Keresés
Close this search box.

Két olimpiai bajnok is lebukott

blank

Újravizsgálták a 2012-es, londoni olimpián levett mintákat – az újraelemzések után kiderült, hogy két olimpiai bajnok kazah súlyemelő is azok között van, akik leadott mintáiban most tiltott szerekre bukkantak.

Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz honlap vasárnap számolt be arról, hogy a Kazah Olimpiai Bizottság közölte: öt sportolója bukott meg tiltott szer használatával a minták újraelemzésekor.

A kazahok neveket nem hoztak nyilvánosságra, de olasz, lengyel és kazah sajtóértesülések szerint a kétszeresPekingben és Londonbanolimpiai bajnok, 94 kilogrammos Ilja Iljin, valamint a női 53 kilogrammban Londonban győztes Zulfija Csinsanlo is az ismételt ellenőrzésen fennakadtak között van.

Ha Iljint és Csinsanlót megfosztják az aranyéremtől, akkor a férfi 94 kilóban az orosz Alekszandr Ivanov, a női 53 kilóban pedig a tajvani Hszu Su-csing lesz utólag 2012 olimpiai bajnoka.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) eleinte nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesüléseket, ugyanakkor Aján Tamás, a szervezet magyar elnöke a múlt hónapban jelezte, a londoni olimpián aranyérmes súlyemelők közül négy, míg a 2008-as pekingi játékokon győztes versenyzők közül egy érintett az ügyben. Az IWF később honlapján elismerte, hogy Pekingből és Londonból egyaránt tíz súlyemelő mintája lett pozitív, az ő versenyengedélyüket felfüggesztette, ugyanakkor közölte, a B-próbák elvégzéséig nem kívánja kommentálni az eseteket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) május 27-én közölte, hogy a 2012-es minták közül egyelőre 265-ot vizsgáltak újra, s olyan sportolók doppingtesztjét vették górcső alá, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna. A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn, közülük nyolcan oroszok.

Az orosz sajtó két nevet említett múlt kedden az ügyben: a kalapácsvetésben aranyérmes Tatjana Liszenkóét, valamint a súlylökésben ezüstérmes Jevgenyija Kolodkóét.

A NOB május közepén jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értéket.

A pekingi és londoni újrateszteléseken megbukott sportolókat, illetve nemzeti olimpiai bizottságaikat és sportágaik nemzetközi szövetségét már értesítették, így a versenyzőkkel szemben megkezdhetik az ilyenkor szokásos eljárást. A NOB neveket csak a B próbák elvégzését követően hoz nyilvánosságra.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top