Keresés
Close this search box.
img 1173

Az ír tánctól a metálig – interjú Király Annával

Király Anna neve nemcsak a keményebb zenét kedvelőknek csenghet ismerősen: a fiatal énekesnő korábban ír táncosként is ismert volt, azonban az utóbbi időben leginkább a zene és a szabadidősport tölti ki a mindennapjait. Anna régebben a Sorronia együttes énekesnője volt, amivel a Nightwish korábbi frontasszonya, Tarja Turunen előtt is fellépett. 2019 óta az új együttesével, a Mezmerized-al ér el egyre nagyobb nemzetközi sikereket. Az utóbbi időben pedig nemcsak zenekart, hanem életmódot is váltott – erről faggattuk interjúnk keretében. (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2021/3-as számában került publikálásra.)

-Pontosan mióta sportolsz? Gyerekkorodban is fontos szerepet játszott a rendszeres testmozgás?

-Köszönöm szépen a megkeresést és a lehetőséget! Gyerekkoromban a sport abszolút jelen volt, bár nem űztem túl komolyan egyetlen sportot sem, inkább több dologba kóstoltam bele, mert a szüleim úgy vélték, hogy fontos, hogy a gyerek minél több sportot, kalandot kipróbálhasson.
Egészen fiatalon, 4 évesen kezdtem úszni, néhány versenyen is részt vettem. 6 éves koromban befejeztem és a tánc irányába mozdultam, modern balettoztam néhány évig. Közben végig jelen volt a korcsolyázás, síelés, anyukám révén pedig a vitorlázás, amit egészen 14 éves koromig űztem és bár tervben volt a hajós vizsga, végül ez nem valósult meg. Később a vízisíelést is volt szerencsém kipróbálni.
14 éves koromban ismerkedtem meg az ír tánccal, ami azonnal szerelem lett.  A vicc az egészben az, hogy mindig is lustának tartottam magam, mégis fontos volt, hogy megtaláljam a számomra tényleg élvezhető sporttevékenységet, amit nem azért űzök, mert mégis kellene valamit, hanem mert igazán szeretem csinálni.

-Volt esetleg olyan időszak, amikor hosszabb ideig nem sportoltál?

-18 éves koromban abbahagytam az ír táncot, amit az előtte lévő 4 évben keményen, versenyszerűen űztem. Szerintem akkoriban valamilyen hormonális dolgok is beütöttek nálam, mindenesetre látványosan felszaladt rám néhány kiló. Az oka az volt, hogy az akkori tánctanárom hazaköltözött Írországba és az iskola helyzete bizonytalanná vált, az addigi befektetett munkámat pedig dőlni láttam, így elkeseredésemben inkább befejeztem a táncot.
4 évig ír sztepptáncoltam, minden álmom az volt, hogy az akkori iskola fellépőcsoportjának tagja lehessek. Az ír származású Ronan Morgan volt az iskola vezetője és az úgynevezett „show class” csoport csupa nagyon profi táncosból állt, akik közül többen Európa-bajnokok voltak, később tagjai lettek a Michael Flatley által vezetett Lord of the Dance-nek, illetve tánctanárokká váltak. Ez a cél lebegett előttem, nem volt egyszerű feladat, miközben nemzetközi versenyekre jártam, hogy szintet léphessek. Éppen akkoriban, amikor úgy tűnt, lehet ebből az álomból valami, Ronan magánéleti gondok nyomán úgy döntött, hazatér Írországba…

-Mikor és miért kezdtél el újra sportolni?

-Ekkor következett az életemben egy olyan időszak, amikor nem csináltam túl sok aktív tevékenységet, de idővel zavartak a felszaladt kilók. Nekiálltam futni, egy ideig igazán kitartóan csináltam, de nem tudtam megszeretni, később pedig el is engedtem.
Az érdekesség az, hogy egy nehéz, étkezési zavaros, otthon túledzős időszak következett ezután, amiből az rángatott ki, hogy visszatértem az ír tánchoz. Az iskolát Szénási Barbara vette át, aki időközben egyetlen magyarként letette Írországban a tánctanári TCRG vizsgát. Félelemmel indultam neki újra, de bátran mondhatom, hogy mindennél nagyobb lelkesedéssel kezdtem neki és jóval komolyabb és nagyobb szerelemmé vált, mint azelőtt. Újra versenyeztem, szinteket léptem, rengeteget gyakoroltam.
2019-ben viszont ismét új irányt vett az életem, elköltöztem, így a tánc újra pihenőpályára került és némi lusta időszak után sikerült étrendváltással leadnom 10 kilót. Idén elkezdtem komolyan edzeni, súlyzós és sajáttestsúlyos, illetve aerob edzéseket csinálok. A nyár nem egyszerű ebből a szempontból számomra, de ez nem állít meg abban, hogy céltudatosan haladjak az úton és folytassam a munkát. Azelőtt soha nem érdekelt a súlyzós edzés, de mostanra igazából ez egy életforma lett számomra.

-Az étkezésedben milyen változtatásokat eszközöltél?

-Elhagytam minden pékárut, fehér lisztet, zsíros, nehéz ételeket. Helyette én sütök itthon mindent, csak teljeskiőrlésű lisztet használok, a fehérjebevitelre különösen figyelek, jóval több rostot és kevesebb szénhidrátot fogyasztok és azon szénhidrátok többsége is javarészt zab, rizs, némi gyümölcs.
Az étkezés nálam különösen kritikus, mert 5 éves korom óta egyes típusú cukorbeteg vagyok, így ez tényleg különösen fontos számomra. Egészen mostanáig nehezen kezelhető volt a cukrom, most sem tökéletes még, de jóval jobb a helyzet, mint régebben volt.

-Hogyan hatottak rád ezek a változások?

-1 év alatt mindennemű erőlködés vagy koplalás nélkül leadtam közel 10 kilót. Jóval energikusabb, kiegyensúlyozottabb és motiváltabb vagyok ezáltal. Sosem volt egyszerű az önképemet formálnom, elfogadnom magamat, de most úgy érzem, jó úton járok és ez lelkileg is nagyon sokat számít, továbbá a cukorbetegségemre is pozitív hatással van ez a változás.

-A remények szerint hamarosan beindul a koncertszezon. Hogyan fogod összeegyeztetni a rendszeres testmozgást a koncertekkel?

-Ez a feladat biztosan nem lesz egyszerű, de meg fogom találni a módját annak, hogy turnén is tudjak mozogni. Szabadnapokon irány a terem, egyébként pedig pár nyugodt pillanatban koncert előtt is lehet találni néhány nehéz dobozt vagy futni pár kört és fekvőtámaszozni egy keveset! (mosolyog)

-Esetleg egy hírmorzsát meg tudsz osztani velünk, hogy mire számíthatnak a rajongók tőletek az elkövetkezendő fél évben?

-Nemrég aláírtunk egy management/booking szerződést a The Flaming Arts Agencyvel. Ennek nyomán, bár még titkok övezik az elkövetkezendő időszakunk terveit, annyit elárulhatok, hogy amint lehetőség lesz rá a vírushelyzet csendesedésével, biztosan találkozhat velünk a közönség a koncerteken, illetve új hanganyag is természetesen készül hamarosan! (mosolyog)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top