Keresés
Close this search box.
pexels sora shimazaki 5938364

Felfázás – tévhitek és gyógymódok

Felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás – egy és ugyanazon tünetcsoportot takarja. Úgy tartják, hogy kétféle nő van: akinek volt már húgyúti fertőzése, és akinek lesz. Meddig lehet otthon kezelni, milyen tünetekre figyeljünk, és mikor forduljunk orvoshoz? Ebben próbálunk most segítséget nyújtani.

Ok-okozat

A hólyaghurut alapvetően egyaránt érinthet nőket és férfiakat, azonban a nők fogékonyabbak rá a végbél és a rövid húgycső közelsége miatt, illetve idősebb férfiaknál szintén gyakrabban előfordul a megnagyobbodott prosztata miatt, a kialakulásának esélye pedig megnő a szexuális élet megkezdésével.

A hólyaghártya megbetegedése, vagyis vérbővé válása gyakoribb vizelési ingert okoz, a vizelés pedig gyakran égő, csípő érzéssel, illetve alhasi fájdalmakkal párosul. Az azonban tévhit, hogy a hólyaghurutot minden esetben a hideg okozza – a legtöbb esetben a bélben előforduló baktériumok okozzák, melyek a végbél környékéről kerülnek a hüvelybe és a húgycsőbe, majd gyulladást okoznak a húgyhólyagban. A felfázás kockázatát olyan tényezők növelik, mint például a genetikai hajlam, az alhas lehűlése, a nem megfelelő vagy éppen túlzásba vitt higiénia, a gyakori partnercsere és/vagy intenzív szexuális együttlét; de okozhatja a kevés folyadékfogyasztás és a vizelet tartogatása is. A felsoroltak alhasi vérbőséget okoznak, aminek hatására a baktériumok szaporodni kezdenek.

Egyes esetekben véres vizelet is előfordul: ekkor olyan nyálkahártya sérülés jön létre, amely a baktériumok megtelepedésének is kedvez.

Kezelés

Érdemes tudni, hogyha a tünetek csökkenése miatt a beteg nem fordul orvoshoz, akkor esély van arra, hogy a baktérium tartósan megtelepedik a hólyagban, és ezáltal visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre. Igaz, hogy az enyhébb felfázásos tüneteket lehet otthon kezelni gyógynövénnyel, teával és bő folyadékkal, azonban, ha 3-5 nap múlva sincs javulás, akkor érdemes szakemberhez fordulni. (Fontos megjegyezni, hogy ha heves fájdalmat, véres vizeletet vagy lázat tapasztalsz, akkor azonnal fordulj orvoshoz!)

Tippek otthoni kezelésre

  • Ülőfürdő: legyen kellemesen meleg, és adj a fürdővízhez körülbelül két pohárnyi tengeri sót, vagy zsurlófüves, cickafarkas esetleg kamillás fürdősót!
  • Meleg pakolás: lehet melegvizes palack is.
  • Bőséges folyadékfogyasztás: azonban érdemes kerülni a cukros, szénsavas és alkoholos italokat.
  • Gyógynövény-terápia: ez elsősorban inkább a megelőzésre, vagy a korai tünetek csökkentésére ajánlott.
  • Fertőtlenítés/gyulladáscsökkentés: az egyik legjobban ismert húgyúti fertőtlenítő a medveszőlő.
  • Vizelethajtás: segít gyorsítani a fertőzött vizelet kiürítését, ezáltal csökken az esély a baktériumok megtapadására és szaporodására. Vizelethajtó például a nyírfalevél, a pitypang, a petrezselyemgyökér vagy éppen a csalán.
  • Immunerősítés: fokhagyma, C-vitamin.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top