Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat)

Fa Nándor már a top 10-ben

Fotó: Facebook (Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat)

Fa Nándor már a top 10-ben halad a Dél-Indiai-óceánon a nyolcadik Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A magyar versenyző honlapjának beszámolója szerint a Spirit of Hungary napok óta szoros fogásban tartotta a tőle alig 5-10 mérföldre vitorlázó francia riválisát, majd vasárnap hajnalban megelőzte őt. A küzdelem inkább feltüzelte, mintsem kifárasztotta a 63 éves magyar vitorlázót, ráadásul az erős szeles menetben a Spirit of Hungary megdöntötte saját 24 órás sebességi rekordját, ugyanis 431 tengeri mérföldet tett meg. Jelenleg az össztáv bő egyharmadánál tart, az Antarktisz közelében egyre gorombábbak a szélviszonyok, a jéghatár közelében egyre hidegebb van, és egyre nagyobb a hullámzás.

A világ legnehezebbnek tartott viadalán tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak, közülük továbbra is 22 hajó van versenyben. Az élen haladó francia Armel Le Cléach már a táv felét teljesítette, a magyar tervezésű és építésű Spirit of Hungary hajósának lemaradása hozzá képest 4370 tengeri mérföld.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top