Keresés
Close this search box.
the girl bathes in a hot spring in the open air with a gorgeous

Lépd át a komfortzónád – tudnivalók a hidegterápiáról

Bizonyára hallottál már napjaink egyik leginkább terjedő egészségfejlesztési módjáról, a hidegterápiáról. Míg a 2000-es évek elején a hidegterápiás gyakorlatok még csak néhány különc, furcsa ember módszerei voltak, napjainkban az egyik leginkább fókuszba kerülő, az egészségi állapotra elképesztően pozitív hatást gyakorló technikává vált. (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2022/2 számában került publikálásra.)

A módszer alapját az adja, hogy igen ritkán tesszük ki szervezetünket a természeti erők hatásainak. Pedig a Homo sapiens több százezer éves története során nagyon gyakran szembesült olyan kitettségekkel, melyek leküzdésére alkalmas a szervezetünk. Szél, hó, jég, hideg, meleg: a mindennapi élet részei voltak. 

Ezek a kitettségek kivétel nélkül az emberi túlélést szolgálták, segítették. Ezen szélsőséges helyzetek hiányában kisebb stresszfaktorokra is kibillenésekkel reagálunk, a szorongás és depresszió tüneteit produkálhatjuk. 

A hideggel való szembenézés több előnyt is magával hoz. 

  1. Kiderül, hogy olyan dolgokra is képesek vagyunk, melyekre nem is gondoltunk volna. Általában az a tapasztalat, hogy a természetes félelmünkön és ellenállásokon túl a hideg elviselésére nagyon is alkalmas a szervezetünk. Ha át tudunk kelni a természetes stresszfaktorokon, a teljes és tökéletes nyugalmat találjuk meg magunkban. 
  2. Rendkívül erős immunválaszt vált ki a szervezetből. A hidegsokk eredményeként ellenálló lesz a szervezetünk a betegségekkel és fertőzésekkel szemben. 
  3. A hideg szív- és érrendszerre gyakorolt hatása felbecsülhetetlen. Gondolj bele, hogy 100 ezer kilométernyi érhálózat található a szervezetünkben. Hasonlóan a normál izomrendszerhez, ez a rendszer is trenírozható és erősíthető. A nyugalmi pulzusszám csökkeni fog, 20-30 bmp-el legalább. 
  4. A stressznek vége. A hidegterápia ugyanis sokkal nagyobb stresszfaktor, mint bármi más a környezetünkben. Ezért, ha a hidegtől kisebb stresszel találkozunk a hétköznapi életben, könnyebben elviseljük azt. 
  5. Zsírégetés minden mennyiségben. A hideg vízbe merülés 45. másodpercében az alapanyagcsere már 2,5 szerese lesz a kiindulási értéknek. A szervezet mindenből hőt fog csinálni, ez elsődlegesen a cukrok (szó szerinti) kiégetését jelenti. Egyes számítások szerint akár 400 kcal többletenergiát is felhasznál a szervezet néhány perc alatt. A hidegterápia eredményeként a szervezet barna zsírkészlete aktiválódni fog, és tartósan megalapozza az eredményes zsírégetést. 

A tanított módszerekkel:

  •  elérheted, hogy ne legyenek félelmeid a hideggel kapcsolatban;
  •  megtanítjuk, milyen légzéstechnikával tudod fenntartani a test hőmérsékletét;
  •  megtanítjuk, hogy mit kell tenned a hidegvizes merülés előtt, hogy ne fázz;
  •  megtanítjuk, mit kell tenned a hidegvizes merülés után, hogy a legjobb eredményt érd el;
  •  önállóan is gyakorolhatod e nagyszerű módszert, a saját ritmusodban.

Legyél te is túlélő!

Köves Zoltán

www.eletmodcenter.com

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top