Keresés
Close this search box.

Milyen vizsgálatokra van szükség szürkehályog műtét előtt?

blank

A szürkehályog műtéti kezelése ma már egy igen biztonságos szemészeti eljárás. Az esetleges kockázatok minimalizálását a beavatkozás során alkalmazott ultramodern eszközök és eljárások, valamint a részletes és alapos előzetes szűrővizsgálat garantálják.

szürkehályog műtét előtt több vizsgálaton is át kell esni. Írásunkkal abban próbálunk segíteni, hogy a műtétet megelőző lépésekre minden tekintetben fel tudj készülni és tisztában legyél vele, milyen biztonságos és fájdalommentes szemészeti mérésekre van szükség a szürkehályog műtét elvégzése előtt.

Mi a teendő a szemészeti vizsgálatra érkezés előtt?

A vizsgálat előtt egy héttel már nem viselj kontaktlencsét lágy lencse esetén. A kemény vagy félkemény kontaktlencsét pedig két hétre hagyd el.

A rendelőbe érkezve nem kell hosszú ideig várakozni, hiszen telefonon előre egyeztetett időpontra fogsz érkezni. Első lépésként ki kell töltened egy adategyeztető lapot, így jó, ha személyi igazolványod és TAJ kártyád kéznél van. Korábbi szemészeti leleteidre is szükséged lehet az orvossal való konzultáció során, így ezeket is vidd magaddal, ha rendelkezésre állnak. Amennyiben szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz, azt is érdemes elvinned.

A vizsgálat során nagy valószínűséggel pupillatágító szemcsepp használatára is sor kerül, amely miatt akár hosszabb ideig (20-24 órán át) is fényérzékenységet és homályos látást tapasztalhatsz, így a vezetés aznap már nem ajánlott, viszont ahhoz kielégítően fogsz látni, hogy tömegközlekedj.

Szemfestéket, arcfestéket nem javasolt feltenni a vizsgálat előtt, mert a csepegtetés és a gépi mérések miatt elkenődet.

Hogyan zajlik maga a vizsgálat és mit foglal magába?

Egy általános egészségi állapot felmérést követően kerül sor a szemek vizsgálatára. A szürkehályog műtét előtti, nagyjából 1-2 órát igénybe vevő részletes orvosi vizsgálatot egy szemész szakorvos végzi el optometrista segítségével.

A vizsgálatok a következőkre terjednek ki:

  • a szaruhártya és a pupilla átmérőjének mérése,
  • a szaruhártya domborzati térképének elkészítése,
  • szemnyomás mérése,
  • réslámpás vizsgálat,
  • a szemlencse és a szemfenék állapotának felmérése,
  • domináns szem és dioptria meghatározás,
  • fénytörési hibák mérése (elsődleges, másodlagos, rejtett és magasabb rendű)
  • szubjektív korrekció meghatározása
  • személyre szabott műlencse tervezés.

A vizsgálatok fényében kiderül, hogy alkalmas-e a szem a szürkehályog műtét elvégzésére

Ezen vizsgálatok során vizsgálják meg a szemed általános állapotát, állapítják meg a látásproblémát okozó szürkehályog típusát, előrehaladottságának fokát, valamint ellenőrzik a szeme műtétre való alkalmasságát. Az összetett vizsgálatok során az esetleges egyéb szembetegségek szűrésére is sor kerül.

Az eredmények alapján az orvos részletesen tájékoztatást ad arról, hogy milyen látásjavulás, látásélesség érhető el szemlencseműtéttel.

A szürkehályog műtéti előtt vizsgálatokon az is kerül, hogy a beavatkozás elvégezhető-e egynapos sebészeti keretek között magánkorházban. A szürkehályog túlérettsége vagy éppen az egyéb egészségügyi problémák ugyanis olyan komplikációk lehetőségét vetíthetik előre, amik korházi tartózkodást, megfigyelést tesznek indokolttá. Mivel a szürkehályog műtéteket az állami korházakban a járványhelyzet miatt sajnos korlátlan időre felfüggesztették, így az utóbbi esetben még biztosan hosszú hónapokat kell várni, mielőtt sor kerülhetne a kezelésre. Ha a vizsgálatokon alkalmasnak találnak az egynapos ambuláns beavatkozásra, akkor a műtét utáni 6 hetes gyógyulást követően, a beültetett dioptriás lencsének köszönhetően újra visszakaphatod a tökéletes éleslátás örömét.

Ne halogasd a vizsgálatot, ha tapasztalod a szürkehályog okozta tüneteket (homályos látás, halványuló, fakó színek, lámpafények káprázása, túl erősnek tűnő napfény, bizonytalan éjszakai látás, a szemüveg dioptriájának gyakori változása), minél előbb látogass el egy szemészeti szakrendelésre, hiszen a probléma fokozatosan rosszabbodni fog. Az újbóli tökéletes látáshoz pedig mindössze egy alapos vizsgálatra és egy 20 perces fájdalommentes műtétre van szükség.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top