Keresés
Close this search box.
achilles gyulladas cipotol

Az Achilles-ín gyulladása

Az Achilles-ín az emberi szervezet leghosszabb ínszalagja, amit gyakran nagy erőfeszítésnek teszünk ki, főként aktív sport során. A túlzott terhelés következtében az ínszalag begyulladhat, extrém esetekben akár el is szakadhat, és ez komoly fájdalmakkal jár. A sérülés leginkább sportolók körében jellemző a túlzott terhelés következtében, azonban kialakulásának számos más oka is lehet. A gyulladás következtében hosszú időre búcsút inthetünk a sportnak, ezért érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy elkerüljük ezt a sérülést. Ebben a cikkben számba vesszük, hogy melyek az Achilles-ín gyulladásának legfőbb okai, illetve, hogy milyen tipikus tünetei vannak, továbbá, hogy mit tehetünk a gyorsabb regeneráció érdekében.

Az ínszalagok legfontosabb szerepe az ízületek rögzítése, valamint az ízületek és a hozzájuk tartozó izmok egymáshoz kapcsolása. Amikor egy ínszalag elszakad vagy begyullad, megszakad a csont és az izom közti „kapcsolat”, a sérülés pedig éles fájdalommal, valamint jelentős mozgás-beszűküléssel jár. Mivel az Achilles-ín az emberi test leghosszabb ínszalagja, amely a sarokcsontot a vádlival köti össze, ezáltal fontos szerepet játszik a lábak mozgatása során.

Az Achilles-ín gyulladás kialakulhat fokozatosan, ugyanakkor egy hirtelen trauma, sérülés következtében egyaránt. Kezelésének feltétele, hogy az ember folyamatosan pihentesse a lábát. A pihenést azonban jelentősen „megnehezítik” a reggelek, amikor különösen fájdalmas a gyulladt ínszalag, hiszen ekkor még meg van merevedve a lábszárunk, és a terület nyomásra érzékeny lehet.

Az Achilles-ín gyulladásának okai

Számos oka lehet annak, hogy begyullad az Achilles-ín. Többek között:

 • egy sportbaleset, a vádli túlzott megerőltetése,
 • a túlsúly,
 • a lúdtalp,
 • az örökletes hajlam,
 • valamint a nem megfelelő cipőviselet,
 • tartáshiba

mind-mind hozzájárulhat az ínszalag gyulladás kialakulásához.

A vádli megerőltetése

Az Achilles-ínnak igen fontos szerepe van a lábak mozgásában. A sétához, futáshoz, ugráláshoz, vagy lábujjhegyen „pipiskedéshez” a vádlink izmainak összehangolt munkájára van szükségünk, de ezeket a mozdulatsorokat csak akkor tudjuk zökkenőmentesen végrehajtani, ha az Achilles-ín megfelelően rögzül a sarokhoz és a vádli izmaihoz.

Fontos azonban tudnunk, hogy – habár ebből eleinte még semmit nem érzünk –, az ínt ezen egyszerű mozdulatok végrehajtása közben nagy mértékben terheljük. Az Achilles-ínt emellett a hirtelen helyzetváltoztatás éppúgy irritálja, mint a hirtelen, erős, intenzív mozdulatok.

Ez a gyulladás azoknak a sportolóknak a körében fordul elő gyakrabban, akiknek a lábai különösen nagy terhelésnek vannak kitéve. Leginkább a futók, valamint az atléták ismerik jól. Éppen ezért is kiemelten fontos az edzések előtti bemelegítés és nyújtás, valamint az edzés alatti fokozatos terhelés, hogy kellően hozzászokhassunk a terheléshez.

Túlsúly

Gyakran okozhat ínszalag gyulladást az elhízás és a túlsúly. Amikor jelentékeny túsúly halmozódott fel, a lábakat extrém módon terhelik a plusz kilók, és ennek sajnos egyéb más tünetek megjelenése mellett szintén következménye lehet az Achilles-ín gyulladása.

Lúdtalp

Amikor valaki lúdtalpas, megváltozik a lábfej egészének a szerkezete. Ilyenkor a bokát a talpív süllyedésének következtében több terhelés éri, a deformálódás pedig jobban terheli a talpat. Ennek következtében pedig a sarokhoz csatlakozó Achilles-ínszalag is irritálódik, következésképp az ínszalag terheléseloszlása sem lesz optimális. Ezzel pedig szintén növeljük a gyulladás kialakulásának kockázatát.

Örökletesség

Ha merevebb vádli izomzatot, illetve sérülékenyebb szalagokat örököltük, akkor sajnos jóval nehezebb dolgunk van az ínszalag gyulladás megelőzésekor. Fontos azonban kiemelni, hogy kellő odafigyeléssel, gyógytornával csökkenthető az izommerevség. Emellett igyekezzünk kontrollálni a testsúlyunkat, valamint ne hagyjuk ki a rendszeres nyújtást sem.

Cipőviselet

Azzal is rendkívüli mértékben megnövekszik a gyulladás kockázata, ha rendszeresen túlzottan magas és keskeny sarkú cipőt viselünk. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy a teljesen lapos talpú cipő viselése sem ajánlott. Az említetteknek az az oka, hogy a sarok és a talp nem kapja meg a megfelelő alátámasztást. Ha a lábfejünket folyamatosan nagy terhelésnek tesszük ki, azzal más betegségek kialakulására is növeljük a kockázatot.

A gyulladás tünetei

Az íngyulladás tünetei közül a következők fordulnak elő a leggyakrabban:

 • Az ín és az ínburok megvastagszik, megduzzad.
 • Ébredéskor merev a lábszárunk, nyomásra pedig igen érzékeny.
 • Szúró fájdalmat érzünk mozgás esetén.
 • Nehézkesen járunk.

A leírtakat figyelembe véve mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy az Achilles-ín gyulladása, vagy annak lehetséges kockázata esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy elkerülhetőek legyenek a komolyabb szövődmények.

Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj?

 • Az Achilles-ín gyulladása esetén pihentessük a sérült lábat.
 • Napi 3-4 alkalommal rövidebb ideig jegeljük, illetve gyulladás és fájdalom csillapító krémmel kezeljük a sérülést.
 • Igyekezzünk óvatosan nyújtani a vádlink izmait, ezzel is serkentjük a vérkeringést és elősegítjük az ínszalag regenerációját.
 • Lábunk tehermentesítése érdekében érdemes beszerezni ízületkímélő támaszokat, például térd– vagy bokatámaszt.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top