Keresés
Close this search box.
zero-CO2_vektoros

Carbonsemleges sportmagazin

Magyarország első karbonsemleges sport és életmód magazinja lettünk!

zero-CO2_vektorosA Sportime mint sport és életmód magazin már régóta rendkívül fontosnak tartja a környezettudatosság fenntarthatóság témakörét is, hiszen hiába élünk sportos egészséges életmódot, ha a sportolásra alkalmas természeti helyek pusztulnak, a levegő szmogtól szennyezett és környezetünk élhetetlenné válik!
A Sportime nyomtatott kiadása már több mint egy éve újrahasznosított papírra készül, és most újabb lépéseket teszünk a környezettudatosság felé: felvettük a harcot a károsanyag-kibocsátás negatív környezeti hatásaival szemben. Egy lapkiadó működése, ugyanúgy, mint minden más tevékenység, energiafelhasználással, és ezzel együtt károsanyag-kibocsátással jár. Az adott lapszám tartalmának összeállításától kezdve a nyomdai folyamatokon át, egészen addig, hogy a kész újság eljut az újságosig, tehát a teljes gyártási és logisztikai folyamat károsanyag-kibocsátással jár. Ezt hívjuk karbonlábnyomnak. Az energiafelhasználás, és az ezzel együtt kibocsátott káros anyagok mennyisége tudatos tervezéssel bizonyos szintig csökkenthető, sőt célszerű is csökkenteni, nem csak a légszennyezés visszaszorítása, hanem saját jól megfontolt anyagi érdekünk miatt is. Így máris kevesebb lesz a vállalkozás környezetterhelő hatása. Azonban egy felelős vállalkozás tovább már nem csökkenthető szén-dioxid kibocsátásának ellentételezéséért is tehet hatékony lépéseket. Kiadónk célja, hogy lapunk és weboldalunk segítségével minél több emberhez közel hozzuk a sportot és az egészséges életmódot, azonban arra is kiemelt figyelmet fordítunk, hogy eközben a megóvjuk a környezetet, ami mindannyiunk, így munkatársaink és olvasóink közös otthona is.

fb_fejlec_03
A Sportime-nak is van karbonlábnyoma! De már „tiszta”!

Kiadónk az elmúlt hetekben egy felmérésen vett részt, melynek során megtudtuk, hogy a Sportime szén-dioxid kibocsátása éves szinten 24 tonnányi mennyiséget tesz ki. Ez a mennyiség a 60.000 példányban kiadott nyomtatott magazinunk és weboldalunk működtetéséből áll össze. A felmérés a Carbon Solutions Global szakértői csapatának bevonásával történt, akik a felmérésen túl arra is javasoltak alternatívát, hogy hogyan ellentételezhetjük károsanyag-kibocsátásunk hatását. Ennek egyik legegyszerűbb, és hazánkban is egyre elterjedtebb módja az, hogy a kibocsátott káros-anyag mennyiségével arányos mértékben támogatunk egy zöld, azaz megújuló energiát előállító projektet. Kiadónk a számtalan lehetőség (pl. vízerőmű, biomassza, erdősítési projekt) közül egy Kínában található szélerőmű projekt támogatását választotta.

Gyermekei, szerettei, a jövő nemzedékeinek és saját élhetőbb környezetének kialakítása érdekében mérje fel Ön is háztartásának vagy vállalkozásának karbonlábnyomát, hiszen csak akkor tud ellene tenni (például csökkenteni vagy ellentételezni azt), ha szembesült a tényekkel. Kalkulálja ki karbonlábnyomát itt!

A Carbon Solutions webáruházában számos praktikus, főleg az energiatakarékosságot szolgáló karbonsemleges termékeket vásárolhat: http://www.carbonsolutions.cc/webshop/SPORTIME

További, részletes információért várjuk érdeklődését a
06-20-458-58-31-es és a 06-70-625-11-88-as telefonszámokon és a
zeroco2@sportime.hu email címen
vagy ha Ön rögtön szeretne tenni valamit a fenntartható környezetért csatlakozzon hozzánk online: http://www.bblue.cc/register/SPORTIME
__________________________________________________________________________

Mi is a Karbonlábnyom?

A karbonlábnyom kifejezés a különböző emberi tevékenységek (hétköznapi, üzleti, egyéni vagy csoportos) környezetre gyakorolt hatását jelenti.
Karbonlábnyom alatt magánszemélyeknél a mindennapi életvitelük, üzleti vállalkozások esetében pedig a működésük során kibocsátott üvegházhatású gázok (ÜHG) teljes mennyiségét értjük, de karbonlábnyomról akár termékek, vagy éppen rendezvények esetén is beszélhetünk.

A karbonlábnyom mértékét, nagyságát magánszemélyek és üzleti vállalkozások esetében éves szinten, míg termékek és rendezvények esetében egyedileg határozzák meg, az utóbbiaknál az alapján, hogy az adott termékhez kapcsolódó gyártási és logisztikai folyamatok során mennyi károsanyag-kibocsátásra kerül sor, illetve hogy az adott rendezvény működtetéséhez szükséges tevékenységek mennyi károsanyag-kibocsátással járnak.
__________________________________________________________________

Hogyan támogathatunk egy zöld projektet?

A zöld projektek támogatásának leghatékonyabb és legátláthatóbb módja az, ha karbon kreditet vásárolunk felhasználásra (szakszóval nyugdíjaztatásra), így ugyanis biztos, hogy a támogatásunk a kiszemelt projekthez jut el. Másik nagy előnye, hogy tényleges kibocsátásunkkal arányos mértékű ellentételezést tesz lehetővé: 1 tonna kibocsátott káros anyag pontosan 1 db karbon kredit „nyugdíjaztatásával” ellentételezhető.

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top