Keresés
Close this search box.
pexels pixabay 269110

A szaunázás jótékony hatásai

Amint beköszönt a hideg idő, felértékelődik minden, ami segít átmelegíteni vacogó porcikáinkat. Meleg pokróc, forró tea, bundás zokni, kandalló, szauna. Strompf Andi írása.

A szauna még mindig Európa északi részein a legelterjedtebb, saját kultúrája van, sőt még versenyeket is rendeznek belőle! Szerencsére itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre szélesebb körben elérhető, mert a wellness-szállodákon kívül már elég sok uszoda rendelkezik szaunával vagy szaunavilággal.

A rendszeres szaunázásnak jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Azon kívül, hogy felmelegíti a testet és a lelket, élénkíti a vérkeringést, serkenti a bőrön keresztül történő méregtelenítést, közvetve feszesíti a bőrt, rugalmassá teszi a kötőszöveteket és erősíti az immunrendszert.

A tradicionális finn szaunát már évezredekkel ezelőtt használták az inkák és a maják is a betegségek legyőzésére, illetve testedzésre. Napjainkban ez a legelterjedtebb szaunatípus, a wellness-programok szerves része. A legtöbb szaunaprogram/-szeánsz is a finn szaunához köthető, ahol aromás felöntéseket alkalmaznak. Az illatos gőzök belélegzésének stresszoldó hatást tulajdonítanak, segíthetik a relaxációt, frissíthetnek vagy lazíthatnak is. A tradicionális finn szaunában egy fatüzelésű kályha segítségével forrósítják fel a levegőt, de hazánkban a legelterjedtebb az elektromos kályhával fűtött szauna. A száraz, meleg levegő hatására (75-100 fok) a szervezet elindítja méregtelenítő mechanizmusát és egy intenzív izzadással segítheti a salakanyagok kiürülését.

Aki nem szereti a magas hőmérsékletet, annak tökéletes választás az infraszauna/infrakabin, mert ezekben a hőmérséklet egy kellemes 40-65 fok közé tehető. Ebben a szauna típusban infrasugárzók melegítik fel a szaunát/kabint. Az infravörös sugarak bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, serkentik a kollagéntermelést, jótékony hatással vannak az érrendszerre, segítik a relaxációt, ráadásul fájdalomcsillapítóként és görcsoldóként is hatásosak. Természetesen az alacsonyabb hő kisebb megterhelést jelent a szervezet számára.

A szaunák mellett nagy népszerűségnek örvendenek a gőzkabinok is. Ezekben a kabinokban a 40 fok körüli hőmérséklet 100%-os páratartalommal társul, ezért jóval kevesebb ideig tudunk bent tartózkodni, mint például a finn szaunában vagy az infraszaunában. Sokan a nagy páratartalom miatt úgy érzik, mintha megfulladnának, így tényleg csak azoknak ajánlott, akik ezt jól bírják. Természetesen a gőznek is számos pozitív élettani hatása van, mert csökkenti a stresszt, javítja a keringést, tisztítja a légutakat és kitisztítja a bőr pórusait is.

A sok pozitív hatással szemben a szaunázás egyáltalán nem ajánlott légúti megbetegedés, láz esetén, ingadozó vérnyomással, sugárkezelés utáni állapotnál, illetve daganatos megbetegedés esetén sem. Egyéb meglévő betegség esetén a szakorvosi konzultáció elengedhetetlen.

Záró megjegyzés: ne feledkezzetek meg a szaunázás utáni folyadékpótlásról!

(Szerző: Strompf Andi, nyitóképünk illusztráció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top