Keresés
Close this search box.
pexels anna shvets 3683101

Kollagén iránti kereslettel teljesen átalakult a táplálékkiegészítőpiac

Fehérjeporokkal, mint húzótermékekkel a fitnesz és testépítő sportból nőtte ki magát a táplálékkiegészítő piac. A Covid megjelenésével azonban elképesztően megugrott a kereslet a vitaminokra, illetve körülbelül ezzel egyidőben hazánkban is berobbant a világon tapasztalható kollagén őrület – többek között ez derült ki a Nutriversum fogyasztói körében végzett kutatásából.

A fogyasztói felmérés szerint jóval több a hölgy vásárló, mint a férfi, ugyanis a vásárlóik 68%-a hölgy. A táplálékkiegészítő termékek kategória szerinti eloszlásban is megmutatkozik a nemek eltolódása, ugyanis a legnépszerűbb termékek sorrendje: kollagén, vitamin és fehérje. Őket követik az egészséges élelmiszerek és a női formulák. Növekedést tekintve 2022-ben a kollagének 19%-kal, a vitaminok 17%-kal, a fehérjék 11%-kal emelkedtek az előző évhez képest.

Összegezve, a most kapott adatokból jól látható, hogy – a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan – a piacon ma már több a hölgy vásárló, mint a férfi. “Míg régen a piac húzótermékei a fehérjeporok voltak, a Covid megjelenésével elképesztően megugrott a kereslet a vitaminokra, illetve körülbelül ezzel egyidőben hazánkban is berobbant a világon tapasztalható kollagén őrület. Ehhez a kettő hatáshoz társult hozzá az a trend, hogy egyre többen kezdenek el foglalkozni a testükkel és az egészségükkel. Ezek a hatások kezdték átformálni az egész piacot és így tudtak a táplálékkiegészítők megjelenni azoknak a családoknak is a konyhapultján, akik soha nem voltak edzőteremben.” –  mondta Fetter Ármin, a Nutriversum marketing vezetője. 

A felmérés szerint ugyanakkor a növekedés kulcsa a női vásárlók térhóditása és az egyre szélesebb termékpaletták mellett a korosztály szerint évről évre emelkedő szélesebb réteg eredménye is. Korosztályt tekintve a 25-45 közöttiek vannak a legnagyobb arányban, de egyre nagyobb vásárlói réteget tesz ki a 45-55 éves korosztály is az utóbbi 2 évben.

Az adatokból az is kiderült, hogy a táplálékkiegészítőkre a vásárlók ma már nem szezonális termékként tekintenek. “Korábban a vásárlók akkor vásároltak ilyen termékeket, amikor konkrét céluk volt, például a strandszezonra való felkészülés. Mivel egyre elterjedtebb az a szemléletmód, hogy egész évben próbáljunk egészséges életmódot folytatni, ezért a termékek fogyasztása is ilyen irányba alakult át az utóbbi években. Adatainkból látjuk, hogy ma már sokan egész évben gondoskodnak a megfelelő vitamin bevitelről, nem csak télen vagy amikor megfázásos időszak fenyeget bennünket.” – tudtuk meg a Nutriversum képviselőjétől.

(Nyitóképünk illusztráció.)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top