Keresés
Close this search box.
(c)Max-Mauthner

A homokot hóra váltotta a Szombathelyi-Villám strandröplabda páros

(c)Max-Mauthner

Ha csak egy kis időre is, a Szombathelyi Szandra és Villám Lilla alkotta strandröplabda páros múlt hétvégén kipróbálta magát havon is. Szinte tavaszias nap kíséretében kezdődött a 2021-es Snow Volleyball European Tour első hétvégéje.

Teremröplabdából már ismert játékosok párosa, Villám Lilla és Szombathelyi Szandra (mindketten Eb-résztvevők, jelenleg pedig Vasas színekben játszó sportolók). Szandra már négyszer nyert strandröplabda országos bajnokságot, míg Lilla tavaly váltott a teremről homokra. Párosuk kiegészült a már havon tapasztalattal rendelkező Győri Panni és Lutter Eszter alkotta duóval, így ebben a felállásban vette kezdetét nyégyük számára a nem mindennapi sportesemény.

A február 20-án indult sorozat első hétvégéjén 13 nemzet versenyzői vettek részt, több csapattal. Volt, aki már rutinos játékosnak számított havon, de volt olyan is, aki először váltott homokról hóra. Mindenki izgatottan várta a kihívásokkal teli hétvégét, hiszen átlag mínusz 10 fokos hőmérsékletet jósoltak. Ezzel szemben a hétvégén plusz 15 fokos jó idő és szikrázó napsütés fogadta a csapatokat 1850 méterrel a tengerszint felett az ausztriai Wagrainban.

A négy fős magyar alakulat már az első napon felhívta magára a figyelmet, hiszen a torna átlag mecsei 20-25 percesek voltak, ők ezzel szemben egy kiélezett kemény, 48 perces menetet vívtak a cseh lányokkal – amiben habár alulmaradtak délelőtt, de nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttek a délutánra. A litvánok elleni 37 perces mérkőzésükön sem adták magukat könnyen, de ott már hozták a 2:1-es győzelmet, így kivívták a vasárnapi lehetőséget a legjobb 4 közé jutásért. Végül a tornát az előkelő 5. helyen zárták, de számukra nincs megállás. A mostani hétvégén újra pályára állnak és megcsillogtatják tudásukat, de már az elmúlt hétvége tapasztalataival felvértezve.

“Elképesztő volt ez a versenyhétvége, minden percét imádtam. A havon való mozgást még meg kell szokni és a stoplit is, de a hangulat és az, hogy a hegyekben játszhattunk, egy teljesen új élményt ad. De azért nekünk a homokon való játék marad az első” – mesélte Szandi.

Lilla is hasonló véleménnyel volt az elmúlt napokról: “A friss hó alatt azért a jég is ott volt a pályán és okozott néhány sérülést, de ennek ellenére is végig mosolyogtunk minden mérkőzésünk alatt és élveztük a játékot, gondolom ez a fotókon is visszajön.”

Elmondásuk szerint mindketten várják már a mostani hétvége fordulóját, ami szintén az ausztriai Wagrainban kerül megrendezésre, így nincs megállás, hétfőn reggel már edzéssel kezdték a napot.

A kis időjárásbeli kitérő után a páros természetesen visszatér majd a homokra, és teljes erővel készülnek az idei országos bajnokságra és a nemzetközi versenyekre.

 

Mit kell tudni a hóröplabdáról?

– Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakágnak 2026-tól az olimpiai részvételre is esélye lehet.
– A hóröplabdát ugyanolyan méretű pályán játsszák, mint a strandröplabdát, a szettek azonban nem 21, csak 15 pontig tartanak.
– A pályán egyszerre 3 játékos van, és van egy csere lehetőség.
– Maga a hóröplabdázás alapjában véve a strandröplabdához hasonlít – csak a talaj, az öltözet és a szettek hossza más.
– 2011 mérföldkő volt a sportág történetében. Az Osztrák Röplabda Szövetség (ÖVV) hivatalos sportágnak ismerte el a hóröplabdát, és saját pályázati meghívóval látta el.
– Nemzetközi irányító testületek általi elismerést 2015. októberében az Európai Röplabda Szövetség (CEV) megerősítette, így az új sport bekerült a hivatalos verseny naptárba is.
– Az első CEV Snow Volleyball sorozatot 2016. márciusában rendezték meg.
– A Hóröplabda éjszakája volt a PyeongChang 2018 olimpiai játékokon, a röplabda és a strandröplabda legnagyobb sztárjainak bemutatójával.
– Az első Európa-bajnokságra 2018. márciusában került sor az ausztriai Wagrain-Kleinarlban és Flachauban.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top