Keresés
Close this search box.
tablets 3285010 1280

A létfontosságú magnézium

Sokan alábecsülik a magnézium fontosságát – vagy csak az izomgörcsökkel hozzák kapcsolatba – pedig több, mint 300 biokémiai folyamatban játszik szerepet ez az esszenciális ásványi anyag. Azért esszenciális, mert testünk nem tudja előállítani, tehát mindenkinek pótolnia kell.

A magnézium szerepet játszik a pajzsmirigy egészséges működésében, segíti a tesztoszteron termelődését, javítja a test inzulinérzékenységét (ezáltal a vércukor csökkentésben is szerepe van), elengedhetetlen az idegrendszer optimális működéséhez, szerepe van az energiafolyamatokban, az izom-idegi működésben és a DNS szintézisben is, ráadásul a D-vitamin hasznosulásához is elengedhetetlen!

mg ajánlott formái

Hiányában sok kellemetlen tünetet is tapasztalhattok, mint a székrekedés, izomgörcs, álmatlanság/alvászavar, fejfájás, fáradékonyság, szorongás, levertség és ingerlékenység.

Fontos szerepe van a stresszkezelésben, mert a krónikus stressz nagyon sok egészségügyi kihívás gyökéroka!  Ráadásul még a menstruációs ciklusunkat is támogathatjuk vele, ezáltal csökkenthetőek a PMS tünetek és közvetett módon növelhető a progeszteron szint is.

mg hiány tünetei

Táplálkozással is pótolható a magnézium (pl.: tökmag, chiamag, spenót, kesudió, fekete bab, kakaó, banán…stb.), de csak kis mennyiségben, ezért elengedhetetlen a táplálékkiegészítő formájában történő pótlás, kiegészítve transzdermális módon (bőrön át felszívódó forma: krém, fürdősó, lábfürdősó).

Ha megnézzük a kínálatot, jól elvagyunk látva számtalan tablettával, porral, kapszulával, amik szuper hatást hirdetnek, de igazából egyáltalán nem mindegy, hogy a magnézium melyik formáját választod a pótlásra.

GLICINÁT: a magnézium és a glicin (aminosav) együtteséből alkotott forma. Kiváló hasznosulással bír, nincsen hashajtó hatása, nyugtató hatású és támogatja a pihentető alvást, ezért inkább lefekvés előtt ajánlott.

MALÁT: a magnézium almasavval alkotott formája. Ennek is kiváló a hasznosulása, segít a krónikus fáradtság leküzdésében és támogatja az energiatermelés folyamatát (ATP).

CITRÁT: a magnézium citromsavval alkotott formája. Nagyon népszerű forma, de nagyobb mennyiségben hashajtó hatása van, így székrekedés esetén jó választás – bár ebben az esetben fontos lenne a gyökérokot megkeresni.

LAKTÁT: a magnézium L-tejsavval alkotott formája. Nagyon jó magnéziumforrásnak számít, de fontos, hogy veseproblémánál ne alkalmazzuk!

TREONÁT: a magnézium treonsavval alkotott formája. Egy új formának számít, itthon sajnos elég nehezen beszerezhető. Kutatások bizonyítják, hogy támogatja a kognitív funkciókat, idegrendszeri problémánál is nagyszerű választás, mivel átjut a vér-agy gáton és segíti a tanulást is.

TAURÁT: a magnézium taurinnal alkotott formája. Támogatja a szív-és érrendszer egészségét, hasznos a cukoranyagcserében és csökkenteni tudja a kortizol szintjét, miközben fokozza a GABA (nyugtató neurotranszmitter) termelését.

Minden készítménynél az elemi magnézium tartalmat kell figyelni, nem a készítményben lévő összes magnézium mennyiségét! A napi ajánlott elemi magnézium mennyisége kb. 200 mg.

Egy kis példa, hogy könnyen érthető legyen ez a rész:

A magnézium-citrát elemi magnézium koncentrációja 10%, vagyis 100 mg magnézium-citrát 10 mg elemi magnéziumot tartalmaz!

A magnézium l-laktát elemi koncentrációja 12%, vagyis 100 mg magnézium l-laktátban 12 mg elemi magnézium van!

A magnézium-glicinát elemi koncentrációja 14%, tehát 100 mg készítményben 14 mg elemi magnézium van!

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top