Keresés
Close this search box.

Négy magyar indul a III. Fogyatékosok Sakk Világbajnokságán

blank

A III. Fogyatékosok Sakk Világbajnoksága idén a ZMDI Schachfestival Dresden E.V. szervezésében kerül megrendezésre. A szervezők három specifikumból (hallás-, látás- és mozgássérültek) várják a versenyzőket.

A verseny nyílt, egyéni és csapatverseny egyben, 7 fordulós svájci rendszerű lebonyolításban. Az eseményre a fogyatékosok nemzetközi sakkszövetségeinek (ICSC, IPCA, IBCA) tagszervezetei neveztek játékosokat. Magyarországot a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, valamint a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége által delegált két-két látás– és hallássérült sakkozó képviseli. A részvételt a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatja.

2015-ben Magyarország egy hallássérült csapattal vett részt a versenyen a Magyar Sakkszövetség támogatásával, hazánkat Frink Ferenc, Raibl Zoltán, Wirth Ádám, valamint Máté Balázs képviselte, utóbbi a hallássérültek között az egyéni versenyen 3. helyen végzett.

Az idei világbajnokságon az előző csapatból Máté Balázs és Raibl Zoltán, valamint a Látássérültek Sakkolimpiáján 2017-ben, Macedóniában hosszú kihagyás után visszatérő és 18. helyet elérő magyar csapat tagjai közül Voján István és Szilágyi Sámuel vesz részt. Őket segíti helyszíni felkészülésükben Popovics Ádám nemzetközi mester, valamint Konkoly Sándor csapatvezető.

A versenyzők egy nagy létszámú mezőnyt alkotnak, sérülésspecifikumtól függetlenül egymással játszanak, és minden versenyző eredményeit külön értékelik a sérülésspecifikum szerint, így a verseny végén lesz egy ICSC, egy IPCA és egy IBCA bajnok, valamint egy csapat világbajnok.

Ez a speciális világbajnokság egy igen figyelemreméltó kezdeményezés, mivel más sportágakban szinte lehetetlen lenne, ám a sakkban is komoly kihívásokat jelent, ha egy vak egy sikettel egymás ellen küzd.

A német szervezők azonban fel vannak készülve ezekre a nemes feladatokra, és rengeteg segítő közreműködésével, az integrációt elősegítő sportszerű keretek között zajlanak majd a nem mindennapi küzdelmek.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top