Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Kovács Sarolta (öttusa)

Egyéniben és csapatban is magyar aranyérem született az öttusa vb-n

Fotó: Facebook (Kovács Sarolta (öttusa)

Kovács Sarolta bravúros teljesítménnyel egyéniben, illetve Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával csapatban is aranyérmet nyert az öttusázók moszkvai világbajnokságán.

Földházi nyolcadik, Alekszejev pedig 17. lett. Egyéniben a francia Elodie Clouvel végzett a második, a német Lena Schöneborn pedig a harmadik helyen. Csapatban a magyarok mellett a kínaiak és a németek állhattak fel a dobogóra.

Az egyéni verseny első három helye olimpiai kvótát ért, de Kovácsnak már korábbról is volt. Földházi minden bizonnyal riói indulási joghoz jut majd az olimpiai kvalifikációs ranglistáról, s van esélye erre Alekszejevnek is.

„Zsófi olyan jól versenyzett az idén, hogy lehet, már a mostani szereplése nélkül is olimpiai indulást érő helyen végzett volna az olimpiai kvalifikációs rangsorban” – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, utalva arra, hogy Földházi a világkupa-sorozatban két negyedik és egy második helyet gyűjtött, majd a széria döntőjében is második lett. „Vezette a ranglistát, most pedig olyan versenyzők végeztek az első három között, akiknek már volt kvótájuk, így a rangsor alapján nem az eredetileg megadott hat, hanem legalább kilenc, de egyéb visszaszállt kvóták miatt, akár tíz-tizenegy helyet is a ranglistáról töltenek majd fel. Emiatt kvótát érő helyen végezhet Alekszejev Tamara is” – tette hozzá a kapitány, megemlítve még, hogy a jövő hét elején lehet hivatalos sorrend.

Nemzetenként és nemenként egyébként két versenyző indítható a játékokon, így több kvótás esetében az adott szövetség dönt.

Kovács – aki az előző moszkvai vb-n, 2011-ben egyéniben és csapatban is ezüstérmes volt – a 200 méteres úszásban negyedik lett 2:10.00 perces eredménnyel, majd jól is vívott, 21 ellenfelét győzte le és 14-től kapott ki, és még bónuszpontokat is szerzett, ezzel két szám után az élen állt. Pozícióját a lovaglásban megerősítette, mivel hibátlanul ment végig a pályán. A lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futásnak elsőként vághatott neki, a dél-koreai Jang Szu Dzsin 9, a brazil Yane Marques és a brit Samantha Murray pedig 20-20 másodperces hátránnyal követte őt a rajtnál. Kovács jól futott, de még jobban lőtt, minden sorozatával gyorsan végzett, így nőtt az előnye, utolsó körében pedig – biztos győzelmének tudatában – „boldogságfutást” mutathatott be.

Előtte legutóbb 2004-ben győzött magyar a női versenyben, akkor Vörös Zsuzsanna ugyancsak Moszkvában bizonyult a legjobbnak. Kovács mostani sikerének értékét növeli, hogy márciusban lágyéki sérvműtéten esett át.

„Csináltam, amit tudok, végig arra törekedtem, hogy jól versenyezzek. Az utolsó lövészetig nem gondoltam győzelemre. Utána éreztem, hogy megvan, így az utolsó kör már boldogságfutás volt – nyilatkozta Kovács az M4 Sportnak. Hozzátette, nagyon szereti Moszkvát, ahol, mint megjegyezte, mindig jó versenyeket rendeznek. – Nagyon sokat készültem és edzettem, de nem gondoltam volna, hogy ennyire erős vagyok. Ezek szerint van keresnivalóm. Két hónapja volt egy műtétem, de fel tudtam állni. Itt vagyok, bizakodva nézek előre” – mondta.

Földházi úszásban ötödik volt 2:12.00 perccel, vívásban pedig 20. lett, de gyengébb számában ezúttal közepes teljesítményt nyújtott – 17 győzelem, 18 vereség -, ennek köszönhetően nem került ledolgozhatatlan ponthátrányba. Két szám után 12. volt, azután viszont nem tudott előrelépni, mert a lovaspályán a lehetséges 300-ból 284 pontot szerzett, így a kombinált számot 16.-ként kezdhette meg, 48 másodperccel az éllovas Kovács után. Erős számában jócskán előrelépett, végül nyolcadikként futott a célba.

Alekszejev 2:20.37 perces eredménnyel kezdett a medencében, majd 18 asszót nyert meg és 17 ellenfelétől kapott ki a körvívásban. A bónuszvívásban további öt ponttal javított helyzetén, illetve Kovácshoz hasonlóan hibátlanul lovagolt, ez pedig azt jelentette, hogy a 15. helyre zárkózott fel, éppen Földházi elé. Végül a 17. helyen fejezte be a versenyt, s az ő nagy küzdésére is szükség volt ahhoz, hogy a csapat öt ponttal a kínaiak előtt végezzen.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top