Keresés
Close this search box.
liver g89ba5841e 1280

Minden, amit érdemes tudni a nem alkoholos zsírmájról

Ebben a cikkben segítünk a máj zsírosodásának okait megérteni, valamint arra is magyarázatot adunk, hogy ez az állapot miért lett már szinte járvány, mely egyre gyakoribb és gyulladáshoz, hegesedéshez, májzsugorhoz, valamint májrákhoz is vezethet. És van egy szomorú hírünk is: azok a „felszínes” májvizsgálatok, amelyeket az egészségügyi szolgáltatók általában vizsgálnak, sajnos a legtöbb esetben nem a valóságot mutatják.

Anyagcsere

Dr. VanderkooiAz emberi anyagcsere” című munkájának bevezetőjében a sejtanyagcserét a következőképpen definiálja: „az a folyamat, amikor az emésztési termék kémiailag módosul annak érdekében, hogy hasznosítható energia keletkezzen”. Eszel valamit, lebomlik az emésztőrendszerben, és ezek az apró ételdarabok felszívódnak a bélnyíláson, majd ezen keresztül a véráramba jutnak és „metabolizálódnak”. Sok betegség (beleértve a szív- és érrendszeri problémákat, a 2 -es típusú cukorbetegséget (T2D) és a rákot), akkor fordul elő, ha a normál anyagcserében zavar keletkezik.

Metabolikus szindróma

A következőkben különböző rendellenességeket sorolunk fel, amelyek növelik a szív-, a cukor-, a stroke és más betegségek kockázatát. Ezek magas vércukor- és trigliceridszintet, alacsony HDL -t (jó koleszterin), megnövekedett hasi kerületet és a magas vércukorszintet okozhatnak. Több tényező határozza meg a diagnózist. Ezeknek a betegségnek a kialakulását nagyrészt a táplálkozásunk segíti elő.

NAFLD

Ez olyan nem alkohol okozta májbetegség, amely következtében a máj elzsírosodik.Ez az átfogó kifejezés a májban a túlzott mennyiségű zsírszövet lerakódását jelenti, valamint magába foglal néhány különböző súlyosságú változatot is. Az orvosi szaknyelv manapság ezt a máj metabolikus szindrómájának nevezi.

NAFL

Ez a NAFLD legenyhébb formája, ahol a májzsír jelen van a májban, azonban nem okoz gyulladást, hegképződést. Ez a legkorábbi szakasz. A betegség előrehaladását megjósolni szinte lehetetlen, és számos tényezőhöz kapcsolódik, például az életkorhoz, a nemhez, a genetikához, az alkoholfogyasztáshoz, a 2-es típusú cukorbetegség jelenlétéhez, a rendszeresen fogyasztott cukor mennyiségéhez, valamint ahhoz, hogy a magas cukorfogyasztás magas zsírtartalommal párosul-e.

NASH

Ez a NAFLD rosszabb formája, amelyet széles körben elterjedt májgyulladás, májsejthalál és fibrózis (hegesedés) jellemez. Jelenleg a NASH diagnosztizálásának egyetlen módja a májbiopszia. Ez egy közbenső szakasz a súlyosság szempontjából, májzsugorhoz, májrákhoz, májelégtelenséghez vezethet, rosszabb esetben májtranszplantáció is szükséges.

Kevesen tudják, hogy a 2 -es típusú cukorbetegség a NASH és a májzsugor leggyakoribb előfutára. Az elmúlt néhány évtizedben azonban felismerték, hogy a kezdődő cukorbetegségben és elhízásban szenvedőknél is könnyen előfordulhatnak a NAFLD különböző altípusai. Ez az állapot sokkal baljósabb, és egyik korosztály sincs biztonságban, ezt bizonyítja az is, hogy a NAFLD napjainkban a leggyakoribb krónikus májbetegség gyermekeknél és serdülőknél egyaránt. Hogy miért? A válasz az olcsó, kényelmes étrendben keresendő. És hogy pontosan milyen táplálkozási tényezők a hibásak? A NAFLD kialakulása elválaszthatatlanul összefügg a cukorfogyasztással.

Egyszerű szénhidrát mint frissítő

A cukor megnevezés egyszerű szénhidrátra, azaz monoszacharidokra vagy diszacharidokra, illetve egy szacharóznak nevezett specifikus diszacharidra is egyaránt utalhat, amely 50:50 arányban tartalmaz glükózt és fruktózt.

A sportolók a szénhidrát nagy részét hosszabb edzésre és versenyre tartogatják, és nem egyszerű cukorral táplálkoznak. A túlzott májzsír csak egy az anyagcsere betegségek számos arca közül. Az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a rák úgy tűnhet, hogy különböző okok miatt alakul ki, de általában a fő oka a túlzott cukorfogyasztás.

Függetlenül attól, hogy sportolsz-e, most itt van az ideje, hogy megértsd az optimális emberi táplálkozást, és élvezetes, valamint fenntartható módon alkalmazd azt. Ne várd el, hogy orvosod, táplálkozási szakértőd, házastársad vagy az ország vezetői megalapozott tanácsokat adjanak neked. Gondoskodj magadról.

A teljes cikk a hammer-nutrition.hu weboldalon érhető el.

Szerző: Dr. Bayne French M.D.D.C.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top