Keresés
Close this search box.
Fotó: Marcali Gábor

Steve Aoki hatalmas bulit csapott az EYOF-on

Fotó: Marcali Gábor

Igazán különlegesre és felemelőre sikerült a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megnyitója Győrben.

16 ezer egyszerre villanó karkötő, zúgó taps, az EYOF-lángja, lélegzetelállító produkciók, ezer szelfi a csapatbevonulások alatt, magyar-és világsztár fellépők és megannyi örömkönny – röviden így foglalhatjuk össze a vasárnap estét, amikor egy rendkívüli megnyitóval kezdetét vette a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győrben.

A program első részében egy fantasztikus világba csöppenhettünk Bánhegyi Adrienn ugrókötél világ– és Európa bajnok, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház Tánckara, a Vaskakas Bábszínház és közel 200 további táncos, akrobata és extrém sportoló segítségével.

A történet:

A megnyitó elején egy tökéletes és gyönyörű világba csöppenhettünk, de az idillt egy hatalmas vihar rombolja szét az addig színekben pompázó kocka elveszti színeit, minden fekete-fehérré, boldogból szomorúvá válik. Ekkor vállalkozik a bátor lány a küldetésre, hogy elmerüljön a misztikus világban, és visszaszerezze a színeket.

Főhősünk elsőként az óriások földjére érkezett. A színpadra hat óriásbáb és hatvan táncos varázsolt bazári hangulatot, ahol feltűntek a nemzetek jellegzetes, ismert nótái, s amelyek először káoszt okoztak az órásbábok között. A feszültséget főhősünk oldotta fel, jutalmul pedig visszakapta a piros színt. A lány következő útja, egy víz után sóvárgó színes virágmezőre vezetett, ahol táncosok és artisták keltették életre a mező lakóit.

A lány itt a kék színt szerzi vissza, hogy aztán egy még különlegesebb helyszínre, a sárgába csomagolt extrém játékvilágba érkezzen. A résztvevők mutatványok közepette vigadtak, “extrémsportoltak”, táncoltak.

Focilabdával dekáztak, kosárlabdával zsonglőrködtek, tőrrel egyensúlyoztak, a BMX-esek, break táncosok, gumiasztalon ugrálók és ugróköteleseket fokozták a hangulatot. Egyszer csak lelassult majd megállt a körülöttük lévő világ, s a játékfigurák energia hiányában lemerültek.

Különleges tudásával ezt az energiát adja vissza főhősnőnk, visszaszerezve a sárga színt is. A hazatérés újra elhozza a boldogságot és a színeket e varázslatos világba, hogy a hatalmas kocka látványos módon rendeződjön eredeti állapotába, s helyreálljon a tökéletesség.

 

16 ezer szereplő az aprócska karkötő jóvoltából

A megnyitó egyik különlegessége volt, hogy a jelenlévők nem csupán passzív nézői, hanem aktív részesei is lehettek az eseményeknek. A program elején kiosztott speciális karkötők segítségével maguk is hozzájárulhattak a lenyűgöző látványhoz. Hol vihart produkáltak, hol a jelenetek hangulatához illeszkedő színbe burkolták a lelátót, hol pedig az egyes nemzetek zászlóit jelenítették meg stadionnyi méretben.

 

A hivatalos megnyitó

A nyitóceremónia műsorvezetői Ördög Nóra és Szujó Zoltán köszöntötték a több ezres tömeget az ETO Stadionban, ahol elsőként Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Szervezőbizottságának elnöke mondta el beszédét. Borkai Zsolt úgy fogalmazott: „Csodálatos ez a pillanat, amelyet most együtt élhetünk át, és amelyről 2011 óta álmodtunk. Lassan hét éve készülünk arra, hogy Magyarországon köszöntsük Európát, hogy Győrben fogadjuk ötven ország legjobb 14-18 év közötti sportolóit és valamennyi kedves vendégünket. Most, a mai nyitóünnepséggel elkezdődik az az izgalmas egy hét, amelyet mindannyian nagyon vártunk: sportolók, bírók, szurkolók, önkéntesek, vendégek és a szervezők is. Az EYOF-nak köszönhetően most erre az időszakra mindannyian egy nagy családdá válunk.”

A szervezőbizottság elnöke kiemelte: „Sportolóként magam is tudom, hogy mekkora erőt, mekkora lendületet ad az, amikor jó körülmények között, rengeteg szurkoló előtt, kitűnő ellenfelek ellen mérettetheti meg magát az ember. Büszke vagyok arra, Magyarország első olimpiai multi-sporteseményének, az EYOF-nak lehetünk házigazdái! Egy olyan komplex rendezvénynek, ahol nem csak tíz sportág küzdelmei zajlanak majd, hanem megmutathatjuk Magyarország kultúráját, sokszínűségét, Győr értékeit, szépségeit és a magyar emberek vendégszeretetét is.”

