Keresés
Close this search box.
pexels cottonbro studio 6473738

Menstruációs ciklus: mit és mikor nézessünk laborvizsgálat során?

Te is jártál már úgy, hogy nem voltál benne biztos, hogy pontosan mikor és hogyan kell megcsináltatni a menstruációs ciklushoz kötött nemi hormonos vérvételt? Ha igen, akkor ez a cikk neked (is) szól!

De mielőtt elmagyarázom, hogy a ciklus mely napjain szükséges a laborvizsgálatokat megcsináltatni, nagyon fontos megérteni a ciklusunk működését!

A menstruációs ciklusunkat 4 részre osztjuk

Az első rész a menstruációs szakasz, ami átlagban 3-7 napig tart. Már a menstruáció alatt elkezdődik a peteérés.

A második rész a follikuláris szakasz, ami átlagban 7-10 nap és egy ösztrogénben gazdag szakasz.  Itt zajlik a peteérés legnagyobb része, emelkedik az ösztrogén szint, ennek hatására megnövekszik a méhnyálkahártya. Az ösztrogén magas értéke jelzi az agyalapi mirigynek, hogy a peteérés befejeződött és “jöhet” az LH hormon a tüszőrepesztésért.

A harmadik rész az ovulációs szakasz, ami 3-4 nap átlagosan. Itt szabadul ki az érett pete a tüszőből és a pete a petevezetékbe jut. Ilyenkor vagyunk a legtermékenyebbek. A visszamaradt tüszőből először egy vérzéses test lesz, majd sárgatest, ami elkezdi a progeszteron termelését. (A magas ösztrogén elkezd csökkenni)

A negyedik rész a luteális szakasz, ami átlag 10-14 nap és egy progeszteronban gazdag szakasz. Ovuláció után a magas ösztrogén szint elkezd csökkenni és vele ellentétesen a sárgatest által termelt progeszteron pedig elkezd emelkedni és a méhnyálkahártya további minőségi alakítását végzi, hogy a beágyazódáshoz tökéletes legyen.

A szervezet egy csoda, egy finomra hangolt gépezet, ami reagál minden ingerre. Például stresszre, tápanyaghiányra, alváshiányra, vércukor és inzulin problémára, lelki traumákra stb. Ezek az ingerek („stresszorok”) felelősek lehetnek (többek között) menstruációs problémák kialakulásáért is, mint a rendszertelen menzesz, kimaradó menzesz, fájdalmas menzesz, PMS (premenstruációs szindróma) és PMDD (premenstruációs diszfóriás zavar) tünetek, ovuláció hiánya stb.

Fontos megérteni, hogy ha tünetet tapasztalsz, akkor az a szervezet segélykiáltása, hogy valami nem optimálisan működik és jobban oda kell figyelned magadra és támogatnod kell a testedet. Ha hosszabb ideje probléma áll fenn, akkor már érdemes megnézetni a nemi hormonjainkat egy ciklushoz kötött laborvizsgálattal (természetesen szakorvossal egyeztetve), mert az ott kapott értékek rendkívül árulkodóak lehetnek!

A cikluslaborhoz 2 vérvétel tartozik. Az egyik a ciklus elején szükséges, a follikuláris szakaszban, a másik pedig a ciklus második felében a luteális szakaszban, ovuláció után. (Fontos megjegyeznem, hogy a menstruációs ciklus első napjának az számít, amikor a piros vér „megérkezik”. A barnázás nem számít első napnak!)

A ciklus eleji vérvételt 3-5. napi vérvételnek hívják a különböző labordiagnosztikai centrumok. Ilyenkor még alacsonyak a petefészek hormonjai, ezért ilyenkor nézetjük ezeket a hormonokat: FSH, LH, Ösztradiol, Tesztoszteron, Prolaktin, AMH, SHBG.

Rövidebb menstruációs ciklus esetén (21-26 nap) a 3. menstruációs napon lesz számodra a tökéletes. Közepes hosszúságú ciklus esetén (27-32 nap) a 4. nap a legmegfelelőbb számodra, hosszabb ciklus esetén(32-45 nap) pedig az 5. vérzéses nap lesz az ideális.

Ennél a vérvételnél érdemes a pajzsmirigyet is vizsgáltatni és egy általános labort is csináltatni, amennyiben szükséges!

A ciklus második felében szükséges laborvizsgálat kulcsfontosságú, mert a luteális szakaszban az ösztradiol és a progeszteron egymáshoz viszonyított arányát is láthatjuk! Ezt a vizsgálatot „ciklus 21-23. napi” labornak hívják, de becsapós a név, mert erre a vérvételre az ovuláció utáni 7-8. nap kell menni! Egy 28 napos ciklus esetén valószínűleg a 21-23. nap lesz az optimális (ahogy a vérvételi csomag neve is ezt sugallja), de egy rövidebb vagy hosszabb ciklus esetén már nem lesznek jók ezek a napok.

Ilyenkor ezekre a hormonokra vagyunk kíváncsiak: FSH, LH, Ösztradiol, Progeszteron.

Amennyiben szükséges cukorterheléses vizsgálat is, akkor azt javaslom, hogy ugyanúgy a follikuláris szakaszban nézesd meg egy 3 pontos glükóz – és inzulin terheléssel, de ne azon a napon, amikor menstruálsz! A luteális szakaszban (a ciklus második fele) rosszabb az inzulinérzékenység, amit többen tapasztalnak falásroham, szénhidrát és cukoréhség formájában.

(A cikkben leírtak nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot, konzultációt és nem írják felül az orvosi utasításokat!)

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top