Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A hegyikerékpáros Parti András 24. lett

MTI Fotó: Illyés Tibor

A 24. helyen végzett Parti András, az utolsó riói magyar induló a hegyikerékpárosok terepversenyében az olimpia zárónapján.

Rióban egész éjszaka és még vasárnap délelőtt is esett az eső, de a Deodoro régióban kialakított pálya ezzel együtt jó állapotúnak tűnt. Nagy tömeg gyűlt össze a rendkívül változatos – meredek emelkedőkkel, lejtőkkel, sziklás szakaszokkal tarkított – útvonal mentén, és nagy lelkesedéssel hajtotta-űzte a kerekeseket, miközben a rajt-cél területen folyamatosan szólt a rockzene, a dombok fölött pedig két helikopter követte a történéseket.

Parti a rajt után a mezőny hátsó részében hajtott, de az első kör felénél már 30., a végén pedig 28. volt, 1:17 perces hátrányban az élbolyhoz képest. A következő körben még előrébb tudott kerülni, 24.-ként haladt át a célvonalon 2:12 perccel az élen tekerő, tavaly és idén is világbajnok, Pekingben harmadik, Londonban második Nino Schurterhez képest.

A harmadik körben a svájci és a címvédő, idén vb-ezüstérmes cseh Jaroslav Kulhavy lerázta magáról az élboly többi tagját, csak a spanyol Carlos Nicolas Coloma tudott mintegy 50 méterrel lemaradva valamennyire velük tartani, miközben Parti, a Waberer’s Evopro MTB Team 33 éves kerekese ismét előrébb került: a 21. helyen kezdte meg – csaknem háromperces hátrányban – a negyedik kört. Az viszont nem jól alakult a számára, mint utóbb elmondta, defektje volt, emiatt 33.-ként ért vissza a sajtólelátó elé, és öt és fél percre nőtt a lemaradása.

Az élen egyre inkább az elmúlt évek két legjobb kerekesének külön viadala alakult ki, mögöttük a spanyol Colomához csatlakozott a francia Maxime Marotte.

Parti az ötödik körben ismét nagyon jól ment, több ellenfelét utolérte, hat perc hátránnyal a 28. helyen haladt, majd továbbra is jó tempóban tekert, s igyekezett további kerekeseket befogni, ami sikerült is neki. Az utolsó, hetedik körét 25.-ként kezdte meg bő hét perccel az élen tekerő Shurterrel szemben, aki a hatodikban robbantott, otthagyta az elfáradó Kulhavyt, és már csak azzal kellett törődnie, hogy tempóját tartani tudja. Harmadikként a spanyol Coloma ért a célba, míg a verseny magyar résztvevője nagy hajrával 24. lett, egészen kicsivel lemaradva a 23.-tól, a győzteshez képest 7:52 perces hátránnyal.

Parti Pekingben 23. volt, Londonban pedig bukott, így nem ért célba.

„Többé-kevésbé életem versenyét produkáltam. Annyi maradt csak benne, hogy a negyedik körben volt sajnos egy defektem” – nyilatkozott az MTI-nek versenye után a magyar kerekes. – „Addig a húszba kerülés volt az álom, azt hiszem, annak a környékén voltam, sőt, 18-19. helyen is haladtam egyszer-egyszer, de sajnos a defekt kicsit visszavetett. El kellett mennem a depóig, ott egy gyors kerékcsere után folytattam, de vesztettem pár percet.”

Parti András a peches szituációra úgy emlékezett, hogy éppen a korábbi országúti klasszissal, a szlovák Peter Sagannal csatázott egy dupla „szekciós” szakaszon, amikor a hátsó kerekét nekivágta egy kőnek.

„Rengeteg kiálló kő volt a pályán, s ezeket ki kellett pumpálni, hogy ne üsse úgy oda a kereket az ember, hogy defektje legyen. Az az igazság, hogy ebben a pályában ez benne volt, akadt olyan, akinek kétszer is kereket kellett cserélnie, többek között Sagannak” – mondta a 33 éves sportoló.

Ez után – mint mondta – mindent megtett, de az első húsz közé kerülni már nem maradt esélye.

„Onnantól kezdve megint teljes gázzal mentem, nyomtam, ahogy csak kifért a csövön. Ha nincs ez az eset, akkor elérhettem volna az álmomat, de a volna sajnos nincsen most” – nyilatkozta Parti, aki nagyon élvezte a pályát, amely szerinte nagyon jó ritmusú volt, még úgy is, hogy az eső némileg rontotta a körülményeket, s az első körökben néhány szakaszon tolni kellett a kerékpárt. – „Nagyon technikás volt a pálya, úgy lett megépítve, hogy élvezhető volt, már amennyire lehet élvezni egy pályát, amikor az ember 195-ös pulzuson majd meghal.”

A 49 indulóból bukás, kerékpártörés, lekörözés miatt 34-en teljesítették a 34,52 kilométeres távot.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top