Keresés
Close this search box.
23011

A ciklus kezdete

Az év eleje mindig az üres lapot, az újrakezdést jelenti. Az elmúlás utáni új megszületését, az előző ciklus lezárultát követő új lehetőségeket. Ilyenkor sokan új erőt éreznek magukban, hogy helyrehozzanak valami helyrehozni valót, hogy javítsanak egy-egy szokásukon, hogy elintézzék, amit már rég el kellett volna és hogy belevágjanak valami újba.

Ebben az időszakban érdemes tudatosítani, sorba venni azokat a dolgokat, amelyeket szeretnénk elengedni vagy más formában áthozni az új évbe. Mi az, amiből már megtanultuk, amit tanítani akart, mi az, ami már nem szolgál, segít többé? Mik voltak azok, amiket az év végével elengedtünk? Ezek lehetnek emlékek, érzések, emberek, szokások – bármi.

Amint szabadjára engedtük a fentieket, megkönnyebbülhetünk – leraktuk a terheinket. Felszabadultunk, így könnyeden, megtisztulva, örömtelien indulhatunk neki az új évnek.

Ilyenkor érdemes átgondolni, mi az, amit ettől az évtől várunk. Mit szeretnénk elérni, megvalósítani 2023-ban? Ha lehet, ne tárgyi, materiális dolgokra gondolj, hanem például egy szokás elhagyására, néhány új szokásnak a mindennapjaidba való integrálására, egy-egy érzés felerősítésére. (Például fogadd el és szeresd magad azért, mert olyan vagy, amilyen!) Vedd szépen sorba, mik azok, amikre szükséged van a további fejlődésedhez! (És ne azokat, amikre vágysz – fontos tudatosítani a különbséget!)

Mindezt a folyamatot természetesen segíti, ha előtte egyedül, csöndben leülsz, megfigyeled a tested, majd a légzésed, és hagyod, hogy minden kilégzéssel egyre mélyebbre süllyedj önmagadba, és ezáltal megszűnjön a külvilág, hogy így meghalld a belső hangod, bölcsességed.

Ülj így 10-20 percet minimum, figyelj befelé, és hallgass az intuíciódra, a szívedre!

Miután letisztultak a szándékaid, elvégezhetsz egy pránajámát, légzőgyakorlatot, ami feltölt energiával (ha lehet, gyakorlás előtt 2 órával már ne egyél), ami a belső gyakorlatból átvezet a fizikai gyakorlatba. Végezhetsz hasi légzést, ez nyugtató hatással is van, egyben felébreszti a belső tüzet. Tedd egyik tenyeredet az alhasra, és érezd, hogy belégzésre tágul a has tere, kilégzésre szűkül! Ha már gyakorlottabb vagy, nyugodtan helyezd a karokat a combokra! Légzés közben koncentrálj a köldök terére, itt lakozik a belső tüzed, ez az energiaforrásod. Vizualizálhatod akár a sárga színt is – ez a köldökcsakra (napfonatcsakra) színe. A nap férfias, aktív éltető ereje jelképezi ezt az energiaközpontot.

Az ászanákat illetően ebben az időszakban érdemes az aktivizáló, erősebb gyakorlatokat végezni, amik segítenek az önbizalmadon, a kiállásodon, és tovább erősítik a prána, az életerő áramlását. Hasznosak ilyenkor az olyan gyakorlatok, ahol a has- és/vagy core-izmokra van szükséged, (pl. deszka), ahol nyílik a mellkas tere (pl. vīrabhadrāsana, azaz hősi 1-es és 2-es póz), amelyekben mozgatod a vállakat (pl. kaputartás), nyitod a szív terét (pl. anahatasana, azaz szívpóz), esetleg a torok terét (pl. matsyāsana, azaz halpóz), hogy minél följebb áramolhasson az energia, és így felszínre bukkanhasson a tetteidben, megvalósításaidban. Minél több olyan gyakorlatot végzel a jógaszőnyegen, ami erősít, nagy teret foglalsz el vele, nyújtózol minden irányban, kihívást jelent (hogy sikerélményed is legyen), annál inkább érzed majd ugyanazokat a hatásokat a mindennapjaidban is, amiket a matracon.

Emellett fogadd el jelenlegi határaidat, tiszteld azt, ahol most tartasz, és onnan indulj szépen, tudatosan előre a fejlődés útján!

Inspirációért vagy gyakorlásért látogass el Youtube-csatornámra, amit Szat csit ánanda néven találsz meg, és nézd/hallgasd meg, vagy gyakorolj velem a Könnyed, teljes testet átmozgató hathajóga című videóval!

Szerző: Szemler Zsófia

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top