Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Planet Canoe)

Megvan az új kajak-kenu program

Fotó: Facebook (Planet Canoe)

Négy év múlva a tokiói olimpián már két női kenus számban hirdetnek bajnokot, férfi kajakban és kenuban pedig a hangsúly még az eddiginél is jobban átkerül az 1000 méteres számokra. A női– és a férfiversenyzők mostantól egyaránt hat-hat számban állhatnak rajthoz az olimpián.

Erről számoltak be vasárnap a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) gyorsasági szakágának Düsseldorfban rendezett éves konferenciáján.

„Ennek eredményeként a női kenu felkerül két számmal a programba” – idézte a helyszínről Schmidt Gábor főtitkárt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. „2020-tól a hölgyek C-1 200 és C-2 500 méteren állhatnak majd rajthoz az olimpián. Miután a gyorsasági szakágban továbbra is 12 számban hirdetnek majd olimpiai bajnokot, így egy férfi kajakos és egy férfi kenus versenyszám kikerül az ötkarikás programból” – tette hozzá.

A férfi kenusok a következő olimpián már nem versenyezhetnek 200 méteren, mostantól csak a két 1000 méteres számot rendezik meg nekik. A férfi kajakosoknál marad mindhárom 1000 méteres szám, viszont 200 méteren már csak K-1-ben hirdetnek majd bajnokot. A női kajakosok programja nem változik.

Simon Toulson, az ICF főtitkára a konferencián elmondta, korábban volt olyan elképzelés a szervezet részéről, hogy a férfi K-4 1000 méteres versenyszám helyett a K-4 500 méter kerüljön a programba, ezt a változtatást azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem fogadta el.

„Pozitívnak értékelem, hogy a hagyományosabb számok maradnak a férfiaknál – mondta a konferencián szintén résztvevő Storcz Botond, felnőtt szövetségi vezetőedző. – Egyértelmű lett a kép, férfi kajakban csak annak szabad mostantól az egy szem kétszáz méteres távra készülni, aki született sprinter, a többieknek marad az ezer méter, ahogy az összes férfi kenusnak is.”

Storcz szerint a mostani változásnak a legnagyobb magyar vesztese a riói olimpián C-1 200 méteren rajthoz állt Hajdu Jonatán, aki régóta a szám legjobbjának számít itthon, ugyanakkor hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy Hajdu ifjúsági versenyzőként nyert világbajnoki címet 1000 méteren is.

„A női kenu programba kerülésének pedig azért örülök, mert az elmúlt évek eredményei bizonyítják, hogy ezekben a számokban is sikeresek lehetünk” – mondta a szakember.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top