Keresés
Close this search box.
Fotó: pexels.com

Egy apróság, ami gátol a fogyásban – és még nem is tudtál róla!

Fotó: pexels.com

Rengeteg mindent kitettél az étrendedből, de nem akar újra megmozdulni a mérleg nyelve? Már lecserélted a cukrot, a lisztet, felezted az adagjaidat, de még mindig érzel magadon felesleget? Nem érted, mit csinálhatsz rosszul? Mozogsz többször is egy héten, de már teljesen tanácstalan vagy? Ne keseregj, mert itt vagyok, segítek neked lerántani a leplet azokról a dolgokról, amelyekről nem is gondoltad volna, hogy gátolják a fejlődésedet.

Biztosan tudod, hogy az életmódváltás nem olyan egyszerű manapság, mint amilyennek tűnik. Nem kell bemutatnom neked azokat a tényezőket, amelyekre oda kell figyelned, ha diétázásra adod a fejed. Kezdetben elég, hogy a cukrot és a fehér lisztet kizárod az étrendedből, azonban pár hónap múlva azt érezheted: valami mégsem jó. Az utolsó 5 kilogramm még fent maradt rajtad, és már mindent tőled telhetőt megtettél, nem akar eltűnni. Még mielőtt dietetikushoz fordulnál, olvasd el a tanácsaimat, hátha megoldódik vele együtt a problémád.

Az egyik legalapvetőbb élelmiszerünkben kell keresned a hibát. Ez egy rejtett szörnyeteg, amely évről évre kemény próbatételek elé állítja a szervezetedet. Ez pedig nem más, mint a só. Szinte hallom, ahogy felnevetsz: „de én nem is használok olyan sok sót!” Most azonban szeretném felhívni a figyelmed egy apróságra: ahhoz, hogy a szervezetedet túlterheld sófogyasztással, nem feltétlenül kell külön megsóznod az ételeket, mivel egyébként is több nátriumot viszel be a szervezetedbe, mint amennyire szüksége van. Ez csak abban az esetben nem igaz, ha mindent nyersen veszel meg az üzletekben, piacokon, és teljes mértékben te szabályozod a fűszerezést.

A mai ember szereti a gyorsan elkészíthető ételeket, amelyeket csak kibont, megmelegít, és már el is fogyaszthatja. Nincs ideje a főzőcskézésre. Nincs ideje a receptek felkutatására. Így sajnos kötelezőnek érzi a készételek, illetve a kész hozzávalók megvásárlását, amivel összedobhatja a napi adagot. Az élelmiszergyártók pedig csak pár éve kezdték lecsökkenteni a termékeik sótartalmát, mivel az EU megadott egy határértéket, amelyet nem léphetnek át. Ezzel akarják mérsékelni a magas vérnyomásban szenvedők, illetve a veseelégteleséggel küzdők egyre növekvő tömegét. Azonban a probléma még adott.

A napi átlag nátriummennyiség, amire az emberi szervezetnek szüksége van, az 5, maximum 6 gramm. Ez egy csapott teáskanálnyi adag…

Engedd meg, hogy egy életszerű példán szemléltessem az arányokat. Meg fogsz döbbenni. Ha szeretnél magadnak készíteni egy lencsefőzeléket, akkor ahhoz használnod kell három konzerv lencsét. Ha szárazon veszed meg, abban természetesen nincsen só. A három konzervben egységesen 400 milliliternyi szárazanyag található. 100 milliliterenként 1 gramm sót tartalmaz, tehát egy dobozban 4 gramm van. Ha három konzervet felhasználsz, akkor 12 gramm sóval gazdálkodsz. Ha nem vagy nagy evő, és kétszer eszel egy nap a lencséből, akkor két napig elég neked az egész mennyiség. Tehát, 6 grammot csak a 2 étkezéssel beviszed, ami fedezi a napi maximumot. És ehhez jön még a reggelid és a vacsorád. Tudnod kell, hogy minden késztermék tartalmaz sót! A virsli, a vaj, a kenyér, a meghintett paradicsom, a májkrém, az édességek. Még bizonyos vízben oldódó kávékészítmények is…

Durva, nem? Ha átlagosan étkezel, akkor bizony 10-12 gramm simán lecsúszik úgy, hogy azt észre sem veszed. Természetesen ha mindent nyersen vásárolsz, akkor ez a probléma nem áll fenn, de még így is nagyon kell figyelni arra, hogy mit teszel a kosaradba. Általában az emberek a termékeken maximum a kalóriát és a hozzáadott cukrot nézik. A sótartalmat sajnos már nem. Hiszen az csak 1 gramm… nem okozhat gondot, igaz? Frászt! Most viszont összeszedtem neked pár olyan tünetet, amelyeket akkor érzel, ha átléped azt a bizonyos 6 grammos maximumot.

1. Kicserepesedik a szád

A túlzott sófogyasztás megköti a vizet a szervezetedben, így elvonja azoktól a szervektől, testrészektől, amelyeknek nincs égető szükségük a folyadékra, inkább koncentrálódik a létfontosságú szervekre. Mikor azt érzed, hogy kevésbé hidratáltak az ajkaid, előbb gondolsz az időjárásra vagy a folyadékbevitelre. A kevés folyadék is okozhatja ezt a tünetet, de ha sok vizet iszol, és mégis ezt tapasztalod, akkor érdemes az elfogyasztott ételek körmére nézni.

2. Megállsz a fogyásban

Nem akar lemenni az a bizonyos utolsó 5 kilogramm, pedig mozogsz rendszeresen, egészségesen étkezel, de valami kívülálló dolog mégis gátolja a folyamatot? Ennél a pontnál kicsit megállok. Rengeteg dolog lehet a háttérben, ami miatt a szervezeted visszatartja a vizet és a felesleges zsírt. Nem olyan egyszerű megmondani, mi is lehet pontosan a probléma hátterében, de ez is egy oka lehet a stagnálásnak. Ha megdagadnak az ujjaid, illetve úgy érzed, hogy több vizet köt meg a szervezeted, mint amennyit normál esetben meg kellene, akkor erősen gyanakodhatsz a sóra.

3. Sűrűn mész a mellékhelyiségbe

Nem csak a vízivástól látogathatod gyakran a vécét. Ha a szervezetedben sok a só, akkor a veséd igyekszik megszabadulni a felesleges mennyiségtől, így a toalett gyakori látogatására késztet.

4. Folyamatos, lüktető fejfájás

Bizony, bizony! Ha túl nagy sómennyiséget viszel be, akkor ezt a tünetet is írhatjuk a nátrium számlájára. A háttérben itt is lehetnek más okok, de ha csökkented a sófogyasztást, és mérséklődik, majd elmúlik ez a panaszod, akkor a só volt a ludas.

Mégis mit tehetsz, hogy megelőzd ezeket a problémákat? Igyál sok vizet, hogy átmosd a szervezetedet, és figyeld az élelmiszerek ásványianyag-tartalmát. Ha szánsz erre időt, és kalkulálsz, akkor olyan problémáktól óvod meg magad, mint a magas vérnyomás, a veseelégtelenség és az időskori kognitív hanyatlás.

Utóirat: sose a tünetet kezeld – mint például hogy szájszárazságra ajakbalzsamot használsz –, hanem előzd meg a problémát, és élj egészségesebb életet! Hiszen ebben a testben még évtizedeket töltesz!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top