Keresés
Close this search box.
img 6163

Újabb lendületet kaphat a hazai autósport utánpótlás a gokartszlalommal

A gokartszlalom Németországban már bő negyedszázada ismert és népszerű, mely a bérgokart és az autósszlalom ötvözéséből jött létre. Ezt 2019-ben újabb szintre emelte, hogy a gokart szlalomot, mint az autósport legelérhetőbb sportutánpótlási lépcsőfokát az FIA felvette a Motorsport Világjátékok programjára. Az új „szakág” hazánkban, szélesebb körben tavaly novemberben az I. HUMDA Gokartszlalom Tehetségkutatón mutatkozott be a kecskeméti gokart stadionban. A gokartszlalom most az MNASZ által az FIA Motorsport Funding Program keretében elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően újabb lendületet kaphat.

A legújabb sportutánpótlási versenyszéria lényege a sebesség mellett a precizitás is. A bójákkal kijelölt pályán nemcsak az számít, hogy ki a leggyorsabb, hanem az is, hogy a lehető legkevesebb hibával, azaz bójaérintéssel tegyék meg a versenyzők a köröket. A gokartok környezetbarát, elektromos meghajtású, védőburkolattal ellátott versenygépek, amelyek teljesítménye 5 lóerő. Ennek köszönhetően például városi környezetben is szinte bármilyen nagyobb jobb minőségű, sík, betonos területen, például egy nagyobb parkolóban is lebonyolíthatók a versenyek.

A gokartszlalom elsősorban azokat a 8-14 éves fiatalokat várja, akik egy könnyen, költséghatékonyan,elérhető módon, de mégis igazi versenykörülmények között akarják felmérni képességeiket a sportágban.Ebben a tehetségkutató szériában az érdeklődők nemcsak biztonságos körülmények között kóstolhatnak bele a gokartozás és áttételesen az autósport világába, hanem egyből a sportág szakértőitől kaphatnak nagyon hasznos tippeket és tanácsokat. A gokartszlalomban például a szülők is objektíven felmérhetik, hogy gyermekeik rendelkeznek e azokkal az alap készségekkel és képességekkel, amelyekkel a későbbiekben esetleg sikeres versenyzőkké válhatnak az autósport valamelyik szakágában. 

A gokartszlalom világszinten is még fiatal sportágnak számít, nemzetközi premierjét 2019-ben Rómában az FIA Motorsport Games-en tartották. 2022-ben, a Marseille-ben megrendezett második hasonlórendezvényen már 21 ország válogatottja mérte össze a tudását és mindkét versenyen indultak magyar versenyzők is a gokartszlalomban.

Most az MNASZ által az FIA Motorsport Funding Program keretében elnyert hetvenezer eurós, azaz több mint huszonötmillió forint összegű pályázati támogatásnak köszönhetően újabb komoly lendületet kaphat ez a kiemelten fontos sportutánpótlási ágazat. A sportutánpótlási feladatköre mellett nagyon hasznos lehet az is, hogy a gokartszlalom nagyban bővítheti a hazai autósport tömegbázisát. Hiszen például a hagyományos autósszlalomok mellett megrendezett gokartszlalom futamok igazi családi programokká is avanzsálhatnak, ha a szülők és a gyerekek is rajthoz tudnak állni egy ilyen rendezvényen. Ezen kívül például további fontos és hasznos szempont lehet az is, hogy a gokartszlalomban résztvevő gyerekek és fiatalok, még ha nem is lesznek aktív és profi autóversenyzők, de a gokartszlalomban nagyon hasznos tapasztalatokat, készségeket sajátíthatnak el a közúti gépjárművezetéshez, mely később komoly általános társadalmi hasznosságával hozzájárulhat a közlekedésbiztonság növeléséhez is.

A hazai sportági szakszövetség reméli, hogy az FIA-tól elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően a gokart szlalomon keresztül gyermekek újabb százait és ezreit tudja közvetlenül megszólítani az autósport szeretetére. Ezzel pedig egy olyan folyamat veszi kezdetét, melyben a gokart szakágat is minél többen megismerik, ennek hatására kezdenek rendszeresen, sőt versenyszerűen gokartozni így ez középtávon is nagyban hozzá járulhat a magyar autósport népszerűsítéséhez, sikereihez és elismertségéhez!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top