Keresés
Close this search box.
pexels nataliya vaitkevich 5712300

A női egészség kulcsa: az ovuláció

Sok helyen olvasni, hogy a női egészség egyik legfontosabb része a rendszeres menstruáció. Ez részben igaz is, de önmagában a rendszeres menstruáció nem elegendő, mert a női egészség kulcsa a rendszeres ovuláció is, ezáltal pedig a progeszteron nevű hormon termelése.

Ez az a hormon, amiből a legtöbb nő többet akar, de igazából nem kell belőle sok, csak éppen a megfelelő mennyiség. (A ciklus második felében kétszázszor annyira van szükség belőle, mint ösztrogénből – egy mértékegységre hozva.)

Hogy is van ez?

Ovuláció során az érett petesejt kijut a tüszőből, ekkor két lehetősége van. Az egyik, hogy megtermékenyül a petesejt, a másik, hogy nem lesz megtermékenyülés. Utóbbi esetben 12 órával az LH (luteinizáló hormon) csúcs után az elhalt tüszőből sárgatest lesz, amely megkezdi a progeszteron termelését.

A progeszteron hormonszintje az LH csúcs után körülbelül 1 héttel tetőzik, ezért is szükséges a laborban ovuláció után 7 nappal nézetni a cikluslabor második felét, mert ilyenkor az ösztrogén és progeszteron egymáshoz viszonyított aránya nagyon fontos.

A progeszteron feladata elsősorban várandósság kapcsán ismert, pedig nagyon fontos funkciója van a női szervezetben.

Többek között (a teljesség igénye nélkül):

 • a méhnyálkahártya minőségi alakítását végzi
 • az embrió életben tartásában hatalmas szerepe van (a várandósság 12-14. hetéig az anyai progeszteron tartja életben a babát, utána pedig a placenta veszi át a progeszteron-termelés szerepét)
 • ellensúlyozza az ösztrogénhatásokat
 • segíti a pajzsmirigy működését
 • szabályozza a vízháztartást

 A ciklus második felében, vagyis a luteális szakaszban változásokat tapasztalhatunk a testünkben, amit az emelkedett progeszteron szint okoz.

Ilyenkor fordul elő például, hogy nem tudunk úgy izmot építeni, mint a ciklus első felében. Sokkal jobban belassulunk és fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Megköti a szervezet a vizet és még az étvágyunk is nőhet. Sőt, ilyenkor állunk neki a nagytakarításnak, a lakás csinosítgatásának, amit várandósság alatt fészekrakó ösztönnek is hívnak.

Ha egy ciklusban nem volt ovuláció vagy ovuláció után nagyon csekély a progeszteron termelés, az bizony kellemetlen tünetekkel fog járni, mert nem tudja ellensúlyozni az ösztrogénhatásokat, ezáltal ösztrogéndominancia alakul ki, ami hosszú távon termékenységi problémákat és a hormonrendszer felborulását eredményezheti.

Ha te is rendszeresen tapasztalsz PMS tüneteket, esetleg érzékenyek/fájnak a melleid; ha álmatlansággal küzdesz vagy gyakori pecsételő vérzésed van; ha migrén vagy depresszió nehezíti a napjaidat; vagy nincsen kedved összebújni a szerelmeddel, akkor érdemes utána járni ezeknek a tüneteknek, mert jelezhetnek alacsony progeszteron szintet.

Mindennapjaim során, látva a sok hormonális egyensúlytalanságot, nagyon fontosnak tartom, hogy támogassuk a szervezetünket az ovulációban, utána pedig a progeszteron termelésében.

És mindezt hogyan?

Íme 8 tipp a hormonális egyensúly eléréséhez.

 1. Fogyassz omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, mint a lazac, avokádó, makréla, olívabogyó…stb.
 2. Több kutatás is bizonyította, hogy az emelt magnézium bevitel sikeresen tudja támogatni a progeszteron termelését. Fogyassz ezért tökmagot, magas kakaó tartalmú étcsokoládét, de kiegészítővel is pótolhatod az extra bevitelt.
 3. Az édesburgonya B6-vitamin tartalma bizonyítottan támogatja az ovulációt és a progeszteron termelést is.
 4. A brokkoli, a csírák, a mikrozöldek és a keresztesvirágú zöldségek támogatják a máj méregtelenítési munkáját, többek között a glutation termelést, ezáltal közvetett módon járulnak hozzá a progeszteron szint emeléséhez. (A máj támogatásával közvetlenül az ösztrogén hatékonyabb bomlását segítjük.)
 5. A stresszkezelés alappillére a hormonális egyensúlynak. Krónikus stressz esetén a mellékvese „elfárad”, nem tud elegendő kortizolt termelni, ezért „ellopja” a progeszteront, hogy kortizolt csináljon belőle. (A koleszterinből pregnenolon termelődik, abból progeszteron és különböző enzimek hatására pedig kortizol.) Javaslom, hogy jógázz, szaunázz, használj illóolajokat, próbálj ki adaptogén gyógynövényeket!
 6. A gyógynövények a szívem csücskei, mindenre is van megoldásuk, de ezeket csak szakértő segítségével alkalmazzátok!
 7. A minőségi alvás alfája és omegája mindennek. Aludj hűvös szobában, blokkold a kékfényt, használj glicint vagy magnézium biszglicinátot, teremts sötétséget, használj illóolajokat!
 8. Kerüld a xeno-ösztrogéneket! A xeno-ösztrogének olyan anyagok, amik a szervezetbe kerülve ösztrogénszerű hatást váltanak ki, csak jóval erősebb formában. Ezáltal közvetett módon okoznak problémát a hormonrendszerben. Kerüld például a parabént, SLS-t, BPA-t. Megtalálhatóak ezek például a kozmetikumokban, tisztítószerekben, mosószerekben stb.

(A cikkben leírtak nem helyettesítik az orvosi kontrollt és nem írják felül az orvosi utasításokat!)

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top