Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Geszler Dorottya oldala)

„A Pilates segít a hétköznapi problémákban is”

Fotó: Facebook (Geszler Dorottya oldala)

Geszler Dorottyát 1989-ben ismerte meg az egész ország, amikor is harmadik lett a Miss Hungary-n. Ezután számtalan szerepben, például műsorvezetőként is kipróbálta magát. Azonban úgy tűnik, hogy egy biztos pont mindig is volt a karrierjében, mégpedig a sport.

A még mindig elképesztően gyönyörű Geszler Dorottya a Sportime Magazinnak adott interjújában elárulta: a Pilates tíz évvel ezelőtt lépett be az életébe, s habár nem tudja már pontosan, ez hogyan és miként történt, de alaposan megváltoztatta az életét. „Nem nagyon hiszek a véletlenekben, így ez egy remek találkozás volt számomra a Pilates-szel. Korábban balettoztam, illetve balettpedagógus végzettséggel is rendelkezem – amit ugye akkoriban nem használtam, mivel elkanyarodtam a televíziózás felé, így amikor megismerkedtem a Pilates-szel akkor úgy éreztem, hogy egy kicsit visszatérhetek általa a balett felé. Lehet, hogy első hallásra fura ez a párhuzam, azonban nagyon sok közös pont van a két mozgásformában” – nyilatkozta magazinunknak Dorottya, aki elárulta: amikor megismerkedett a Pilates-szel annyira megtetszett neki, hogy eldöntötte: végig járja a szükséges iskolákat, képzéseket, és az ott megszerzett tudást szeretné megosztani másokkal is.

Sokan hajlamosak összekeverni a jógát a Pilates-szel, azonban Dorottya szerint ez nem véletlen, ugyanis „rokonok”, vagyis nagyon sokban hasonlít egymásra a két mozgásforma. „Mind a kettő mozgásforma ízületkímélő, folyamatos mozgást, illetve koncentrációt, befelé figyelést igényel – ezekre pedig szerintem igenis szüksége van a mai kor emberének ebben a felgyorsult, zaklatott és stresszes világban. A Pilates órák nem olyanok, amelyen lehet a telefonunkat nyomogatni, mivel muszáj magunkra, a testünkre figyelnünk, és arra, hogy összehangoljuk a légzést a mozgással, hiszen csak így tudjuk jóleső érzéssel elhagyni a termet az óra végén. Sok feladat pedig van annyira nehéz, hogy oda kell koncentrálnunk és a figyelmünk egyszerűen nem tud elkalandozni.”

„A Pilates és a jóga közötti hasonlóságra visszatérve: én is bele szoktam keverni jóga elemeket a gyakorlataimba. A két mozgásforma között egyébként az időbeliség az egyik legnagyobb különbség, hiszen míg egy jógaóra általában 1,5 órás addig egy Pilates óra hatvan perces, szóval jobban beilleszthető a napi rohanásba. Illetve, amíg a jógában inkább kitartunk pozíciókat addig a Pilates ehhez képest egy dinamikusabb mozgás, hiszen folyamatos légzés és mozgás van.”

Geszler Dorottyát legutóbb az RTL Klub Stíluskalauz műsorában láthattuk, ahol beavatta a nézőket a Pilates fortélyaiba – éppen ezért érdekelt minket, hogy miért érzi fontosnak a mozgásforma népszerűsítését? „A Pilates segít a hétköznapi problémákban is – például tökéletesen orvosolhatja a hátfájást. Az orvosok azt szokták mondani, hogy vagy fáj valakinek a háta, vagy pedig fájni fog, így akárhány évesek is vagyunk, érdemes megelőzni a problémát, vagy ha pedig fennáll, akkor segíteni rajta.”

„Általában nem szimmetrikus a testünk két oldala – ez különösen a nőkre igaz, hiszen a táskánkat általában az egyik oldalunkon hordjuk, ebből adódóan hajlamosak vagyunk ferdén állni, amit mi már észre sem veszünk magunkon. A Pilates az ilyen hétköznapi dolgokban is a segítségünkre lehet, mindemellett pedig a tartásunk is szép lesz, mondhatni balerinás” – mondta nevetve Dorottya, aki azonban hangsúlyozta: nem egy női mozgásformáról van szó, hiszen férfiak is bátran végezhetik és a tévhitekkel ellentétben nem egy „női tornáról” van szó.

Geszler Dorottya a mai napig elképesztő, huszonéveseket is megszégyenítő formában van, így kíváncsian kérdeztünk rá, hogy mégis, mi a titka? „A titok talán a rendszerességben és a folyamatosságban rejlik. Hiszek abban, hogy nem érdemes kúra szerűen csinálni dolgokat, ebbe pedig a fogyókúrát is beleértem. Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy hirtelen egyszerre sokat mozgunk, majd utána abbahagyjuk, vagy elkezdünk figyelni az étkezésünkre majd utána megint nem fordítunk rá figyelmet.”

„Természetesen én sem vagyok szent és előfordulnak időszakok, amikor ’bűnözök’, vagy éppen kevesebbet sportolok, de mégis a folyamatosság a titok, hiszen ekkor tud fejlődni, edződni a testünk, ettől leszünk rugalmasabbak. Meg kell találnunk egy olyan rendszert mind a táplálkozásban, mind a sportban, ami számunkra tartható és vállalható, ehhez pedig amennyire csak lehet, tartani magunkat” – mondta Dorottya, aki hangsúlyozta: hiába olvasunk el megannyi szakkönyvet vagy konzultálunk szakemberekkel, nekünk, saját magunknak kell kitapasztalnunk azt, hogy mi a jó a testünknek.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top