Keresés
Close this search box.

Olimpiatörténeti kiállítás nyílik a szegedi Móra Múzeumban

blank

A riói ötkarikás játékokra készülve olimpiatörténeti kamarakiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban hétfőn – adott tájékoztatást a sajtóreferens.

A muzeológus közölte, az október elejéig tartó tárlat közönsége megismerheti az olimpiák magyar aranyérmeseit a kezdetektől egészen 2012-ig.

A Szegi László magángyűjtő által összeállított anyag képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét.

Emellett bemutatnak több olimpiai relikviát is. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiára vitte – összesen 114 futó – a lángot az országhatártól egészen Kecskemétig. Ezen az olimpián tíz aranyérmet szereztek a magyar sportolók.

A tárlaton szerepel Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu egyes 1000 méteren szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető az Atlantában harmatsúlyban arany-, Barcelonában légsúlyban bronzérmes Kovács Koko István által dedikált bokszkesztyű és a háromszoros olimpiai bajnok Papp László autogramkártyája is.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top