Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (FIE - International Fencing Federation)

Negyeddöntőben a női és a férfi csapat is

Fotó: Facebook (FIE - International Fencing Federation)

Bejutott a legjobb nyolc közé a magyar női tőr-, illetve férfi kardválogatott a Rio de Janeiróban zajló csapat vívó-világbajnokságon.

Tőrben a magyarok a nyolcaddöntőben nem kezdtek jól, az első három asszóban héttalálatnyi hátrányt szedtek össze (6-13), mert Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra kikapott, Mohamed Aida pedig döntetlent ért. A folytatás viszont annál szebben alakult, a negyedik párban Lupkovics 13-7-re verte Hanna Lyczbinskát, ezzel egy tusra zárkózott fel a csapat (19-20), majd megint nőtt ugyan egy kicsit a különbség, de a hatodik és hetedik asszó ismét jól sikerült: Mohamed 9-4-re győzte le Sylwia Gruchalát, Lupkovics pedig 5-3-ra Martyna Jelinskát. Az utolsó két pár előtt 35-31-re vezettek a magyarok, majd a kilencedik asszó 40-38-nál kezdődött. A hazai szövetség honlapjának helyszíni beszámolója szerint Kreiss helyére Hopka-Varga Gabriella állt be, ellenfele pedig Gruchala volt. Mire lejárt a háromperces vívóidő elfogyott az előny (42-42), de a hosszabbításban Varga egy remek tempójú, egylámpás beleszúrással talált, ezzel kiharcolta a győzelmet (43-42).

A legjobb nyolc válogatott küzdelmeit kedden rendezik, a magyarok az elődöntőbe jutásért a világranglista második helyén álló oroszokkal vívnak majd, közép-európai idő szerint 15.30-tól.

A férfi kardcsapatnak nem kellett pástra lépnie a 32-es tábla első fordulójában, a 16 között pedig nem késztette komoly küzdelemre a spanyol együttes. A magyar válogatottban Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Szatmári András vívott, mégpedig nagyon meggyőzően. Csupán a nyolcadik asszó volt a spanyoloké, így fölényes győzelem született (45-29).

Kardban szerdán folytatódnak a küzdelmek a negyeddöntőtől. A magyarok a két éve világ-, tavaly Európa-bajnok németekkel mérkőznek 15.15-től.

A riói csapat-vb az olimpia tesztversenye, amelyen a szervezők a lebonyolítás részleteiről, a majdani olimpiai résztvevők pedig a helyi viszonyokról szerezhetnek tapasztalatokat. A negyeddöntőtől a versenyeket már a 3-as Karióka Arénában rendezik, ahol az olimpiai program is zajlik majd augusztusban.

Női tőrben és férfi kardban két-két magyar indul majd egyéniben a nyári játékokon, közülük Mohamed, a címvédő Szilágyi, illetve Decsi van ott a vb-n.

E két szakág csapatai számára a mostani világbajnokság az év fő versenye, mivel az augusztusi játékokon női tőrben és férfi kardban csak egyéni versenyt rendeznek.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top