02 víz sport

Igyunk vagy ne igyunk?

Edzés, verseny vagy szabadidős sport közben inni kell, ez nem vitás, hisz szervezetünk a fokozott terhelés során elégetett energia által keltett hőt főként az izzadással kompenzálja.

Az izzadással elpárologtatott folyadékot pótolni kell, hogy elkerüljük a folyadékveszteség káros hatásait. Nem mindegy azonban, hogy mikor, mennyit és mit iszunk.

Mikor igyunk?

Sportolás közben szervezetünk átlagosan egy liter folyadékot veszít óránként, bizonyos esetekben – fokozott igénybevétel, meleg, párás környezet – ez a mennyiség pedig akár három liter is lehet.

Testünk a folyadékveszteséget különféle fiziológiás jelekkel adja tudtunkra.

Jelentéktelennek tűnhet, de a teljesítőképességünk már 1% folyadékveszteség esetén is romlani kezd:
0% Optimális teljesítmény, normál hőszabályozás, semmi tünet.
1% Szomjazás, megváltozik a terhelés alatti hőszabályozás, csökken a teljesítmény.
2% Fokozódó szomjúság mellett tovább romlik a teljesítmény, a hőháztartás egyensúlya elkezd felborulni.
3% Folyamatosan romló teljesítmény az eddig felsorolt tünetek fokozott jelenléte mellett.
4% A teljesítmény 20-30%-kal visszaesik.
5% Fejfájás, ingerlékenység, fokozott fáradás.
6% Gyengeség, jelentős hőszabályozási rendellenességek.
7% Ájulás, amellyel testünk leállítja a terhelést.
8% Súlyos, extrém esetekben végzetes következmények.

Mennyit igyunk?

Testünk tehát jelzi, ha folyadékpótlásra van szüksége, ezek a jelek azonban gyakran már túl későn érkeznek az optimális hidratáltság elérése szempontjából.

Annak elérése érdekében meg kell tervezned és rendszeressé kell tenned sportolásod során a folyadékbevitelt.

Ahogy azt fentebb említettük, testünk átlagosan egy liter, azaz hozzávetőlegesen két kulacsnyi folyadékot veszít aktív igénybevétel során, ezért a pótlás során is ehhez kell igazodnunk, ugyanis – bár lehet, meglepőnek tűnik – a túlzott folyadékbevitel épp annyira káros lehet, mint a dehidratáció.

Testünk maximum egy liter folyadékot tud feldolgozni terhelés közben, de ez is csak extrém meleg és páratartalom mellett lehetséges.

Legtöbbször csupán ennek a mennyiségnek a felét, vagy még annyit sem képes hasznosítani, amely nem fedezi az elhasznált mennyiséget.

A rendszeres óránként literes mennyiségű folyadék fogyasztásával tehát több kárt okozol, mint hasznot. A túlzott folyadékbevitel ugyanis hiponátrémiát (alacsony nátrium szint) okozhat, különösen, ha a víz vagy egyéb sportital nem tartalmazza a szükséges elektrolitokat.

Mit igyunk?

Látható, hogy több tényezőt is figyelembe kell venni a tökéletes mennyiségű és minőségű hidratáltság eléréséhez sportolás közben.

A víz mellett a sportolók vagy más, fokozott igénybevételt jelentő munkát végzők különféle izotóniás sportitalokkal biztosítják szervezetük számára a folyadék és az elektrolitok pótlását. 

Nem mindegy azonban az sem, hogy az általunk fogyasztott sportital mit tartalmaz és milyen mennyiségben.

Hammer Nutrition szakértőinek válasza erre a kérdésre a HEED izotóniás sportital, amely megfelelő hidratálás mellett biztosítja a szükséges kalória és elektrolitmennyiséget egy kétórás edzés során, miközben kíméletes a fogakhoz és a gyomorhoz, mivel nem tartalmaz hozzáadott egyszerű cukrokat vagy citromsavat.

Néhány hidratációs szabály betartásával, a megfelelő, jó minőségű izotóniás ital kiválasztásával nem csak közérzetünk javul majd sport közben, de a teljesítményünk is.

A képet innen töltöttük le: Jana Wersch from Pixabay

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top