsgálat végéig szponzorai sorozatban függesztik fel a vele kötött szerződést.

 

Forrás: M4Sport.hu

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top