Keresés
Close this search box.

Veterán arany

Aranyérmes lett a magyar férfi tőrcsapat a veterán vívó világbajnokság vasárnapi versenynapján.

Aranyérmes lett a magyar férfi tőrcsapat a veterán vívó világbajnokság vasárnapi versenynapján.

A szakág magyar képviselői 56 évvel ezelőtt nyertek utoljára vb-aranyat.
A bulgáriai Várnában zajló veterán világbajnokságon az aranyérmes tőrcsapatban Csák Attila, dr. Kamuti Jenő, Pap Jenő, Péntek Tamás és Szentkirályi Tamás lépett pástra. A magyarok mögött az oroszok végeztek másodikként, az amerikaiak lettek a harmadikok.
A vébén a Dömölky Lídia olimpiai bajnoknővel erősített női tőrcsapat negyedik lett, a férfi párbajtőrözők ötödikként, a férfi kardcsapat hatodikként zárt.

„Érdekessége a mai győzelmünknek, hogy magyar férfi tőrcsapat utoljára 1957-ben tudott nyerni vébét, én mind a két gárdának tagja voltam. Pap Jenő, mostani győztes csapattársam 1982-ben a világbajnok férfi párbajtőrcsapatnak volt a tagja.
A várnai vébén egyébként több mint hatszázan léptek pástra, szinte minden földrésznek volt indulója; Ausztráliától Szingapúron át Argentináig rengeteg ország képviseltette magát.
Jövőre, 2014-ben várhatóan a francia szövetség, Mauritius szigetén rendezi a következő veterán vébét, erről a novemberi kongresszuson lesz végleges döntés” – nyilatkozta a mob.hu-nak Várnából dr. Kamuti Jenő, a MOB korábbi főtitkára, olimpiai ezüstérmes vívó.

Az egyéni küzdelmek során a legjobb magyar eredményt a +60-as férfi párbajtőr mezőnyében Pap Jenő érte el Korábbi felnőtt egyéni világbajnokunk, aki idén a korosztály Európa-bajnokságán első lett, ezúttal bronzérmet nyert. Miután fölényes győzelmekkel bejutott az elődöntőbe, a későbbi győztes, régi nagy ellenféllel, a német Volker Fischerrel került szembe, akitől a hirtelen halálban szenvedett egy tusos vereséget, ezzel hamadikként zárt.

E mellett több értékes magyar sikert könyvelhettünk el az évről évre növekvő mezőnyben. Korosztályában Csák Attila a hatodik, Ferdinandy Györgyi és Szentkirályi István a nyolcadik helyen végzett.

Küldöttségünk két nagy egyénisége, Sákovicsné Dömölky Lídia és Kamuti Jenő a kilencedik, illetve a tizedik helyen zárt, ami szintén remek helytállásnak tekinthető, elvégre olimpiai bajnokunk, illetve ezüstérmesünk néhány hete állt ismét edzésbe.

A magyar vonatkozású egyéni eredmények.

Férfiak

párbajtőr, +60: 3. Pap Jenő, 10. Imreh László, 37. Benedek Dezső.
tőr, +50: 6. Csák Attila, 15. Péntek Tamás, 16. Szabó Imre, 37. Dezső Tibold.
tőr +70: 8. Szentkirályi István, 10. Kamuti Jenő.
kard, +60: 26. Illés Attila.

Nők
párbajtőr, +50: 8. Ferdinandy Györgyi.
tőr, +70: 9. Sákovicsné Dömölky Lídia.

Csapatversenyek végeredménye

Férfiak:

Tőr, világbajnok:Magyarország, 2.Oroszország, 3.Egyesült Államok, 4.Németország, 5.Nagy-Britannia, 6.Franciaország, 7.Japán, 8.Kanada
Párbajtőr: 1.Ukrajna, 2.Franciaország, 3.Nagy-Britannia, 4.Németország, 5.Magyarország, 6.Egyesült Államok
Kard: 1.Egyesült Államok, 2.Nagy-Britannia, 3.Franciaország, 4.Németország, 5.Bulgária, 6.Magyarország

Nők:
Tőr, vb: Németország, 2.Egyesült Államok, 3.Japán, 4.Magyarország, 5.Nagy-Britannia, 6.Franciaország

 

(www.mob.hu)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top