Keresés
Close this search box.

Borkai Zsolt: Rióban megközelíthetjük a londoni létszámot

blank

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a magyar sportolók létszáma a riói olimpián megközelítheti a londonit, így a sportszakemberekkel és a kísérőkkel együtt 300 tagja lehet a magyar delegációnak.

A MOB első embere az M4 Sportcsatorna csütörtök esti élő műsorában beszélt a riói előkészületekről és várakozásokról, valamint a magyar sport aktuális kérdéseiről.

Borkai Zsolt úgy fogalmazott, „nem kell pánikot kelteni amiatt, mert most kevesebb kvótája van Magyarországnak, mint négy éve London előtt”. A sportvezető kiemelte: a jelenlegi 63 ugyan elmarad a 2012 januári 83-tól, de lényeges különbség, hogy akkor benne volt a már biztos olimpiai résztvevő férfi vízilabda-válogatott.

„Nem gondolom, hogy el tudjuk érni a londoni létszámot, de közelíthetünk hozzá, így Rióban is egészen jók lehetünk” – fogalmazott a MOB elnöke, aki még további 86 kvóta megszerzését tartja lehetségesnek, egyúttal úgy véli,  a magyar sport 2015-ös eredményei bizakodásra adnak okot.

Borkai úgy érzi, az egyéni sportágakat tekintve leginkább cselgáncsban (8 fő), vívásban (7) és birkózásban (5) van esély a létszám jelentős növelésére, de nagyon bízik abban, hogy a férfi és női vízilabda-válogatott is ott lesz Rióban. A férfi kézilabdázókat illetően ugyanakkor szerinte „van ok az aggodalomra”.

„Sokat számít, hány csapatunk van kint, mert velük egészen más az olimpia hangulata” – fűzte hozzá.

Az elnök beszélt arról, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság jó ütemben halad a riói olimpiai előkészületekkel, mostanra, 198 nappal a rajt előtt a szükséges feladatok 80 százalékát már elvégezte.

„Biztos vagyok benne, hogy Rióban minden szempontból magas szinten fogjuk képviselni az országot” – hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a MOB elnöksége legutóbbi ülésén elfogadta a szervezet idei költségvetését, melyet a közgyűlés februárban hagyhat jóvá. 

Borkai Zsolt beszélt Budapest 2024-es olimpiai pályázatáról is. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar fővárosnak az Agenda2020 adta meg az esélyt arra, hogy egy gazdaságos, fenntartható olimpiát rendezzen. Hozzátette: a legfrissebb adatok szerint a magyar lakosság több mint fele támogatja az olimpia megrendezését, és szerinte a társadalmi párbeszéd folytatására van szükség ahhoz, hogy amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság független közvéleménykutató céggel elvégezteti a saját felmérését, akkor meglegyen a szükséges támogatottság.

A MOB-elnök végül a 2017-es győri európai ifjúsági olimpia előkészületeiről is szólt. Elmondta, hogy Magyarország ezen az eseményen keresztül bizonyíthatja majda  világnak, hogy egy olimpia megrendezésére is képes.

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top