A halloween az egyik legkiválóbb alkalom arra, hogy kreatívak legyünk. A következő receptekkel az egészséges életmód kedvelői is élvezhetik a sütőtök alapú ételeket október 31.-én, illetve megmutatjuk, hogyan lehet a tök az edzőpartnered halloween éjszakáján.
Sütőtökös latte
Hozzávalók: 2 dl tej, 0,5 dl feketekávé, 3 evőkanálnyi sütőtök összeturmixolva, 1/2 teáskanál fahéj, vanília aroma, 1/4 teáskanál gyömbér, ánizs, szerecsendió
Elkészítés: a sütőtököt összeturmixoljuk, hozzáadjuk a fűszereket és a tejjel együtt felforraljuk. A már elkészített presszó vagy hosszúkávéra ráöntjük az ízesített tejet, a tetejére pedig tejhabot és fahéjat teszünk. És hogy mi a legjobb ebben a finomságban? Az, hogy nagyon ízes és mindössze alig 100 kalóriát tartalmaz!
Rostos sütőtök ivólé
Hozzávalók: 2 kg kanadai sütőtök, 4 liter víz, ízlés szerint 20-30 ml folyékony édesítő, 6 gramm citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (a tartósítás miatt)
Elkészítés: Megpároljuk a kockára vágott tököt, ha pedig már krémszerű, akkor összeturmixoljuk. A párolás alatt (ami körülbelül 15-30 percet vesz igénybe) a szirupot is elkészítjük, amikor is a vizet felfőzzük az édesítővel (fontos, hogy hőstabil összetevőjű legyen az édesítőszer). A szirupot ezután összekeverjük a tökpürével, majd hozzáadjuk a citromsavat és szükség esetén tartósítószert, majd az egészet összeforraljuk, ezután pedig üvegbe töltjük.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók: 1 kg kanadai sütőtök, 1 db vöröshagyma, 1 evőkanál ételízesítő, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só és bors ízlés szerint
Elkészítés: első lépésként a tököt megpucoljuk, ezután a magházat eltávolítjuk, majd pedig felszeleteljük 2-3 centiméteres kockákra. Ezután a hagymákat is felvágjuk apró darabokra, majd kevés olívaolajon megfuttatjuk. Amikor a hagyma már üveges, akkor hozzáadjuk a felszeletelt tököt és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Egészen addig főzzük, amíg megpuhul, e közben pedig ízesíthetjük sóval és borssal. Amikor a tök már puha, egy botmixer segítségével gyúrjuk egybe, krémesre.
Szénhidrát-csökkentett narancsos sütőtökfánk
Hozzávalók: 300 g sütőtök, 300 g diabetikus liszt, 1 db tojás, 20 g friss élesztő, 1 dl cukormentes mandulatej, 1 teáskanál édesítőszer, 2 evőkanál zsírszegény joghurt, 30 g édesítőszer, 1 csomag xilit alapú vaníliás cukor, 5 evőkanál kókuszolaj, 1 csipet só, 1 teáskanál narancshéj, fahéj, szerecsendió, 20 teáskanál Hamé cukormentes, házi sárgabaracklekvár, 2 dl kókuszolaj sütőzsiradéknak
Elkészítés: első lépésként a sütőtökpürét készítsük el. Szeleteljük fel és magozzuk ki a sütőtököt, majd az előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd tegyük aprítógépbe, amellyel pürét készítünk belőle. A mandulatejet melegítsük langyosra, amelyben oldjunk fel egy kávéskanálnyi eritritet és futtassuk fel benne az élesztőt. Adjuk hozzá a lisztet, a tojást, az eritet, a kókuszolajat és a felfuttatott élesztőt a sütőtökpüréhez, majd gyúrjuk össze, és tegyük hozzá a joghurtot és a fűszereket. Tésztát dagasztunk, amit letakarva hagyunk legalább fél óráig pihenni. Ezután nagyjából 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk, illetve a közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal – ide kerül majd a lekvár. Nem túl forró, bő kókuszolajban kisütjük úgy, hogy a kókuszolajba először a tetejét tesszük, ezután megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Miután kiszedjük, a tetejét megszórjuk fahéjas, porrá őrölt eritrittel, majd a baracklekvárral tálaljuk.
Fontos, hogy halloweenkor se feledkezzünk meg a testmozgásról. Ha nem szereted a alapú ételeket vagy italokat, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen az edzéshez is kiváló partner. Nézd csak:
Szólj hozzá