Keresés
Close this search box.
hosszu katinka 1

Hosszú Katinka az év legjobbja!

Hosszú Katinkát választotta az év legjobb női úszójának a nemzetközi sportági szövetség, a FINA.

Hosszú Katinkát választotta az év legjobb női úszójának a nemzetközi sportági szövetség, a FINA.

Az ezért járó elismerést a dohai Grand Hyatt szálló báltermében rendezett hétfői gálaesten vehette át a magyar világklasszis – tájékoztatta az MTI-t a magyar szövetség (MÚSZ).
A Vasas úszója az év főversenyén, a berlini Európa-bajnokságon három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett: 400 és 200 méter vegyesen rendkívül magabiztosan védte meg címét, valamint 100 méter háton sem talált legyőzőre. Második lett 200 méter gyorson, míg harmadikként ért célba 200 méter pillangón és a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként. Emellett nagy fölénnyel megnyerte a rövidpályás világkupa-sorozatot, amelyben 51 elsőséget gyűjtött és ötször állított fel világrekordot.
A MÚSZ beszámolója szerint nem kellett sokat izgulniuk a magyaroknak a gálaesten, mivel rögtön az úszók legjobbjaival kezdték a díjak átadását. A férfiaknál az idei világkupa összetett győztese, a dél-afrikai Chad Le Clos neve került elő a borítékból, ezek után pedig reménykedtek benne a delegáció tagjai, hogy a nőknél sem lesz ez másképp, és nem is kellett csalódniuk: a Katari Olimpiai Bizottság főtitkára, al-Tani sejk Hosszú Katinka nevét olvasta a mikrofonba.
Ezután rövid videóban foglalták össze az idei teljesítményét, a hat Eb-érmes produkciót, a világkupa-szereplést az öt világcsúccsal és azzal, hogy az elmúlt évek sikerei nyomán 122 győzelemmel immár ő vezeti a vk-történet örökranglistáját.
Hosszú Katinka ezután átvette a 2014 női legjobbjának járó kristálytrófeát, majd rövid beszédben köszönte meg az elismerést, először edző-férjének, Shane Tusupnak, majd családjának. Elmondta, szeretné minél jobban kivenni a részét az úszósport népszerűsítéséből és reméli, a teljesítményével ehhez már hozzá is tett valamit az elmúlt időszakban.
Nem sokkal később kissé meghatottan nyilatkozott, kezében a pazar díjjal.
„Ez félelmetes, hatalmas nagy megtiszteltetés… Rajtam kívül még ketten úsztak világcsúcsot és értek el kiváló eredményeket, Katie Ledecky és Sarah Sjöström, mégis engem választottak. Ez az egyik legnagyobb elismerés, amit a pályafutásom során valaha kaptam” – idézte Hosszút a szövetség. „Sokan kérdezték a díjátadó előtt, izgulok-e, és mindenkinek azt mondtam, nem, mert a munkát elvégeztem, az eredményeket már elértem, azaz ami rajtam múlt, megvolt a gála előtt. Az, hogy a szavazók így döntöttek, fantasztikusan jó érzés.”

hosszu katinka 1

Ezután még arról beszélt, hogy a rövidpályás vb csak szerdán kezdődik, de ő máris kapott egy ilyen díjat.
„Az idény értékeléséről kérdeznek, holott a rövidpályás szezon csúcsa, a vb még csak most indul” – mondta, majd hozzátette, így viszont határozottan úgy érzi, még könnyebben fog úszni szerdától. „Nincs az, hogy na, most aztán muszáj megmutatni, különben nem lesz olyan szép az év.”
Megemlítette azt is, hogy a londoni játékok után edzőjével eldöntötték, ad magának négy évet.
„Ez a két idény arra jó volt, hogy már most biztos vagyok abban: nem csak négy év lesz ebből. És azt is érzem: nem a riói aranyon áll vagy bukik minden. Ahogy fel tudtam állni London után, egyértelműen azt mondatja velem: most már történhet bármi, az önmagában óriási teljesítmény, ahonnan indultam és ahová jutottam az elmúlt időszakban” – folytatta.
Beszélt arról is, ha megint negyedik lenne csak az olimpián, gond nélkül menne tovább, mert nem Rióban dől el, jó úszó-e.
„Persze, a cél természetesen továbbra is az olimpiai érem, de legalább ennyire fontos, hogy élvezem, amit csinálok. Márpedig az utóbbi két évben végre ez a helyzet, ennél tényleg nincs csodálatosabb.”
A férfi vízilabdázóknál, ahol Varga Dénes, a tavalyi győztes és bátyja, a szintén olimpiai és világbajnok Dániel, a nyári, margitszigeti kontinesviadalon ezüstérmes válogatott két alapembere is ott volt a hat jelölt között, a szerb Filip Filipovic győzött.
A FINA 2010 óta díjazza sportágainak legjobbjait, 2012-ben Risztov Éva a nyíltvízi úszók mezőnyében, tavaly pedig Varga Dénes a férfi vízilabdázók között bizonyult a legjobbnak.

(MTI)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top