Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Kovács Tamás

„A bíró most belenyúlt”

MTI Fotó: Kovács Tamás

Második mérkőzése jelentette a végállomást Bor Barna, valamint a magyar cselgáncscsapat számára Rióban: a +100 kilogrammos magyar dzsúdós alulmaradt kubai ellenfelével szemben a nyolcaddöntőben.

A világbajnoki és háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes magyar dzsúdós a tunéziai Faicel Dzsaballah után a Pánamerikai Játékokon négyszer bronzérmes kubai Alex Garcia Mendozával szállt szembe, akit megvert eddigi két meccsükön. A harmadik csata egyetlen intéssel dőlt el, melyet Bor kapott.

Az összecsapás elején a magyar dzsúdós volt aktívabb, többször dobást kezdeményezett, és úgy tűnt, akár meg is inthetik a kubait. Ez azonban nem történt meg, majd a mérkőzés kiegyenlítettebbé vált, a végén pedig, amikor már csak 17 másodperc volt hátra, a bíró Bort intette meg, mert egy válldobásnál térdre esett, és a mérkőzésvezető úgy ítélte meg, hogy nem volt valós a dobási szándék.

A végtelenül csalódott magyar dzsúdós a vegyes zónában először nem tudott odaállni az M4 Sport kamerája elé, félrevonulva emésztette a történteket, majd pár perccel később így értékelt a rá váró újságíróknak:

„Kiegyenlített mérkőzés volt, nem volt semmivel sem jobb az ellenfelem, mint én. Nem azért intettek meg, mert passzív voltam. Őt is nyugodtan meginthették volna az elején simán. Ami járt is volna neki, mert több indulásom volt.”

Hozzátette, ilyen rövid idővel a vége előtt szerinte már nem kellett volna intést adni, hanem aranyponttal kellett volna eldönteni a mérkőzést.

„Ezért vagyok egy kicsit kibukva, mert éreztem, hogy meg tudom csinálni. Azt gondolom, hogy a bíró most belenyúlt” – kesergett. „Nem ijedtem meg az ötkarikától, tudatos voltam, harmadik olimpiám volt, tudtam, hogy miért jövök. Ezzel együtt hálás vagyok, mert a dzsúdó rengeteget adott nekem” – tette hozzá.

Kovács Antal, a magyar szövetség kommunikációs- és média alelnöke, az 1992-es olimpia bajnoka szerint ha Bor Barna az elején még egy dobást indít, ellenfelét valószínűleg megintik, de aztán némileg visszaállt, a végén pedig nem lett volna szabad kockázatos válldobást kezdeményeznie.

Bor, az Atomerőmű 29 éves dzsúdósa 2008-ban Pekingben szintén helyezetlen, 2012-ben Londonban pedig hetedik volt.

Ezzel a magyar cselgáncsozók számára befejeződött az ötkarikás seregszemle, a magyarok egy ötödik (Ungvári Miklós, 73 kg) és három hetedik (Csernoviczki Éva, 48; Karakas Hedvig, 57 és Joó Abigél, 78) hellyel zártak.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top