Keresés
Close this search box.
amber ypres rali ogier

Ypres bemutatkozhat a világbajnokságban

A hétvégén egy új helyszínre érkezik meg a Rali Világbajnokság mezőnye. Belgiumban még soha nem járt a világbajnokság, így sokak számára ez ugrás lesz az ismeretlenbe. Belgiummal immár a 35. nemzet mutatkozhat be a világbajnokságban.

A ralicsapatok nem tétlenkedtek, s a ralit megelőző hetekben teszteléseket folytattak a belgiumi aszfalton. Mivel nem sokan álltak még rajthoz ezeken az utakon, így ezek a tesztek nagyon fontosak voltak ahhoz, hogy a csapatok kiismerjék a helyszínt. A pontos itiner elengedhetetlen lesz a jó eredmény érdekében.

2020-ban debütált volna a Rali Világbajnokságban a nagy múltú és méltán híres Ypres Rali. A Japán Rali helyett ugrott volna be tavaly november végén, de az emelkedő belgiumi koronavírus esetszámok miatt a bemutatkozás meghiúsult. Ahogy tavaly is, idén is, beugró raliként került ez a helyszín a versenynaptárba. Már az év elején törölték a Wales Ralit, s ahelyett Belgium kapott lehetőséget.

Utoljára áprilisban állt rajthoz a mezőny aszfaltos futamon, a vb-ben szintén idén debütáló Horvát Ralin. Akkor két Toyota és egy Hyundaipilóta állhatott a dobogóra. Az egyik Hyundai-os az a Thierry Neuville volt, aki hazai pályán versenyez ezen a hétvégén. Horvátországban is szűk és gyors utak fogadták a mezőnyt, de Belgiumban várhatóan sokkal jobb minőségű utak lesznek, ezáltal gyorsabb lesz a verseny.

Aszfaltos ralik esetében az elölről rajtolók vannak előnyben, hiszen ők hordanak fel koszt az aszfaltra, ami az utánuk jövők számára megnehezíti a versenyzést. Kanyarlevágásokkal, átvágásokkal adnak bele mindent abba, hogy kedvező pozíciójukat megtartsák.

Az egyéni ponttábla első helyén álló Sebastien Ogier rajtol majd pénteken elsőként a Toyotával és a lehető legjobb állapotú utakon hajthat majd. Érdekes módon az első három helyen rajtoló pilóta pont ugyanebben a sorrendben ért célba az áprilisi zágrábi központú ralin. Ogier-t csapattársa, Elfyn Evans, őt pedig a helyi sztár Thierry Neuville követi majd az első nap rajtjánál.

Ezúttal is hatalmas csata várható a Toyota és a Hyundai pilótái között az Ypres Rali első három helyéért. Andrea Adamo a Hyundai megosztó csapatfőnöke bizakodó a hétvégét illetően. „Magabiztosabbak vagyunk a Hyundai i20 Coupe WRC teljesítményét illetően aszfalton, de ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora kihívást jelent egy új helyszín, főleg mivel nagyon szoros a verseny. Az a célunk, hogy ott folytassuk, ahol Észtországban abbahagytuk, ahol kettős győzelmet szereztünk és a lehető legjobb formánkat nyújtsuk a győzelem érdekében.” Neuville és csapattársa, Craig Breen is részt vett már korábban az Ypres Ralin (nem a világbajnokság részeként), és mindketten nyertek is.

Ehhez képes a Toyota hátrányból indul, mivel sem Sebastien Ogier, sem Elfyn Evans, nemhogy Kalle Rovanpera nem állt még rajthoz az Ypres Ralin. A Toyota csapatfőnöke, Jari-Matti Latvala elmondta, hogy nagy kihívást fog jelenteni ez a rali a pilótái számára, mivel nem ismerik olyan jól ezeket az utakat, mint mások. Élpilótájának (Ogiernek) világbajnokságban elfoglalt első helye folytán viszont a legtisztább úton kezdi el a ralit, ami nagy segítséget jelenthet majd a francia számára.

A rali

A 2021-es Ypres Rali három napon át tart, s a 20 gyorsasági szakasz 295,78 km-t tesz majd ki.

Gyors, szűk, fárasztó aszfaltos utak várnak a mezőnyre. Mivel a kanyarokban sok a levágás, az ezáltal az utakra kerülő sár és törmelék csúszóssá teszi azokat. Kompakt útvonal vár a mezőnyre, ahol nem sok lehetőség akad a szusszanásra.

Vasárnap a mezőny a híres Spa-Francorchamps-i versenypálya körül a német határ közelében teszi próbára a tudását. Mi több, nem csak körülötte mennek, hanem magán a versenypályán is. A versenyt záró Power Stage-et egyenesen a pályán lévő dobogóval szemben rendezik.

A Kemmelberg gyorsaságira mindenképp érdemes kilátogatni. A hegyes-dombos gyorsaságira nagy nehézséget okoz az autóknak feljutni, főleg, ha vizes is az aszfalt. Ezt pedig a Monteberg gyors és sima kanyarjai követik később a szakaszon.

A szervizparkot Ypres város központjában, a festői szépségű Grote Marktban rendezik be. Furcsán hatnak majd a csapatok ultramodern bázisai egy ilyen történelmi helyszínen, a macskaköves téren.

(Forrás és kép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top