hair loss g572e549f0 1920

A hajhullás és ami mögötte van

Tapasztaltok erős, hosszú ideig elhúzódó hajhullást, ami akár foltokban is látszódik már? Ha igen, akkor érdemes minél előbb utánajárni a probléma gyökerének! Strompf Andi írása.

Manapság egyre gyakrabban keresnek meg ismeretlen eredetű hajhullás miatt, ezért úgy gondoltam, hogy cikkbe szedem, hogy a legtöbb esetben mi okozza ezt a problémát és milyen megoldás van rá. A kiváltó ok alapvetően sokféle lehet, így kiemelem a leggyakoribbakat, amelyekkel munkám során találkozom: pajzsmirigy- és fogproblémáknál (például: ciszta), gyulladásoknál, fogamzásgátló tabletta abbahagyása után, autoimmun folyamatoknál, vasháztartásbeli problémáknál, terhesség után és szoptatási időszakban, tápanyaghiány és krónikus stressz esetén, rossz bélflóra és esetleges ételintolerancia mellett, illetve post-COVID tünetként is megjelenhet.

Általánosságban elmondható, hogy ha a tünet hosszú ideig fennáll, mindenképpen ajánlott egy teljes laborvizsgálat, ahol az endokrinológiai részen kívül (pajzsmirigy, nemi hormonok…stb.), a gyulladásmarkereket beleértve, érdemes vasszintet és ferritin szintet is nézetni, illetve egy góckutatást is elkezdeni.

A legtöbb esetben a pajzsmirigy nem megfelelő működése áll a hajhullás hátterében, legyen az alulműködéses állapot, vagy autoimmun-folyamat (Hashimoto-thyreoiditis). A pajzsmirigyproblémák viszont összeköthetőek a krónikus (vagyis tartós) stresszel is. Többek között azért, mert hosszan tartó stressz esetén a pajzsmirigy belassítja az anyagcserét, ezzel védve a mellékvesét, ami a kortizolt termeli, ami viszont alulműködéses tüneteket is eredményezhet – a hajhullás pedig (többek között) egy pajzsmirigy-alulműködéses tünet.

Tudtad, hogy a szervezetnek nemcsak az a stressz, ha például állsz a dugóban, hanem ha fennáll egy gyulladásos folyamat, egy ételintolerancia, egy vírusfertőzés, egy hosszan tartó tápanyaghiány, egy inzulinrezisztencia, vagy éppen az alváshiány? Éppen ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a stressz kezelésére is.

Nagyon gyakori a fogamzásgátló tabletta elhagyása után jelentkező hajhullás, ami jellemzően 4-6 hónappal az abbahagyása után tapasztalható. Általánosságban elmondható, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése esetén vitamin-és ásványianyag hiány lép fel (főleg a B12 hiány igazolható), ezért mindenképpen érdemes pótolni ezeket megfelelő formában és mennyiségben.

Terhesség után, a szoptatási időszakban is sokan számolnak be erőteljes hajhullásról, ami egy bizonyos fokig normális és egy idő után rendeződik. Ez a típusú hajhullás a szülés után körülbelül 3 hónappal kezdődik. Ha belegondoltok, ez is teljes mértékben összeköthető a stresszel, mert egy újdonsült kismama cseppet sem kipihent a többszöri éjszakai kelésektől és az etetés-büfiztetés-altalás-peluscsere alkotta körforgás teszi ki a mindennapjai nagy részét. Ez rendkívül nagyfokú stresszt jelent a szervezetnek. Fontos minden esetben a vitaminok és ásványi anyagok, többek között a magnézium, szelén és cink megfelelő minőségű és mennyiségű pótlása!

Nagyon sokan nem kötik össze a hajhullást a fogászati problémákkal, így még szakembert sem keresnek fel ezen a területen, pedig fontos lenne. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy az ínyben, a fog/gyökér alatt például egy ciszta található, amit minél előbb orvosolni kell.

A vírushelyzetnek köszönhetően sajnos egyre több esetben hosszantartó, nagy mértékű hajhullásról számolnak be a koronavíruson átesett betegek. Szakértők szerint ez is a megnövekedett stressznek tulajdonítható, ami szerencsére nem tart örökké. Ebben az esetben is nagyon fontos a vitaminok- és ásványi anyagok pótlása, gyógynövényes készítmények alkalmazása és a stressz kezelése különböző módszerekkel, mint a relaxáció, meditáció, légzéstechnikák elsajátítása vagy az illóolajok használata.

Íme egy pár jó tanács a táplálkozással kapcsolatban, amivel gyorsíthatod a „gyógyulási” folyamatot

  1. Kerüld az egyszerű szénhidrátban gazdag ételeket (fehérlisztes, cukros ételek)
  2. Érdemes csökkenteni a tejtermékek fogyasztását
  3. Részesítsd előnyben az omega-3 zsírban gazdag ételeket, mint az avokádó, lazac, olívaolaj, olívabogyó…stb.
  4. Részesítsd előnyben a zöldségek mindennapos fogyasztását, törekedj a zöld levelesek fogyasztására is (például: rukkola, bébispenót, madársaláta, római saláta)
  5. Használj olyan fűszereket mint a gyömbér, kurkuma, fokhagyma, petrezselyem, koriander, mivel gyulladásgátló hatásuk van
  6. Pótold minden nap a szükséges vitaminokat (például: D3+K2 vitamin, C-vitamin, B-komplex- vitamin, E-vitamin, omega-3 zsírsavak) és ásványi anyagokat (magnézium, szelén, cink, króm…stb.)
  7. Vezesd be a táplálkozásodba a rezisztens keményítőket, például visszahűtött rizs, visszahűtött krumpli, tápióka vagy zöld banán formájában, mert ezek támogatják a jótékony bélbaktériumokat a szervezetben
  8. Egyél igazi ételeket és kerüld a többszörösen feldolgozott készítményeket
  9. Vezesd be az étkezésedbe heti rendszerességgel a májfogyasztást!

A szerző megjegyzése: A cikkben leírtak nem helyettesítik az orvosi kontrollt és nem írják felül az orvosi utasításokat!

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top