„Jó estét magyar barátaim!” – kezdte magyar nyelven köszöntőjét az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnöke a megnyitó ünnepségen, aki külön köszöntötte a győri polgárokat is. Kiemelte, a magyar az egyik legrégebbi olimpiai nemzet, 176 aranyérmet szereztek az olimpiákon, közülük egyet éppen a mellette álló Borkai Zsolt.

„Minden sportolónak joga van arra, hogy büszke legyen országára, és minden országnak joga van arra, hogy büszke legyen sportolóira.„ Hangsúlyozta, az EYOF a legrégebbi európai olimpiai rendezvény, amelyet először 26 évvel ezelőtt Brüsszelben rendeztek meg.

Janez Kocijancic a megnyitó ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elmondta, az első magyarországi olimpiai rendezvény sikerének kulcsa a rugalmas és mindenre odafigyelő szervezés, amelyet látva a győri akár minden idők legjobb Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválja is lehet.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megnyitóbeszédében leszögezte, Győr az elkövetkező napokban Európa ifjúsági sportjának középpontja lesz. „Mi, magyarok igazi sportnemzet vagyunk. Testben és lélekben egészséges, bátor és büszke nemzetnek ismernek minket az egész világon. Bízunk a saját erőnkben és hiszünk a saját képességeinkben.” A fejlesztési miniszter szerint az első napok tapasztalata arra enged következtetni, hogy a szervezéssel is jelesre vizsgázunk.

Az eseményt hivatalosan megnyitó fejlesztési miniszter kifejtette: „Hazánk számára mindig megtisztelő feladat és szívesen vállalt kihívás, ha házigazdája lehet fontos versenyeknek. Fontos versenyeknek, mint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amely az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseménye, az utánpótlás legrangosabb seregszemléje. A hazánkban rendezett bajnokságok sok-sok fiatalt szólítanak meg. Egyre többen kezdenek el majd sportolni, egyre többen fedezik fel a mozgás örömét.”

A program a sportolók, a játékvezetők, végül az edzők fogadalomtételével folytatódott. Az olimpiai zászló bevonulása után a versenyzők nevében Fehér Nóra tornász, az edzők részéről Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a bírók nevében Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetője mondta el az esküt szövegét.

 

Csapatbevonulások

Az est egyik legjobban várt pillanata, a sportolók bevonulása következett. Számukra is különleges élmény lehetett a győri nyitóünnepség, hiszen a csapatok nem a stadionon kívülről érkeztek a küzdőtérre, hanem a lelátón foglaltak helyet, így maguk is végig ott lehettek első olimpiai eseményük nyitányán. Ötven ország sportolóinak felvonulása önmagában is felemelő, amit tovább fokozott a karkötők által kivetített hatalmas nemzeti lobogók látványa.

 

A Láng útja

Egy rövid film segítségével követhettük nyomon az EYOF-láng útját, amellyel már a megnyitó helyszíne felé is neves sportolók futottak, míg nem végre megérkezett a stadionba. A jelen nagy alakjai, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó, Görbicz Anita háromszoros BLgyőztes kézilabdázó, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, kézről kézre adta a fáklyát, míg végezetül a színpadon elhelyezett hatalmas Győr felirat ipszilonjában Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtotta meg az EYOF lángot.

A megnyitó utolsó részében igazi buli-hangulat uralkodott az ETO Stadionban. Színpadra álltak Magyarország legkülönlegesebb tehetségkutató műsorának sztárjai, a virtuózok és színpadra lépett a Kerekes Band is.

A magyaros dallamok után következett a fiatalok egyik kedvence a The Biebers, a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dalának szerzője és előadója, Itt és Most dalával.

A magyar előadók után egy igazi világsztár következett, aki óriási bulit varázsolt az olimpiai esemény megnyitójából. Az EYOF rangját jól mutatja, hogy Steve Aoki boldogan és nagy örömmel vállalta el a felkérést, japán-amerikai zenészként sem akart kimaradni az európai olimpiai eseményből. Stevet a világ egyik legsikeresebb DJ-eként tartják számon, aki az EYOF korosztályának is nagy kedvence. Közismert róla, hogy óriási show-t csinál, és ez vasárnap este sem volt másként.

Hétfőtől azonban kezdődnek a versenyek. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkednek a 14-18 év közötti fiatalok. Győrben az egy hét alatt 50 országból 2500 sportoló versenyez és képviseli hazáját, a magyar színeket 152 fiatal versenyző képviseli.

 

Fotók: Marcali Gábor, Kaldy Ákos, Havasi Melinda, Kun Zoltán

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top